Mersin’de yaşam alanı savunucularından tersane tepkisi

Mersin Silifke’de kurulması planlanan tersaneye karşı yaşam alanı savunucuları basın toplantısıyla tepki gösterdi.

21 Haziran 2017 16:06
Paylaş

Mersin Silifke’de Seka Liman Sahası'nda yapılması planlanan tersane projesinin Uluslararası Ramsar Sözleşmesi ile koruma altında bulunan bölgeye büyük zarar vereceğini dile getiren yaşam alanı savunucuları, bunun için hukuksal ve demokratik alanda mücadele edeceğini söyledi.

Silifke İlçesinde önceki gün Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) toplantısı yapılan tersane projesi nedeni ile çevre örgütleri temsilcileri Mersin Gazeteciler Cemiyeti'nde bir araya geldi. Mersin Çevre ve Doğa Derneği Başkanı Sabahat Aslan, dünyanın terk ettiği teknoloji özel sektörün ile bölgeye yatırımlar yapılmaya çalıştığını söyledi.

Aslan, Seka Limanı bölgesinin 1990 yılında özel çevre koruma alanı, 1994 yılında da Ramsar A sınıfı sulak, alanı, 1996 yılında ise bölgenin tamamının 1'nci derece doğal SİT alanı olarak ilan edildiğini belirterek, “Söz konusu bölge sulak alanlar yönetmenliğine göre tampon bölgedir. Alanda hiçbir işletmecilik faaliyeti yapılamaz. Dolayısıyla burada tersane faaliyeti de hukuka aykırı olacaktır. 2005 yılında Danıştay'a açılan davada, Seka Liman sahasına yapımı planlanan tersaneni Ramsar Sözleşmesi ile koruma altına alınmış Göksu Deltası'na, 1'nci derece tarımsal alan niteliğini korunacak alanlara, çevre ekosistem dengesine çevresel faktörler açısından olumsuz etki yaratacağı gerekçesiyle kurulmasına izin verilmemiştir” dedi.

Aslan, konuşmasının devamında, tersane de, proje kapsamında piyasanın arz ve talepleri üretimin yapılacağını kaydederek, “Tersanede ahşap, çelik, alüminyum ve polyester olmak üzere değişik hammaddeler kullanılarak değişik boylarda yat, tekne ve her türlü gemi inşası, bakım ve onarım işlemleri planlanmaktır. Ayrıca dış ülkelerde ömrünü dolduran gemilerin de sökümü yapılacak. Tersanenin inşaat ve işletme sırasında kullanılacak malzemeler sonunda meydana gelecek kimyasal ve fiziksel işlemlerde açığa çıkacak zehirli gazların, ağır metallerin yaratacağı hava, toprak ve deniz suyu kirliliği Göksu Deltasına, bölgenin turizmine, 1'nci derece tarımsal niteliği olan topraklara, insan sağlığına çok zarar verecektir. Göksu Deltası'na zarar verecek olan tersane yapımına karşıyız. Seka arazisinin sanayi çöplüğüne dönüşmesini istemiyoruz. Bunun içinde mücadelemizi hukuksal ve demokratik alanda sürdüreceğiz” diye konuştu. (DHA)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

CHP Urfa’da adalet için saygı duruşunda bulundu

SONRAKİ HABER

Manisa’da iş cinayeti: 1 işçi yaşamını yitirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...