23 Haziran 2017 06:55

Işık: ABD'nin YPG mektubunu olumlu bir adım olarak görüyoruz

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık ABD’den gelen YPG mektubunu olumlu bulduklarını söyledi. Işık Türk askerinin İdlip’te görev alacağını bildirdi.

Paylaş

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık ABD’den gelen YPG mektubunu olumlu bulduklarını söyledi. Işık Türk askerinin İdlip’te görev alacağını bildirdi.

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, ABD'den gelen YPG mektubunu olumlu bir adım olarak gördüklerini söyledi. Işık, ABD Savunma Bakanı James Mattis'le çarşamba günü görüşeceğini kaydetti.

Işık, ABD'li mevkidaşıyla görüşmesinde YPG'ye verilen silahların ele alınacağını belirtti.

Savunma Bakanı Fikri Işık, bedelli askerlik tartışmalarına dair de “Böyle bir dönemde bedelli askerliğin gündeme gelmesi dahi askerimizin moralini bozar” dedi.

KHK’Yİ AÇIKLADI

NTV’nin canlı yayınına katılan Işık, dün yayımlanan KHK’ye dair  “Diyelim ki polisler, 10 yıllık görev süresini doldurana kadar bir şekilde askerlikten ayrılırsa bu kişilerin tekrar askerlik yükümlülüğü geri geliyor. Herhangi bir sebeple askerlikten muafiyet varsa, muafiyet ortadan da kalkıyor. Bunun her askerin biliyorsunuz, her Türk erkeğinin askerlik yapma ve ödevi var. Buna yönelik bir düzenleme. Hem bizim imkanlarımız, hem de söylediğiniz mahsurun ortaya çıkmaması için, uygulayıcının gerekli düzenlemeleri yapabilmesine yönelik bir hukuki düzenleme” ifadelerini kullandı.

'ABD’NİN YPG MEKTUBU ÖNEMLİ'

Işık, ABD’nin Ankara’ya YPG’ye mektubu için de “Bu mektup olumlu bir mektup. ABD’nin YPG ile kurduğu ilişkinin doğru bir ilişki olmadığını, başka bir terör örgütü kullanılmasının kabul edilemez olduğunu defalarca konuştuk. Başlangıçtaki tavırları çok daha farklıydı. Bu mektup da bu açıdan olumlu bir gelişme. ABD’nin kendisini bir taahhüt altına almasını biz olumlu karşılıyoruz ama biz bütün sonuçları sahada göreceğiz. Bu süreç zor bir süreç. Daha önce ABD verdiği sözü tutmadı ve her görüşmemizde bu sözünüzde durmadınız… Bu bizim açımızdan bir yazılı taahhüttür. Bundan sonraki bütün adımları değerlendireceğiz.

Eğer ABD bunu yapmak isterse, yüzde yüz olmasa bile büyük oranda başarılı olur. Eğer ABD dağıttığı silahları toplamak isterse bunu yapabilecek imkanı var. Ama dağıttıktan sonra bahanelerle, yan yattı çamura battı yaklaşımıyla oyalarsa hiçbir zaman iyi niyetle olaya yaklaşım anlamına gelmez.

'BASINA YANSIYANLA BİZE GELEN MEKTUP ÖRTÜŞMÜYOR'

İlk gelen mektuptaki bilgiler çok genel bilgiler. Şu silahtan bu kadar şeklinde. Ama basına yansıyanla bize gelen mektuptaki bilgiler tam örtüşmüyor. NATO savunma bakanları toplantısı var, çarşamba günü ABD Savunma Bakanı ile görüşmemiz olacak. Ve orada da basına yansıyanlarla bize gelen mektubu karşılaştıracağız.

Gelen de bir kısım zırhlı araçlar var ama adetler arasında tutarsızlık var. Bunları oturacağız konuşacağız. Bize gönderdiğiniz bilgiyle basına yansıyan bilgiler arasında fark var. Belki de PYD’ye verilen silahların toplanmasına yönelik birlikte bir mekanizma oluşturabilir miyiz ona da bakacağız.

‘PYD’NİN ŞIMARIK ÇOCUK OLMASINA MÜSAADE EDİLMEYECEK’

Şu çok net ki, PYD’nin şımarık çocuk olmasına müsaade etmeyecek Türkiye. Türkiye’ye yönelik en küçük bir tehdit angajman kuralları gereğince karşılığını bulacak. PYD YPG terör örgütünün Türkiye’ye yönelik en küçük bir hareketi anında cezalandırılacak. Bu konuda herkesin dikkatli olması, terör örgütünün hasmane bir tavrının cezalandırılacağının herkes tarafından bilinmesi lazım.

Burada şuna bakmamız gerekiyor, Rakka operasyonundan sonra oluşacak riskler şimdiden değerlendiriliyor ve atılması gereken adımlar atılıyor. Sınır fiziğindeki güvenlik sistemimiz, duvar bitmek üzere. Yeni sınır entegre güvenlik sistemini başlattık, 6 ay içerisinde belirli bir sınırda tüm teknolojik imkanların devreye alındığı, kameralarla, balonlarla, İHA’larla tamamen sınırın 24 saat kontrol altına alındığı bir yapıya geçiyoruz. Bunu da bütün sınırımıza yaygınlaştıracağız” yorumlarını yaptı.

BEDELLİ ASKERLİK

Işık, bedelli askerlik tartışmalarına dair ise şunları söyledi:
“Bakın Türkiye şu anda birkaç tane dünyanın başına bela terör örgütüyle mücadele ediyor. PKK ile mücadele sürüyor, DEAŞ ile mücadele var. Böyle bir dönemde bedelli askerliğin gündeme gelmesi dahi askerimizin moralini bozar. Terörle mücadele sürerken bedelli askerliğin konuşulmasını dahi doğru olmadığını düşünüyorum.” (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Faytona binme atlar ölüyor

SONRAKİ HABER

‘Bayram ülkesinden uzak olmayanlar için var’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...