23 Haziran 2017 08:58

Finlandiya'da Başbakana kontrollü hükümet krizi suçlaması

Finlandiya'da muhalefet, yabancı düşmanı Gerçek Finlilerin başına nefret suçundan hüküm giyen Halla-aho'nun geçmesi sonrası Başbakana tepki gösterdi.

Paylaş

Murat KUSEYRİ
Helsinki

Popülist ve yabancı düşmanı ‘Gerçek Finliler’in başkanlığına nefret suçundan mahkum olan Jussi Halla-aho’nun seçilmesinden sonra yaşanan gelişmeleri bir tiyatro olarak nitelendiren muhalefet partileri, Başbakan Juha Sipila’yı kontrollü hükümet krizi yaratmakla suçladı.

Halla-aho’nun seçilmesinden sonra aralarında ‘Gerçek Finliler’in eski lideri ve Dışişleri Bakanı Timo Soini ile 4 bakanın da bulunduğu 20 milletvekili, hükümetin görevini sürdürmesi için partiden ayrılarak. ‘Yeni Alternatif’ (Uusi vaihtoehto) adını verdikleri bir grup oluşturmuştu.Başbakan Sipila, hükümetin istifasına gerek olmadığı ‘Yeni Alternatif’le mevcut hükümetin görevini sürdüreceğini açıklamıştı.

KRİZ ÖNCEDEN PLANLANDI

Muhalefet partileri, koalisyon içinde yer alan Merkez Partisi lideri Sipila ve Ulusal Topluluk Partisi lideri Petteri Orpo’un ‘Gerçek Finliler’in eski lideri ve Dışişleri Bakanı Tomi Soini ile birlikte Halla-aho’nun seçilmesinden önce bir araya gelerek 'Gerçek Finliler'in bölünmesini planladıklarını öne sürdü. Sipila, bu iddiaları temelsiz komplo teorileri olarak niteleyip reddetti. Sosyal Demokrat Parti (SDP) Başkanı Antti Lidtman, hükümet krizinde parlamentonun işlevsiz bırakıldığını ve hükümetin halkın çoğunluğunu temsil etmediğini belirterek Sipila’nın istifa etmesi ve yeni hükümetin kurulması gerektiğini söyledi.

İktidar olma ihtirasının parlamentarizmi devreden çıkardığı değerlendirmesini yapan Lidtman, Hristiyan kültüründe ihaneti ve ahlaki çöküntüyü atlatmak için kullanılan “30 gümüş akçe” tabirini kullandı.

30 GÜMÜŞ AKÇE 5 BAKAN KOLTUĞUNA DÖNÜŞTÜRÜLDÜ

‘Gerçek Finliler’in üyesi 5 bakanın koltuklarını koruduklarına dikkat çekmek için Lidtman, “30 gümüş akçe 5 bakan koltuğuna dönüştürüldü” dedi. Yeşiller Partisi Başkanı Touka Aalto, pek çok kişinin gelişmelerden hayal kırıklığına uğradığını ve politikacılara güvenini kaybettiğini söylerken Hristiyan Demokrat Parti lideri Sari Essayah, “Yeni Alternatif’in siyasi programı ve parti örgütü yok. Böylelikle şu anda iki partili bir koalisyon hükümeti var. Bu, Finlandiya tarihinde eşi benzeri görülmemiş bir şey” şeklinde konuştu.

SDP ve diğer muhalefet partileri Hükümetin meşruiyetini yitirdiğini belirterek güvensizlik önergesi verdi. Önerge 84’e karşı 104 oyla reddedildi.

HÜKÜMETİN İSTİFASI İÇİN GÖSTERİ YAPILDI

‘Yeni Alternatif’ adını “Mavi Gelecek” olarak değiştirdiğini açıklarken sivil toplum örgütleri, başkent Helsinki’de hükümetin istifası, seçimlere gidilmesi ve yeni sağlık reformu yasasının iptal edilmesi için bir gösteri düzenledi. Gösteride bir konuşma yapan Sol Birlik’in Helsinki Belediye Meclis Üyesi Dan Koivulaakso, “Bu oynanan hükümet krizi tiyatrosu tüm demokrasiye yönelik bir tehdittir” diyerek hükümete istifa etmesi çağrısında bulundu.

ÖNCEKİ HABER

Şükrü Erbaş ile ‘Nâzım’ın İzinde Balkanlar’ gezisi

SONRAKİ HABER

Maliye Bakanı Ağbal: Mavi Marmara tazminatları ödendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa