21 Haziran 2017 16:29

Mahkeme ‘Anayasa’ya aykırılık’ talebini ‘ciddi’ bulmadı

'Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği' kampanyasına katılan gazetecilerin yargılanmasına İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edildi.

Paylaş

Kapatılan Özgür Gündem gazetesi ile dayanışmak amacıyla başlatılan “Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği” kampanyasına katılan gazeteciler Ayşe Düzkan, Ragıp Duran ve gazetenin eski Eş Genel Yayın Yönetmeni Hüseyin Aykol ile gazetenin yazarları Mehmet Ali Çelebi ile Hüseyin Bektaş’ın yargılanmasına İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edildi. Duruşmaya yargılanan gazeteciler katılmazken, avukatlar hazır bulundu. 

ANAYASA MADDESİNE AYKIRI

İlk olarak söz alan avukat Özcan Kılıç, esas hakkında savunma için süre talebinde bulundu. Ardından söz alan Avukat Fikret İlkiz, Anayasa’ya aykırılık itirazında bulundu. İlkiz, 5187 sayılı kanunun 11. maddesinde düzenlenen genel yayın yönetmeninin cezai sorumluluğu hakkındaki düzenlemenin Anayasa’nın 38. maddesine aykırı olduğunu dile getirdi. İlkiz, aykırılık iddialarının hukuki ve tartışılabilir olduğu görüşüyle itirazlarının ciddi bulunarak dosyanın AYM'ye gönderilmesine, bu nedenle davanın ertelenmesine ve AYM kararının beklenmesine karar verilmesi talep edildi.

DURUŞMA ERTELENDİ

Savunmalar ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti, avukatların “5187 sayılı kanunun 11. maddesinin Anayasa Mahkemesi’ne aykırı” olduğu iddiasını “ciddi” bulmayarak dosyanın Anayasa Mahkemesi’ne gönderilmesi yönündeki talebi reddetti. Avukatların esas hakkındaki savunmalarını hazırlamaları için süre vererek, duruşmayı 14 Eylül gününe erteledi.

GAZETECİLERE CEZA TALEBİ

Davanın önceki duruşmasında iddia makamı mütalaasında gazetenin eski Eş Genel Yayın Yönetmeni Hüseyin Aykol için “Terörle mücadelede yer alanları hedef göstermek” gerekçesi ile 3 yıla kadar, “Örgüt propagandası yapmak” gerekçesi ile 13 yıla kadar, Ragıp Duran, Mehmet Ali Çelebi, Hüseyin Bektaş ve Ayşe Düzkan için ise, “Örgüt propagandası yapmak” gerekçesi ile 7’şer buçuk yıl ceza talebinde bulunmuştu. (DİHABER)

ÖNCEKİ HABER

Ahmet Taşgetiren’den Kekeç’e yanıt

SONRAKİ HABER

Sennur Sezer 74'üncü doğum gününde mezarı başında anıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...