01 Nisan 2011 10:20

“Devletin Alevisi olmayacağız”

Hükümetin iki yılın boyunca kamuoyunda “Alevi Açılımı” adı altında sürdürdüğü çalıştay sonucu kamuoyuna duyurduğu rapora Alevi örgütlerinden tepki geldi.Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) ve diğer Alevi örgütleri temsilcileri Mülkiyeliler Birliğinde düzenledikleri basın toplantısında, rapord

“Devletin Alevisi olmayacağız”
Paylaş

Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) ve diğer Alevi örgütleri temsilcileri Mülkiyeliler Birliğinde düzenledikleri basın toplantısında, raporda Alevilerin hiçbir talebine yer verilmediğini, raporun mezhepçi, ayrımcı ve ötekileştirici bir içeriğe sahip olduğunu belirtti.

ABF Genel Başkanı Fevzi Gümüş,  raporun içeriği konusunda şaşırmadıklarını ve çalıştay adı altında hükümet tarafından yapılmak istenen şeyin Aleviliği devletleştirme projesi olduğunu ifade etti. Gümüş, raporda Aleviliğin yeniden tanımlandığını, laikliğe aykırı bir kurum olan Diyanet İşleri Başkanlığının aynen korunduğunu belirterek sahte laiklik uygulamalarına Alevilerin ortak edilmeye çalışıldığının altını çizdi.  Raporda; sanki Alevilerle uzlaşmaya varılmış gibi gösterilmeye çalışıldığını belirten Gümüş, ayrımcılığın ve mezhepçiliğin aynen devam ettiğini söyledi. “Zorunlu din dersleriyle ilgili sunulan öneriler mevcut uygulamayı daha da ağırlaştıran önerilerdir” diyen Gümüş, hükümetin mevcut zorunlu din dersi yanında Alevi çocukları için yeni bir ders daha ilave ederek iki din dersi önerdiğini belirtti.

Gümüş, bu uygulamanın Alevileri, Sünni sisteme dahil ederek güvenceye alma girişimi olduğunu belirterek, bunu asla kabul etmeyeceklerini ifade etti. Defalarca Madımak Otelinin müzeye dönüştürülmesi isteklerini ilettiklerini söyleyen Gümüş, ancak hükümetin diğer talepleri gibi bu taleplerini de “tehlikeli” olduğu gerekçesiyle reddettiğini ifade etti. “Madımak Otelinin müze olması teklifini reddetmek suça ortak olmaktır” diyen Gümüş “Madımak’ı utanç müzesine dönüştürmek yerine kütüphaneye çevirmeye çalışmanın orada işlenen suçu benimsemek” olduğunu söyledi. Raporda istenildiği gibi bir devlet dedeliği istemediklerini de belirten Gümüş,  “Cemevlerinin cami olmaması gibi Alevilerde dedelik imamlık değildir.” diye konuştu.

‘ALEVİLER AYRIMCILIK İSTEMİYOR’

Alevi Kültür ve Araştırma Merkezi Genel Başkanı Ali Yıldırım ise bu raporun Aleviler ve tüm Türkiye’ye atılan bir çalım olduğunu ifade etti. Alevilerin on yıllardır taleplerini, isteklerini açık bir şekilde dile getirdiklerini belirten Yıldırım, “Bugün Alevilerin kendi kendilerini tanımlayamadıklarını söylemek Alevilere hakarettir” diye konuştu. Temel sorunun Alevilerin eşit yurttaşlık hakkının tanınmamasından kaynaklandığını belirten Yıldırım hükümete,  “Sorunu yaratan sizlersiniz, sanki sorunu yaratanlar Alevilermiş gibi şikayet ediyorsunuz” diye seslendi. Alevi toplumunun birlik ve bütünlük halinde cemevlerinin ibadethane olduğu konusunda hemfikir olduğunu hatırlatan Yıldırım Alevilerin ayrımcılık istemediklerini, tersine yapılan ayrımcılıkların ortadan kalkmasını talep ettiklerini ifade etti. AKP’nin Alevi açılımının da Kürt açılımında olduğu gibi sahte bir açılım olduğunu belirten Yıldırım, Alevilerin haklarından asla vazgeçmeyeceğini söyledi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Aydınlılar zamlara isyan etti

SONRAKİ HABER

İmar affı yine gündemde

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...