23 Haziran 2017 14:31

Emeklilik yaşının yükseltilmesine karşı Stuttgart'ta miting

Almanya’da emeklilik yaşının yükseltilmesine karşı Almanya Sendikalar Birliği, IG Metall ve Birleşik Hizmet İş Sendikası miting gerçekleştirdi.

Paylaş

Ali ÇARMAN 
Stuttgart

Almanya’da uzun bir dönemdir sürdürülen emeklilik yaşının yükseltilmesi tartışmalarına sendikalar tepkili. Hıristiyan Birlik Partileri (CDU/CSU) ile Sosyal Demokrat Partinin (SPD) oluşturduğu hükümet 67 yaşında emeklilik planından vazgeçmek istemiyor.

Almanya Sendikalar Birliği (DGB), IG Metall ve Birleşik Hizmet İş Sendikası (Ver.di) ortaklaşa protesto mitingi gerçekletirdiler.

Daha güzel bir yaşam için iyi bir emeklilik ve herkes için adalet hemen şimdi çağrısıyla Stuttgart şehir merkezinde gerçekleşen mitinge Mercedes, Bosch, Porsche ve çevre fabrikalardan sendika temsilcileri ve çok sayıda işçi katıldı. Demokratik İşçi Dernekleri Federasyonu (DİDF) üyesi işçilerde mitinge katılarak “Hep birlikte güçlüyüz” dediler.

Ana konuşmacının IG Metal Sendikası Merkez Yönetimden Hans-Jürgen Urban olduğu eylemde işçiler taleplerini dile getiren döviz ve pankartlar taşıdılar.

NEOLİBERAL POLİTİKALARIN GELDİĞİ NOKTA

Hans-Jürgen Urban konuşmasında; “Hükümetin emeklilik planlarını kabul edemeyiz. Emekli maaşıyla geçinemediği için devletten yardım alanların sayısı 600 bin. Yaşamları boyunca çalışan insanların tek geliri emeklilik maaşı ve hükümet buna dahi göz dikmiş. Bugün 790 avro emekli maaşıyla nasıl bir yaşam sürdürülebilir! Taşeronlaştırma ve özelleştirmelerin, neoliberal  politikaların geldiği nokta burası. Bizler iyi bir emeklilik hakkı için mücadele ederek dayanışmamızı göstereceğiz” dedi.

EMEKLİLİK HAKKI İÇİN MÜCADELE

Ver.di Stuttgart Şube Başkanı Cuno Hegele’nin sunuculuk yaptığı mitingde gençlik temsilcileri ve sendika sekreteri Sidar Çarman da bir konuşma yaptı. Çarman konuşmasında, “Zaten düşük ücretle çalışan perakende satış mağazaları çalışanlarının mevcut durumda dahi emeklilik ücretleri çok komik durumda. Çalışanların sağlık koşullarını dikkate alan yok. Güvencesiz, sigortasız işlerde çalışan kadınların sayısı az değil. Bizler daha iyi ücret ve daha iyi bir emeklilik hakkı için mücadele etmeliyiz” ifadelerini kullandı. Miting esnasında bir yanda hükümete protesto kartları doldurulurken diğer yanda imza toplandı. Hep birlikte hükümetin yanlış politikalarına kırmızı kart gösterelim denildiğinde ise binden fazla kişi ellerindeki kırmızı kartonları havaya kaldırdı. Kültürel programın ardında işçilerin mitingi sona erdi.

ÖNCEKİ HABER

Maçka'daki Adalet Nöbeti'ne HDK de katıldı

SONRAKİ HABER

'Semih'in kulağı tıkandı, Nuriye su içemiyor'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...