22 Haziran 2017 00:26

'Barış yoksa yatırımlar bir işe yaramaz'

AKP sözcülerinin 'Van cazibe merkezi olacak' söylemine yanıt veren Van esnafı 'Barış yoksa yatırımlar bir işe yaramaz' diyor.

Paylaş

Başbakan Binali Yıldırım başta olmak üzere AKP sözcüleri tarafından aylardır her fırsatta dile getirilen Van’ın “Cazibe merkezi olacak” söylemine esnaf yanıt veriyor. Vanlı esnaf,  “Eğer barış yoksa kesinlikle yatırımlar tek başına hiçbir anlam ifade etmez. Tek çözüm budur” yanıtını veriyor. 

Van’da 2007 yılında açılan Oto Galericiler Sitesi esnafı, Olağanüstü Hal (OHAL) ile derinleşen ekonomik bunalımdan dolayı kötü günler geçiriyor. Kimi esnafın aylardır siftah dahi yapamadığı sitede, haftalarca siteye gelen alıcı sayısı bir elin parmak sayısını geçemiyor. 

120 dükkanın bulunduğu sitenin kentin ekonomisine olan katkısına dikkat çeken Oto Galericiler Derneği Başkanı ve Türkiye Oto Galericiler Federasyon Başkan Yardımcısı İsmet İnan, esnafın bir bir kepenk kapatmaya doğru gittiğini söyledi. Esnafın dışında günlerce kimsenin uğramadığı sitede, 9 yılın en kötü sezonunun yaşandığına vurgu yapan İnan, son 2 yıldır durumumun iyice kötüleştiğine dikkat çekerek, “İş yapamaz hale geldik. Akşama kadar dükkanlarımızda sanki tatildeymişiz gibi oturuyoruz. Son 2 yıldır yaşanan çatışmalardan dolayı büyük sıkıntılar yaşıyoruz. Böyle olunca da ticaretimize yansıyor” dedi. 

Başbakan Binali Yıldırım başta olmak üzere AKP sözcüleri tarafından aylardır her fırsatta dile getirilen Van’ın cazibe merkezi seçildiği yönündeki sözlerine değinen İnan, “Sanki bir savaşın içindeymişiz. Bu da ister istemez bize yansıyor. Siz bin kere buraya sermaye gönderin, cazibe merkezi yapın ve ‘Şurayı yükseltelim’ deyin ama barış olmadıkça bunların hiçbiri olmaz. Ticaret olmaz. Çünkü sermaye korkaktır. Sıkıntıyı görünce kaçar gider. Eğer yatırımlarla birlikte barış yoksa kesinlikle yatırımlar tek başına hiçbir anlam ifade etmez. Tek çözüm budur” ifadesinde bulundu.

‘BÖYLE DEVAM EDERSE KEPENK İNDİRECEĞİZ’

10 yıldır esnaflık yapan İlhami Hacıoğlu da, “Buraya gelip boş oturmaktan hepimizin psikolojisi bozuldu. Büyük bir ekonomik krizin içerisindeyiz. Böyle devam ederse hepimiz kepenk indirip evimizde oturacağız. Durumumuz çok kötü. Sabah gelip, akşam eve gitmekten sıkıldık ve yorulduk. İnsanlar artık buraya uğramıyor. Eskiden bir ekonomik kriz olduğunda 6 ay sonra Van’a yansıyordu ama şimdi İstanbul’da krizin ‘K’si çıktığında bize tümüyle yansıyor. Van da şimdi hiç para girdisi kalmadı. Şu aşamada bu çarkı döndürecek bir potansiyel yok” diye belirtti. 

‘ESNAF BUNALIMA GİRDİ’ 

Kent için dile getirilen vaatlerin kulağa hoş geldiğini ifade eden Hacıoğlu,“Bu esnaf böyle gitmez. Esnaf psikolojik bunalıma girdi. Buda ilerde çok büyük travmalara neden olacaktır. Bir an önce bu durumun düzelmesi lazım. Yoksa hepimiz kepenkleri indirip evimizde oturmak zorunda kalacağız. Oysa burası 500 ailenin geçimini sağlıyor” diye konuştu. (Van/DİHABER)

ÖNCEKİ HABER

'Bir milyon Filistinli İsrail hapishanelerinden geçti'

SONRAKİ HABER

Ters kelepçeyle arazide dolaştırılan genç, yaralı bulundu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...