21 Haziran 2017 17:33

Alman Parlamentosu İncirlik’ten çekilmeyi onayladı

Alman Federal Parlamentosu, Alman askerlerinin İncirlik üssünden çekilme kararını onayladı.

Paylaş

Almanya’da Federal Parlamento bugün İncirlikten çekilme konusunu görüştü. Daha önce İncirlik’ten çekilme kararı hükümet tarafından verilmiş; IŞİD’e karşı mücadelede Alman ordusuna görev veren tezkerede görev yeri açıkça belirtilmediği için yeni bir tezkereye gerek görülmemiş, Alman Hükümeti 7 Haziran’da yapılan bakanlar kurulu toplantısında çekilme kararı alarak, Savunma Bakanı Ursula von der Leyen’e çekilmeyi gerçekleştirmesi görevi vermişti.

“PARLAMENTO ORDUSU” VURGUSU İÇİN

Türkiye’nin Alman milletvekillerine İncirlik’i ziyaret izni vermemesi üzerine, Alman ordusunun parlamento ordusu olduğu sürekli dile getiriliyordu. Bugünkü oylama “Parlamento ordusu” söylemi açısından önem arz ediyordu. Parlamento kararı gerekmemesine rağmen, Federal Parlamento’nun bugünkü oturumunda Sol Parti ve Yeşiller tarafından çok önceden verilen İncirlik’ten çekilme önergesi ile koalisyon tarafından hükümetin aldığı çekilme kararını destekleyen önergeleri ele aldı. Koalisyon ortakları tarafından sunulan İncirlik Üssü’ndeki 6 Tornado keşif uçağı, bir adet yakıt ikmal uçağı ve 260 dolayındaki Alman askerlerinin Ürdün’e kaydırılması yönündeki önergeye 569 milletvekilinden 461’i onay verdi. Böylece Alman hükümetinden sonra Federal Parlamento da çekilme yönünde karar almış oldu.

Sol Parti ve Yeşiller tarafından verilen ve sadece çekilmeye dönük önerge ise reddedildi.

ÇEKİLME EYLÜL SONUNUNA KDAR DEVAM EDECEK

Geçtiğimiz günlerde çekilme takvimi konusunda bilgi veren Federal Savunma Bakanı Ursula von der Leyen, Tornadoların haziran sonuna kadar planlı uçuşlara devam edeceğini açıklamıştı. Leyen’in verdiği bilgilere göre, temmuz ortasında ilk olarak yakıt ikmal uçağı Ürdün’in Azrak Üssü’ne kaydırılacak. Ardından Tornadolar ve elde edilen yüksek çözünürlüklü fotoğrafların değerlendirildiği teknik ekipmanın kaydırılmasına başlanacak. Ağustos ve eylül aylarını kapsayacak çekilme işleminin ardından, Alman Tornadolarının ekim ayından itibaren Azrak Üssü’nden hizmet vermeleri öngörülüyor.

Almanya’nın İncirlik Üssü'nde ABD öncülüğündeki uluslararası IŞİD'le mücadele koalisyonuna destek vermek amacıyla, Ocak 2016’dan bu yana 6 adet Tornado tipi keşif uçağı ile yaklaşık 260 Alman askeri bulunuyor. İncirlik’te ayrıca bir de Alman ordusuna ait yakıt ikmal uçağı görev yapıyor. (Almanya/DHA)

ÖNCEKİ HABER

Üsküdar'da yaya yolu projesi protesto edildi

SONRAKİ HABER

PETKİM'e devlet müdahale etti, süreç YHK'ya taşınıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa