23 Haziran 2017 16:12

'İhraç edilen emekçileri göreve iade edin'

İsveç Akademisyenler Federasyonu, KHK'lerle yapılan ihraçları eleştirerek, işsiz bırakılan emekçi ve akademisyenlerin göreve iade edilmesini istedi.

Paylaş

Murat KUSEYRİ
Stockholm

67 bin akademisyenin üyesi olduğu İsveç Akademisyenler Federasyonu (SSR) Başkanı Heike Erkers, Türkiye’de işten atılan emekçi ve akademisyenlerin göreve iade edilmesini istedi ve AKP Hükümetine uluslararası sözleşme ve insan haklarına saygı göstermesi çağrısı yaptı. Aynı zamanda Kamu Hizmetleri Enternasyonali (PSI) ve Avrupa Kamu Hizmetleri Federasyonu (EPSU) Yönetim Kurulu Üyesi olan Erkers, Evrensel’in Türkiye’deki gelişmeler ile ilgili sorularını yanıtladı. 

‘KANIT OLMAKSIZIN İHRAÇ EDİLDİLER’ 

İnsan hakları ve sendikal haklar açısından Türkiye’deki gelişmeleri kaygı verici bulduklarını dile getiren Erkers “Geçtiğimiz yılın ortalarında yapılan darbe girişiminden sonra durum daha da kötüleşti. Her gün insan hakları, Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) sözleşmesi ve bir dizi uluslararası sözleşmeler ağır biçimde ihlal ediliyor” diye konuştu. 100 bini aşkın kişinin kanıt olmaksızın işten atılmasını kabul etmediklerini vurgulayan Erkers, şöyle devam etti:  “Bunların arasında akademisyenler, devlet daireleri ve belediyelerdeki kamu çalışanları, öğretmenler, hukukçular, uzmanlar ve üniversite çalışanları var. Yaklaşık 50 bin kişinin duruşmasız tutuklanması kabul edilemez” Medya kuruluşlarının kapatılması ve gazetecilerin tutuklanmasını da kaygı verici bulduklarını belirten Erkers, “Cezaevlerinde tutuklulara kötü muamele ve işkence yapıldığını gösteren üzücü raporlar geliyor. Son yıllarda binlerce sendikal aktivist aşağılandı, baskıya uğradı, işten atıldı ve hatta cezaevlerine atıldı” dedi. SSR olarak pek çok kez Türk hükümetinin işlediği insan hakları suçlarını kınadıklarını vurgulayan Erkers, “SSR, Olof Palme Merkezi ile birlikte son bir kaç yıldır Türkiye’de insan hakları ihlallerini ele alan bir proje üzerinde çalışıyor. İlişkide bulunduğumuz Türkiye İnsan Hakları Vakfının (TİHV) çalışmalarına destek veriyoruz” diye konuştu. 

GÜLMEN VE ÖZAKÇA’YA DESTEK

Erkers, işlerine geri dönebilmek için 100 günü aşkın süredir açlık grevinde olan tutuklu Eğitimciler Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’nın durumuna ilişkin de şunları söyledi: “Onların mücadelelerinin hem Türkiye hem de yurt dışında gündeme getirilmesi oldukça önemli. Uluslararası sözleşme ve yasalara saygı göstermesi için Türkiye’ye yönelik baskıların artırılması zorunlu.”  

ÖNCEKİ HABER

Katar'dan Rusya vatandaşlarına 'kapıda vize' uygulaması

SONRAKİ HABER

'Sakıncalı piyade' kararına İHD'den tepki

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa