23 Haziran 2017 10:12

Sur’da Yıkıma Hayır Platformundan bayramlaşma çağrısı

Sur’un Yıkımına Hayır Platformu, Sur’da riskli olmayan yapıların da yıkıldığını belirterek bayramı Sur’da kutlama çağrısı yaptı

Paylaş

Sur’un Yıkımına Hayır Platformu, Alipaşa ve Lalebey Mahallerindeki yıkıma ilişkin basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamada 23 Mayıs’ta yıkımın başladığı belirtilerek, bugüne kadar yaşanılanlar ve platformun çalışmaları aktarıldı. 

Ekoloji Derneği’nde yapılan açıklamada evlerinden zorla çıkarılmak istenen yurttaşların yanında olunmaya devam edileceği ve yıkımın durdurulması için her türlü mücadelenin verileceği belirttiler. Platform, tüm duyarlı kesimleri bayramın ikinci günü yıkımın olduğu mahallere davet etti.

‘DALGA GEÇERCESİNE HALKIN ELEKTRİK VE SUYU KESİLİYOR’

Platform adına açıklamayı yapan Büşra Cizrelioğlu Sadak, Sur’da yaşayan yurttaşların zorla evlerinden çıkarılmak istendiğini fakat yurttaşların evlerini terk etmemek için direndiğini belirterek, “Alipaşa ve Lalebey Mahallerinde  yaşayan yurttaşlar, 23 Mayıs’tan beri  birçok baskı ve zor aygıtları kullanılarak evlerinden çıkartılmak isteniliyor. Bütün tehditlere rağmen insanlar evlerini terk etmiyor. Bu süre içinde mahallede yaşayan yurttaşlar su, elektrik  ve sağlık hizmetlerinden mahrum bırakıldı. Defalarca çağrılar yapılmasına rağmen insanlarla dalga geçercesine elektrikler ve sular tepkilere göre açılıp bırakılıyordu. Kanalizasyonlar kapatılarak halkın sağlığı tehdit edildi” dedi. 

‘RİSKLİ OLMAYAN YAPILAR YIKILIYOR’

Sadak, yaptıkları çalışmalar sonucunda, yıkılan evlerin  büyük bir kısmının riskli olmamasına rağmen yıkıldığını ve yurttaşların yaşamakta olduğu sağlam evlerin tamamının yıkılmak istendiğini ifade ederek, “Platformumuzun yaptığı çalışmada bu mahallerde toplam 1026 yapının kentsel dönüşüm kapsamına alındığı, bu yapıların 2012 yılında onaylanan Koruma Amaçlı İmar Planı hazırlanırken çıkarılan envanterlerde yapı durumlarının yüzde 3’ünün çok iyi, yüzde 84’ünün orta yüzde 13’sinin ise kötü durumda olduğu, bugüne kadar toplamda 432 yapının yıkıldığı  tarafımızdan tespit edilmiştir. Bu sayısal veriler bize göstermektedir ki bu mahallelerdeki  yapıların yüzde 87’si sağlam olmasına rağmen alanın yüzde 42‘si yıkılmıştır. Bu durumda yurttaşların halen yaşadığı ve yıkılmak istenen yüzde 58’lik kısım, riskli olmamasına rağmen yıkılmak istenmektedir. Bu çalışmalara dayanarak temel çağrımızı yinelemek istiyoruz. Bu mahallerde, yurttaşların yaşadığı ve terk etmediği  yüzde 58’lik kısmın  yıkımı derhal durdurulmalıdır. Burada yapılacak bir takım değişikliklerle bu kısımda yaşayan yurttaşlar göçe, yoksulluğa, evsizliğe, mahkum edilmeyebilir” dedi.

‘SUR’A DESTEK OLUN’

Yıkıma karşı verdikleri mücadeleyi sürdüreceklerini belirten Sadak, “Bu süreçte ve bundan sonra, olası tüm durumlarda bu mahallelerde yaşayan  yurttaşların yanında olacağımızı tekrardan belirtmek istiyoruz. Surda yaşayan yurttaşlar evlerini,mahallerini terk etmek istemiyor. Bunu bir kez daha altını çizmek istiyoruz. Bu baskıya ve zora karşı tüm duyarlı kesimleri  harekete geçmeye çağırıyoruz. Bu bağlamda bayramın ikinci günü bizler platform olarak bu mahallelerde yaşayan yurttaşların yanında olacağız. Bayramımızı burada kutlayacağız, burada bayramlaşacağız. Kentin tüm duyarlı kesimlerini buradaki yurttaşlarla bayramlaşmaya davet ediyoruz. 

Ayrıca platformumuz dayanışmak ve soruna dikkat çekmek  amacıyla  yurt içinde ve yurt dışında birçok demokratik eylem ve etkinlik yapma kararı almıştır. İmza kampanyası, diplomasi çalışması, hukuki mücadele, bilgilendirme toplantıları, paneller ve çalıştaylar bunlardan bir kaçıdır. Bu çalışmaların her biri, bu mahallede yaşayan yurttaşların sorunu çözmesi açısından çok önemlidir. Tüm duyarlı kesimleri önemli bulduğumuz bu çalışmalara katılmaya ve destek olmaya çağırıyoruz” diye konuştu. (Diyarbakır/EVRENSEL)


SUR'DA YERYÜZÜ SOFRASININ SONUNCUSU KURULDU

Diyarbakır Sur’un Alipaşa ve Lalebey mahallelerindeki yıkıma karşı halkla dayanışmak amacıyla kurulan yeryüzü sofrasının bu akşam son kez yüzlerce yurttaşın katılımıyla kuruldu. 

Diyarbakır’ın Sur ilçesindeki Alipaşa ve Lalebey mahallelerindeki “Kentsel dönüşüm” adı altında sürdürülen yıkıma karşı halkla dayanışma amacıyla Sur’un Yıkımına Hayır Platformu öncülüğünde başlatılan yeryüzü sofrası bu akşam son kez kuruldu. Alipaşa Mahallesi Karabulut Sokağı’nda TMMOB tarafından kurulan sofraya platform üyeleri ve yüzlerce yurttaş katıldı. İftar saatinden önce mahalli ve platform üyelerince sokağa serilen uzun sofra, elden ele dağıtılan yemekler ile kuruldu. 

Her gün dayanışma içerisinde kurulan sofranın sonuncusuna hep beraber oturan yurttaşlar, okunan ezanın ardından iftarını açtı. 

İftarın ardından çocuklara içinde bayram şekeri ve hikaye kitabı bulunan hediye paketleri verildi. (DİHABER)

ÖNCEKİ HABER

Londra yangını buzdolabının alev almasıyla çıktı

SONRAKİ HABER

Londra Finsbury Park saldırganı 'terör'le yargılanacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...