24 Haziran 2017 00:15

Adana'da çadır nöbeti: Okulda, iş yerinde adalet istiyoruz

Adana'da haftalardır kurdukları çadırda adalet talebinde bulunan yurttaşlar Evrensel'e konuştu.

Paylaş

Volkan PEKAL
Günay KARAKUŞ
Adana

Adana’da Atatürk Parkı’nda bir haftadır adalet çadırı kurulu. Vatandaşlar adalet talebi ile çadıra geliyor. Gün boyu bir eylemlilik hakim. Çadıra gelenlerle hem eylemi konuştuk hem de taleplerini.

Her vatandaş cümlelerine ‘adalet’ diyerek başlıyor. Ana talep bu. Eğitimde yaşanan sıkıntılar, eşitsizlik, işsizlik gibi sorunlarını paylaşan vatandaşlar eğitim, iş, yargı başta olmak üzere her alanda adalet istiyor.

İŞSİZLİK DE TORPİL DE YÜKSEK

6 yıl önce 4 yıllık işletme bölümünden mezun olan Arife Akın, 6 yıldır düzenli bir iş bulamadığını belirterek, sürekli işsiz olduğunu ifade etti. 2-3 aylık işler bulduğunu dile getiren Akın, “Gittiğim her yerde referans istiyorlar. Sınavlarda torpil dönüyor. Ankara’da dayımız yok. Gittiğimiz kurumlar adaletsiz, sınavlar adaletsiz” dedi. Öte yandan kadınların özgürlüklerinin tehlikede olduğunu dile getiren Akın, Taciz davalarında mahkemelerin kadınları suçlu bulduğunu ifade etti. Kadınlar olarak kendilerini özgür hissetmediklerini dile getiren Akın, adaletin sağlanması için insan haklarına, özgürlüğe dayalı yeni bir anayasa yapılması gerektiğini söyledi. Meslek lisesi mezunu İbrahim Atıcı da işsizlikten yakınıyor. Elektrik-elektronik bölümü mezunu olan Atıcı da iş başvurularında referans sıkıntısı olduğunu söyledi. Önemli işlerde torpil gerektiğini, fabrikalara başvurularda tanıdık olmazsa iş bulamadığını söyleyen Atıcı, ülkede eşitliğin olmadığını söyledi. 

İbrahim Atıcı

GEÇİCİ İŞLERDE ÇALIŞIYORUZ

Ülkedeki gençlerin geleceği ve onlara güzel bir ülke bırakmak için orada olduklarını dile getiren Safiye Yılmaz, herkesin özgürce düşüncesini ifade ettiği bir ülke istediklerini söyledi. OHAL’in kaldırılması gerektiğini ifade eden Yılmaz, insanların 15 gün gözaltında tutulabildiğini, yargının baskı altında olduğunu söyledi. Yıllarca çeşitli işlerde çalıştığını dile getiren Yılmaz da işsizlikten yakınarak şimdi de İş Kur’a bağlı 6 aylık geçici bir program ile çalıştığını, süresi dolunca yine işsiz kalacağını söyledi. Oğlunun KPSS’ye girerek infaz koruma memurluğu için başvurular yaptığını dile getiren Yılmaz, çağrıldığı İskenderun ve Adana’daki mülakatlarda sorunun tamamını bilmesine, komisyondaki bir kişinin kesin kazanır demesine rağmen kendisinden düşük puan alanların atandığını söyledi. Adalet için orada olduklarını ifade eden Yılmaz, vatandaşlara seslenerek çocuklarının gelecekleri için alanlarda olmalarını istedi. 

İĞNE BAŞKASINA BATTIĞINDA DA ADALET İSTEMELİ

Çukurova Üniversitesi’nde öğrenci olan Özhan Gönül, çadırı kenardan izleyenlerden. Kılıçdaroğlu’nın yürüyüşünü samimi bulmadığını ifade eden Gönül, “İğne kendine değil, başkasına battığında da adalet istemeli. Referandumda evet çıkmasında da HDP eş başkanlarının ve milletvekillerinin tutuklu olmasının payı var” diye konuştu.

ADALET İÇİN YARGI BAĞIMSIZ HALE GELMELİ 

İbrahim Leba

Emekli İbrahim Leba, temel taleplerinin “Adalet” olduğunu belirterek tüm demokratik yolların kapanması, fikirlerini ifade etme haklarının kısıtlanması gibi toplumsal yaralarına merhem bulmak için alanlara çıktıklarını söyledi. Basın ve yargı mensuplarının cezaevinde olduğunu, şort giyen kıza tokat atan kişinin salındığını dile getiren Leba, yargının bağımsız olmadığını söyledi ve bağımsızlık istedi. 

ÖNCEKİ HABER

CHP Genel Başkan Yardımcısı Altıok: Adalet için Sur’dayız

SONRAKİ HABER

Türk Metal, MESS sözleşmesi için anket dağıttı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...