11 Temmuz 2012 09:04

Grev yasağı Anayasa Mahkemesinde

Havacılık iş kolunda grev yasağı getiren düzenleme CHP tarafından Anayasa Mahkemesine taşındı. Grev yasağı getiren yasa Meclisteyken greve çıktıkları için işten atılan Hava-İş üyesi işçiler de başvuru sırasında Anayasa Mahkemesi önünde eylem yaptı. Direnişteki TOGO işçileri ve Sendikal Güç Birliği Platformu i&

Grev yasağı Anayasa Mahkemesinde
Paylaş

CHP, jet hızıyla Meclis gündemine getirilip yasalaşan 6321 sayılı Torba Yasa’nın Türk Hava Yolları’nda grev yasağı getiren maddesinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması için, 120 milletvekilinin imzasıyla Anayasa Mahkemesine başvurdu. Bugün yapılan başvuru için işten atılan Hava-İş üyesi THY işçileri de Ankara’ya geldi. Anayasa Mahkemesi önünde eylem yapan THY işçilerine, Ankara’da 72 gündür direnen TOGO işçileri ve TÜMTİS üyesi işçiler de destek verdi. İşçiler hep bir ağızdan “THY’den TOGO’ya, direne direne kazanacağız” sloganı attı.

TGS Genel Başkanı Ercan İpekçi ve Basın-İş Genel Başkanı Yakup Akkaya’nın da aralarında bulunduğu, Sendikal Güç Birliği Platformu içinde yer alan sendikalardan merkez ve şube yöneticileri ile Emek Partisi (EMEP) ve TKP yöneticileri de THY işçilerini yalnız bırakmadı. THY işçileri direnişleri boyunca yazdıkları marşları da hep bir ağızdan söyledi.

‘KÖTÜLER KADAR ÖRGÜTLÜ OLMALI’

Başvurularını mahkemeye ileten bir grup CHP milletvekilleri, daha sonra bina önünde eylem yapan işçilere seslendi. CHP İstanbul Milletvekili ve DİSK Eski Genel Başkanı Süleyman Çelebi, mahkemeye sundukları dilekçenin siyasi bir dilekçe olmadığını belirterek, “Bu dilekçe, grev konusunda evrensel değerlerin ve kuralların nasıl ihlal edildiğinin hukuksal olarak ortaya konmasıdır” dedi. AKP’nin Anayasa değişikliği referandumu öncesinde grev hakkına getirilen kısıtlamaları kaldırma vaadinde bulunduğunu hatırlatan Çelebi, “Bunları söyleyen bir parti bugün grev ve örgütlenme önünde emekçilere birçok engel getirmektedir. AKP emekçilerin başına gelmiş en büyük kötülüktür ve emekçilerin de en az kötüler kadar örgütlü olması gerekiyor” diye konuştu.

KIDEM UYARISI

CHP Ankara Milletvekili İzzet Çetin de, havayollarında grevi yasaklayan AKP’nin Anadolu Ajansı’nda TGS’yi bitirme operasyonu başlattığını hatırlattı. İşçiler için kırmızı çizgi olarak görülen kıdem tazminatının hedefe konduğuna dikkat çeken Çetin, “Kayserilinin eşeği boyayıp babasına sattığı gibi, kıdem tazminatı hakkını işçilerin elinden almak istiyorlar” dedi.

Hava-İş Genel Başkanı Atilay Ayçin de, THY işçilerinin fedakarlıkları nedeniyle ödüllendirilmesi gerekirken temel haklarının elinden alındığını söyledi. “İş kolumuza getirilen yasakla anladık ki, AKP’nin ileri demokrasisi Recep Tayyip Erdoğan diktatörlüğüdür” diyen Ayçin, hakları olanı alana kadar mücadeleden vazgeçmeyeceklerini söyledi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Nükleere karşı çadır kamp

SONRAKİ HABER

İÜ, işçilerin sesine kulağını kapatıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...