24 Haziran 2017 07:02

İsveç'ten Romanlara karşı sert önlemler

İsveç'te hükümet, çeşitli ülkelerden gelen ve teneke kutu toplayarak geçimlerini sağlamaya Romanlara yönelik önlemler almaya hazırlanıyor.

Paylaş

Murat KUSEYRİ
Stockholm

İsveç Hükümeti, Romanya, Macaristan ve Bulgaristan gibi ülkelerden gelen ve geçimlerini teneke kutu toplayarak veya dilencilik yaparak sağlamaya çalışan Romanlara yönelik sert önlemler almaya hazırlanıyor.

17 Mayıs günü parlamentoda kabul edilen 1 Temmuz gününden itibaren yürürlüğe girecek olan bir yasa, polis ve icra dairelerine kurumlardan izin almadan çadır veya karavanlarda yaşayanlara müdahale etme yükümlülüğü getiriyor.

Binlerce evsizin bulunduğu ve sokaklarda sabahladığı İsveç'te yeni yasa esas olarak Avrupa'nın diğer ülkelerinden gelen Romanların İsveç'e gelmelerini ve barınmalarını engellemeyi amaçlıyor. Nitekim yeni yasanın yürürlüğe girmesi dolayısıyla polisin hazırladığı broşürde yer alan resimlerin tamamı Romanlara ait.

Polisin resmi web sayfasında da yayımlanan resimler Romanların yayın organı Ê Romani Glinda dergisinin Genel Yayın Yönetmeni Fred Taikon'un tepkisi üzerine kaldırıldı ve broşürlerin dağıtımı durduruldu.

Yeni yasaya Romanların yanı sıra sivil toplum ve insan hakları örgütleri de tepkili. Dışlanmış kişilere yardım eden Ev Derneği (Föreningen Hem) sözcüsü Jens Walderström, ”Temel sorunu çözme yerine bastırma ve sertliğin seçilmesinin oldukça büyük ve gereksiz acılara yol açma riski var” diyerek yeni yasasın yol açacağı olumsuz sonuçlara dikkat çekti.

Birleşmiş Milletler'in yeni yasaya eleştiriler yönelttiğini hatırlatan Walderström, ”Biz yeni yasanın İsveç'in altına imza attığı İnsan Hakları Sözleşmesi ile bağdaşmadığını düşünüyoruz” dedi.

İnsan hakları örgütü Civil Right Defenders da, yasanın insan haklarını ihlal ettiğini ve sürilecek kişilerin itiraz edecekleri bir mercinin bulunmamasının hukuk ilkeleriyle bağdaşmadığına dikkat çekti.

Adalet Bakanı Morgan Johansson ise, ”Eğer barınacakları yerler olmazsa dilencilerin sayısı ve böylelikle sorunlar azalır” diyerek yeni yasanın sorunu çözeceğini iddia etti.

Uzmanlar ise bakanın iddialarına kuşkuyla yaklaşıyor. Stockholm, Oslo ve Köpenhang'da 1200 Roman üzerinde bir araştırma yapan Norveçli Sosyolog Jon Horgen, dilencilik yapan Romanların barınma koşullarından çok para kazanmayı düşündükleri için yürürlüğe giren yasanın İsveç'e gelen Romanların sayısını azaltmayacağını söyledi.

ÖNCEKİ HABER

Balıkesir'de Adalet Yürüyüşü için toplantı gerçekleştirildi

SONRAKİ HABER

Adana Alevi Platformu Adalet Çadırı'nı ziyaret etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...