21 Haziran 2017 16:49

Sennur Sezer 74'üncü doğum gününde mezarı başında anıldı

Şair ve Yazar Sennur Sezer, 74'üncü yaş gününde Zincirlikuyu’da bulunan mezarı başında anıldı.

Paylaş

Şair ve Yazar Sennur Sezer mezarı şaında anıldı. Sezer'in eşi Yazar Adnan Özyalçıner, Evrensel Basım adına Şair C. Hakkı Zariç, Türkiye Yazarlar Sendikası (TYS) Başkanı Mustafa Köz, Şair Rahime Henden, Şair Nalan Çelik, Şair Neşe Yaşın'ın yanı sıra Sezer'in oğlu Ahmet Özyalçıner, torunu Taylan Özyalçıner ve Sezer'in okurları katıldı. Karanfillerin bırakılmasının ardından Mustafa Köz, Sezer'in mezarının üzerine "Sevdadır Kısaltan Geceyi" kitabını bıraktı.

'HEP BİRLİKTEYİZ SENİNLE'

Adnan Özyalçıner, Sezer'in yeni yaşını kutlamak için bir araya geldiklerini belirterek; "Güzel bir yaz akşamındayız. Kışın bütün enkazını kaldıracak o yaz geldi. Geceleri ay aydınlığıyla geldi. Her şeyimizi alıp götürdükleri, hak ve adaleti hiçe saydıkları, her şeyimizin yok olduğu günlerde geldi. Onun için bugün burada haksızlıklara,  adaletsizliklere karşı yürüyoruz. Hep birlikteyiz. Seninleyiz. El eleyiz. Seninleyim ve seninleyiz. Dün de bugün de" dedi.

Özyalçıner, ardından Sezer'in "Aralıkta Bir Akşam" şiirini okudu: "Gittikçe büyüyen bir çekiç gibi kentin uğuldayan sesi. Düşmanlık, çıkar ve sınıf ayrımı.. Adımını bastığın her yerde dilimde dostluğun şarkısı, ansızın bir şeyler olmasını bekliyorum. Yağmurda dikilen güvercinlerle. Ben gönülsüz çiçekleri severim. Kolay yemekleri. Bulgur, tarhana ve yumurta. Durmadan değişen bir sofrada. Yenilen tek yemek alın teri. Hiç terlememiş açlarla deodorantlar, parfümler hisse senetleri. Her akşam aynı saatte. Aşk diyorsunuz. Gülünç bu kentte. Neden gülünç değil işbirlikçilerin neşesi. Çocuk yuvaları, hastaneler ve mezarlar... Sınıf sınıf ama sınıf ayrımından söz etmek yasak. En doğal şekilde. Tutup kırmak gerek. Neyi bilmiyorum. Kalemlero değil. Değil düşünen beyinleri. Onu kırmak şimdi paranın işi. Kırmak gerek bir gönülsüz çiçeği ve sokmak toprağa. Yeşersin, çoğalsın direnç örneği."

'ÜLKE YİNE YARALI, MASUM, KIRGIN'

TYS Başkanı Mustafa Köz, Sezer'in 2 yıl önce aramızdan ayrıldığını, yokluğunun hissedildiğini ve özlediklerini belirterek: "Ülken yine yaralı, masum ve kırgın. Bildiğin şeyler. İşçiler, yoksullar, öğrenciler yine büyük eziyetler ve yoksunluklar içerisinde. Sen olsaydın onların şiirini yazacaktın. Yazıyordun. Bize bıraktığın umut, direnç ve özgürlük isteği ve onların sözcükleri bize emanet oldu. Onları sürdürüyoruz. Sen bir insanın yarasına bakarken bütün yeryüzünün yarasına bakmamın gerekli olduğunu söyledin. Kardeşlerin seni unutmadı. Komşu kızları, işçi kızlar, kadınlar, emekçiler unutmadılar. İyi ki doğdun. 74 yaşın kutlu olsun" dedi. 

ÇELİK VE HENDEN ŞİİR OKUDU

Nalan Çelik, Sennur Sezer'in "İzi Kalsın" adlı kitabından "Örttü karanlığı gövdem. Adım seslerim. Yansıdı yarına. Emeğim adına. Kavgam adına, direncim adına, zaferimiz adına. Selam tüm zamanların yoldaşlarına" şiirini okudu.

Rahime Henden ise Sennur Sezer ile tanıştığı ilk günden bir anısını anlatarak: "Ablamı tanımış olmaktan dolayı çok mutluyum" dedi. Henden, Sezer'in "Kirlenlenmiş Kağıtlar" kitabından ölümle ilgili bir şiirini okudu: "Gördüm, bilirim, gülümser cefayla ölenler. Yüktür cesetleri cellatlarına ve sevdiklerinden uzak mezarsız gömülenler. Gözleri yarı örtük, güneşle dönerler kır lalelerine . Vay bana. Sevdiklerim mezarsız. Mezarlarım ıssızdır. Bilirim süsüdür saçı kadının. Uzatılır. Sevdaya. Duvağa ve kefene. Örtmez aklı. Kestim örgülerimi gömdüm bahçeme. Duvağımın ve sevdamın kalsın izi. Kefenim kim bilir nerede ner toprağa. Ah sesim bana düşman. Uykum yabandır. 

'SENNUR'UN ŞİİRLERİ BİZE YOL GÖSTERİYOR'

C. Hakkı Zariç, Sezer'in yaklaşık 60 yıl şiir yazdığı ve onun için burada olduklarını ifade ederek: "Şiirin yorulmaz iğnesi, direnişin yorulmaz iğnesi, halkların kardeşliği, bir arada yaşamanın umudu, sevgili ablamız, bir çiçeğe adını verir gibi sesleniyoruz onun adını söylerken. Bir çocuğun saçlarını okşar gibi seviyoruz onun adını söylerken, uzaktan uzağa bir deniz kenarında oturmak gibi denizin dalgalarını dinler gibi okuyoruz onun şiirlerini ama bir taraftandan da hayata karşı öfkemizi, kinimizi, sınıf tavrımızı dışa vurmak isterken de elbeteki Sennur'un şiirlerinden yararlanıyoruz. Sennur'un şiirleri bize, hayata dair bütün ayrıntıları sunmak için yol gösteriyor. Bıraktığı yerden onun idallerini yaşatmaya ve o güzel dünyayı kurmaya dair çabalarımızı devam ettireceğiz. 74 yaşı kutlu olsun. Onunla birlikte aynı zamanı paylaşmaktan gurur duyuyoruz" dedi. 

'BURADA OLSAYDIN HEPİMİZE GÜÇ VERECEKTİN'

Kıbrıslı Şair Neşe Yaşın ise Sennur Sezer'e "şiir ablam" diye hitap ederek: "sen o kadar sahici bir insandın ki bütün bu sahteliklerle, yalanlarla dolu dünyada... O yüzden bu kadar çok seviliyorsun. Senin doğum gününü kutlarken keşke burada olsaydın diyorum. Burada olsaydın üzülecektin belki ama hepimize de güç verecektin. Şairlerin öldüğüne inanmıyoru. Şiirler bir insan gibi yolculuklar yapıp yol gösteriyor" dedi. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Mahkeme ‘Anayasa’ya aykırılık’ talebini ‘ciddi’ bulmadı

SONRAKİ HABER

Antalya'da gözaltına alınan öğrenciler serbest bırakıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...