22 Haziran 2017 07:17

Almanya’da bir Türk’e daha ajanlık suçlaması

Almanya Hamburg’da gözaltına alınan Mehmet Fathi S. hakkında “Türkiye adına ajanlıkla yapmak” iddiasıyla dava açıldı

Paylaş

Geçtiğimiz yıl aralık ayında Almanya’nın Hamburg kentinde gözaltına alınan Mehmet Fathi S. hakkında “Türkiye adına ajanlıkla yapmak” gerekçesiyle dava açıldı. Federal Savcılık, Mehmet Fathi S’nin Almanya’daki Kürt siyasetçilere suikast düzenlemek için 30 bin avro aldığını iddia ediyor. 

32 yaşındaki Mehmet Fatih S, Aralık 2016’da Avrupa’daki Kürt siyasetçilere yönelik suikast hazırlığı yaptığı iddiasıyla Hamburg’da düzenlenen bir operasyonla gözaltına alındı. Savcılık, S’nin “Türk istihbaratı tarafından gönderildiği” ve “Suikastler için 30 bin avro aldığı”nı ileri sürüyor. 

Gözaltına alındıktan sonra tutuklanan Mehmet Fatih S. hakkında Almanya’da yabancı bir istihbarat örgütü adına faaliyet yürütme ve cinayete teşebbüsten ötürü Karlsruhe’de dava açıldı. 

SÜREÇ 2015 YILINDA BAŞLADI

Almanya basınında yer alan haberlere göre, Federal Başsavcılığın soruşturmasında S.’nin Eylül 2015’te MİT’ten Almanya Demokratik Kürt Toplumu Eşbaşkanı Yüksel Koç, Kongra Gel Eşbaşkanı Remzi Kartal ve KCK Yürütme Kurulu üyesi Zübeyir Aydar’a yönelik suikast düzenlemek üzere Avrupa’ya gönderildiği ileri sürüldü.  

S’nin, kısa bir süre sonra, Denge TV muhabiri olarak röportaj yapma gerekçesiyle Koç, Aydar, Kaplan ve diğer Kürt siyasetçilerle bağlantıya geçtiği belirtildi. 

Savcılık tarafından yürütülen soruşturmada S.’nin aynı zamanda Bremen’de bulunan Yüksel Koç’un ailesini de takip ettiği ve cinayet planlaması yaptığı bilgisi yer aldı. 

İddialara göre, Koç’un savcılığa başvurması üzerine polis tarafından takibe alınan S.’nin “MİT ile bağlantısının olduğu, gazetecilikle ilgisinin bulunmadığı” tespit edildi ve gözaltına alındı. 

DAVA YIL SONUNDA BAŞLAYACAK

Hamburg Eyalet Mahkemesi’nde bu yılın sonunda başlaması beklenen davada, S.’nin Almanya ve Türkiye’de kimlerle bağlantılı olduğu, nasıl yönlendirildiğinin açığa çıkması bekleniyor. 

Hedef seçilen Kürt siyasetçileri de davada müdahil olacak. 

Almanya’da MİT faaliyetlerine yönelik geniş bir soruşturma yürütülüyor. Üç yıl önce de Muhammed Taha Gergerlioğlu’nun başını çektiği belirtilen bir grubun, Almanya’da MİT adına çalışmalar yaptığı, muhalifleri izlediği ortaya çıkarılmıştı. Yargılanan Gergerlioğlu 70 bin avro karşılığında serbest bırakılmıştı.
Der Spiegel’in internet sitesinde yer alan habere göre Alman istihbaratı 150 kadar kişinin MİT adına faaliyet yürüttüğünü tahmin ediyor. (Köln/EVRSENSEL)
 

ÖNCEKİ HABER

Tüm Bel Sen: İnsanca çalışmak için adalet istiyoruz

SONRAKİ HABER

Çocukları havalı tabancayla sırtından vuran şahıs tutuklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa