11 Temmuz 2012 08:18

Nicolieslis ‘Sınırların ötesi’yle mucizeler sunuyor

DUKE Üniversitesi Nöromühendislik Merkezi’nin kurucusu olan Profesör Miguel Nicolelis’in beyin makine ilişkisini konu alan kitabı ‘Sınırların Ötesi’nde ‘Günümüzde artık beyin sinyallerini kullanarak bir makineyi kontrol etmek olanaklı!’ diyor. Nicolelis beyin merkezli yeni dünyada, yazlık evinizin en sevdi

Nicolieslis ‘Sınırların ötesi’yle mucizeler sunuyor
Paylaş

DUKE Üniversitesi Nöromühendislik Merkezi’nin kurucusu olan Profesör Miguel Nicolelis’in beyin makine ilişkisini konu alan kitabı ‘Sınırların Ötesi’nde ‘Günümüzde artık beyin sinyallerini kullanarak bir makineyi kontrol etmek olanaklı!’ diyor. Nicolelis beyin merkezli yeni dünyada, yazlık evinizin en sevdiğiniz sandalyesinde oturmuş okyanusa bakarken dünyanın herhangi bir yerindeki insanlarla İnternet üzerinden tek bir kelime bile yazıp söylemeden sohbet edebileceksiniz. Hiçbir kas hareketi olmadan. Yalnızca düşünerek diyor.
Gezegenin yüzeyine dokunmak…
Bu size yeterince cazip gelmediyse, odanızın konforundayken kilometrelerce uzaktaki bir başka gezegenin yüzeyine dokunup, her şeyi duyumsamaya ne dersiniz? Ya da Büyükbabanızın düşüncelerini kendi hafızanıza yüklemeyi de seçebilirsiniz. Bu tür mucizeler yakında bilim kurgunun alanı olmaktan çıkacak. Dünya tam burada ve tam şimdi gözlerimizin önünde şekillenmeye başladı bile. Bu dünyaya katılmak için yapmanız tek şey kendinizi bu kitabın sayfalarına bırakmak.
Avatar’lar bilim kurgu konusu olmaktan çıkıyor!
Duke Üniversitesi Nöromühendislik Merkezi’nin kurucusu olan Profesör Miguel Nicolelis’in araştırmaları Nature, Scienceve diğer önde gelen bilimsel yayınların yanı sıra kendisini dünyanın en önemli yirmi bilim insanı arasında gösteren Scientific American’da yayınlandı. Nicolelis kitabında, temel konusu beyin makine ilişkisi olan bu araştırmalarını özetliyor. Beyin sinyalleriyle bir makineyi kontrol etmenin ilk adımı beynin nasıl çalıştığını anlamaktır. İşte Nicolelis’in de dahil olduğu nörologların en büyük başarılarından birisi, beynin çok sayıda nöronla karmaşık bir mesaj veya görevi ifa ederken, aslında bir tür senfoni icra etmekte olduğunu saptamaları. Beyin temelde bir nöron konçertosudur. Karmaşık bir nöronsal mesaj ya da görevi çok sayıdaki küçük, tekil parça veya eyleme tercüme etmek aslında bir orkestranın işine benzer.
 

Miguel Nicolielis
Alfa Yayınları
Bilim dizisi
480 sayfa

ÖNCEKİ HABER

‘3. Yargı Paketi katillere af oldu’

SONRAKİ HABER

Ölümün karşısındaki cellatlar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...