23 Haziran 2017 04:09

Körfez ülkelerinden Katar'a: Türkiye'nin askeri üssünü kapat

Körfez ülkeleri, Katar'la ilişkilerin normale dönmesi için 13 talepte bulundu. Talepler arasında Türkiye'yi ilgilendiren maddeler de var.

Paylaş

Katar'la tüm diplomatik ve ekonomik ilişkilerini kesen Suudi Arabistan'ın öncülüğündeki ülkeler, Doha yönetimine aralarında Türkiye'nin el Rayyan askeri üssünü kapatmasını da içeren 13 talep sıraladı.

Associated Press'in haberine göre listede Katar merkezli ve uluslararası yayın yapan El Cezire televizyonunun kapatılması, Yemen'de Husilere mali desteğin kesilmesi, İran ile diplomatik ilişkilerin dondurulması, "terör örgütü" olarak kabul edilen grup ve hareketlere maddi desteğe son verilmesi gibi maddeler de yer alıyor. Bu örgütler Müslüman Kardeşler, Hizbullah, IŞİD ve el Kaide olarak sıralanıyor.

Türkiye üssünün kapatılmasının yanı sıra, Türkiye ile askeri iş birliğinin de sona erdirilmesi istendi.

Talepler, ilişkilerin normalleşmesi için aracılık rolünü üstlenen Kuveyt tarafından Katar'a iletildi. Taleplerin karşılanması için Katar'a 10 günlük süre verildiği belirtildi.

NE OLMUŞTU?

5 Haziran günü Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır ve Bahreyn, Katar'la diplomatik ilişkilerini kesme kararı almıştı. Bu ülkeler, Katar'ı IŞİD, Müslüman Kardeşler, el Kaide ve İran destekli gruplar dahil bölgedeki terörist grupları desteklemekle suçlamıştı.

TSK, DÜN 5 ZIRHLI ARAÇ VE 23 PERSONEL GÖNDERDİ

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) dün yaptığı yazılı basın açıklamasında, "Türkiye ile Katar arasında askeri eğitim, işbirliği ve birlik konuşlandırılması kapsamında yapılan hukuki düzenlemeler çerçevesinde, Türk Silahlı Kuvvetlerinin Katar’da birlik konuşlandırması sürecinin bir parçası olarak, 22 Haziran 2017 günü saat 08.00’de 5 zırhlı araç ve 23 personelin Doha’ya intikali tamamlanmıştır. Bundan sonra da faaliyetler planlandığı şekilde uygulanmaya devam edilecektir" demişti.

KATAR: DIŞARINDAN DİKTE EDİLEN HİÇBİR ŞEYİ KABUL ETMEYECEĞİZ

Körfez ülkelerinin bir kısmının ‘terör desteklediği’ gerekçesiyle abluka uyguladığı Katar iddiaları reddederek dışarıdan dikta edilen hiçbir şeyi kabul etmeyeceğini bildirdi.
 

(DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

2017 NBA Draftı: Philadelphia, Fultz'u seçti

SONRAKİ HABER

Kadına saldıran Kızılateş'in babası: Kısacık şort giymiş!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...