24 Haziran 2017 00:35

Bayram öncesi Eminönü: Ne alışveriş yapan ne esnaf memnun

Önceki senelerde Bayram öncesi yoğunluğun yaşandığı Eminönü, esnafa göre bu yıl sakin.

Paylaş

Uğur ZENGİN
İstanbul

Bayram hazırlıkları için son gün, tıklım tıklım olması beklenen Eminönü oldukça sakin. Diğer senelerde burası tıklım tıklımmış, tezgahının önünü gösteren bir esnaf “Buraya sığmazdı insanlar” diyor. Bunun birkaç sebebi var. Alım gücünün düşmesi, alışveriş için AVM'lerin tercih edilmesi ve İstanbul'dan bayram nedeniyle çıkışlar.

ETİKETLER 'ZAM' DİYOR

Kalabalığıyla ünlü Eminönü'nün sakin durumu sıra dışı. Gelenin dikkatini çekmeye çalışıyor esnaf. "Hoş geldiniz", "Canavar içeride" , "Buraya, buraya!" diye seslense de, boş poşetleri şişirip patlatsa da dükkan önündeki Eminönü esnafı, insanlar pek oralı olmuyor. İnsanlar ürünlerin fiyat etiket fiyatına uzaktan bir bakış atıyor. Etiketler tezgaha yanaştırmıyor. Fiyatlar geçen seneye göre değişmiş. Bir kuruyemişçi geçen sene kilosunu 20 liradan sattığı kuruyemişin kilosunu bu sene 24 liradan satıyor. Bu da az değil, yüzde 20 zam demek. Şeker 14 liradan 17 liraya yükselmiş, yüzde 21 zam. En ucuz yerde şekerin kilosu 14 lira.

İŞLER NASIL?

"İşler nasıl?" sorusunu duyan bir esnaf "Alım gücü yok" diyor,  saymaya başlıyor:

"1400 lira asgari ücret, ev kirası 500 lira, doğalgaz, faturalar insanlar nasıl alsın? AVM'ye de gidiyorlar. Küçük yerlerden alışveriş yapıyorlar." Sonra hesap yapıyor: "Bayram çarşamba olsaydı, 9 gün tatil olacaktı. İstanbul'da kimse kalmayacaktı. O zaman bitecektik."

80 LİRA

Mesut Ün de haftalık 400 lira ücret alan, 36 yaşında bir tekstil işçisi. Ücreti kağıt üstünde asgari ücret görünse de, ayda 1200 lira ücret eline geçiyor. Ailesiyle geldiği bayram alışverişi için 80 lira ayırdığını söylüyor. Kredi kartını kredi kartıyla kapatan milyonlarca insandan biri. Ün’e “Nasıl geçiniyorsunuz” diye sorunca yanında bulunan eşi atılıyor, “Kredi kartıyla geçiniyoruz” diyor, kartların asgari bedelini ödeyerek kartların kapatılmamasını sağlıyorlarmış. Çocuklara da bayram şekeri borçla alınacak.

KİRA MI BAYRAM ŞEKERİ Mİ?

İsmini vermek istemeyen bir başkası 1500 ücret aldığını söylüyor. 2 kilo bayram şekeri alıp çıkacak. "Bu parayla şeker mi alacağım, çocuklara kıyafet mi alacağım, kendime mi alacağım? Kira mı ödeyeceğim? Halimiz perişan."

AVM'LER, ŞİRKETLER

Çikolata, lokum, akide, helva, lokum her türlü şeker bu ufak dükkanda var. Rıza Ergün 55 yaşında, 40 yıldır bu dükkanda. Genelde yarımşar kilo, birer kilo şeker sattığını söylüyor. O, müşteri azlığını hem ücretlerin düşük olmasına hem de büyük şirketlerin şeker satmaya başlamasına bağlıyor. Dükkanında gördüklerimiz de onun söylediklerini destekliyor. “İnsanlar AVM'lerden alışveriş yapıyor. Buralara gelmiyor” diyor. Bayramın hemen öncesi bu dükkanda yoğunluk beklenmeyecek kadar düşük.

ÖNCEKİ HABER

Bayram trafiğinde son durum ( 27 Haziran 2017)

SONRAKİ HABER

PETKİM işçileri: Yaşadıklarımızdan dersler çıkaracağız

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...