21 Haziran 2017 11:12

AKP Hükümeti hafta sonu tatilini de kaldırıyor

Sanayinin Geliştirilmesi ve Üretimin Desteklenmesi Kanunu ile haftalık tatil kalkıyor, iş güvenliği kanun erteleniyor ve patronlara teşvik geliyor.

Paylaş

Zeytin ve meraları ranta açan maddeler nedeniyle büyük tepki çeken Sanayinin Geliştirilmesi ve Üretimin Desteklenmesi Kanununda tepki çeken diğer maddeler de AKP’li milletvekillerinin oylarıyla kabul edildi. Yapılan değişiklikle zorunlu haftalık tatil kaldırılıyor. 50’den az işçi çalıştıran patronların işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerini almaları patronun insafına bırakılıyor. Patronlara yeni teşvikler getiriliyor. 

1924 yılında, çıkartılan ve haftada bir gün tatil yapılmasını zorunlu kılan hafta tatili hakkındaki kanun kalkıyor. Gerekçe ise, özellikle sanayi işletmelerinin her yıl hafta tatili günlerinde çalışabilmek için belediyelerden hafta sonu çalışma ruhsatı almalarının işletme sahiplerine ek yük getirmesi. Yeni düzenlemeyle işyerleri açısından artık hafta sonu çalışma kolaylaşmış olacak. Ancak, yürürlükten kalkan yasa, aynı zamanda işçilerin haftada 6 günden fazla çalışmasını da yasaklıyordu.

PATRONA KIYAK

Araştırma-Geliştirme (Ar-Ge) personeli istihdam eden ve teknoloji geliştirme bölgelerinde faaliyet gösteren şirketlerde; istihdam edilen personelin aylık ücretinin, asgari ücretin brüt tutarı kadarki kısmı Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından karşılanacak. Daha açık bir anlatımla, Ar-Ge personelinin aylık maaşının 1700 lirasını Bakanlık ödeyecek; hem de iki yıl boyunca. 

İŞ CİNAYETLERİNE DEVAM...

Yeni Kanuna göre, 50’den az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan şirketlerde, iş sağlığı ve iş güvenliği hizmetleri, işverenler ya da işveren vekili tarafından yürütülecek. Ayrıca, 1 Temmuz’da başlaması gereken, kamu kurumları ile 50’den az çalışanı olan özel sektör işyerlerinde iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi bulundurma zorunluluğu da Kanun ile 2020 yılına ertelendi.

STAJ TANIMI DEĞİŞİYOR

Kanuna göre staj tanımı değişecek ve yükseköğretim kurumlarında staj yapan öğrencilere staj ücreti ödenecek. Staj süresinin emeklilik süresine eklenmesi konusunda bir değişiklik yapılmadı. Öğrencilere, uygulamalı eğitimleri sırasında asgari ücretin yüzde 35’i kadar ücret ödenecek. Ayrıca, emeklilik yaşını dolduran öğretim üyeleri, 75 yaşının geçmemiş olmak kaydıyla, emeklilik aylığı bağlanıncaya kadar sözleşmeli olarak çalışmaya devam edebilecek.

'GÖZ DİKMEDİKLERİ HAFTA SONU TATİLİ KALMIŞTI'

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Emek Büroları Koordinatörü Veli Ağbaba, “Sanayinin geliştirilmesi ve üretimin desteklenmesi kanunu  ile 1924 yılında çıkarılan işçilerin haftada bir gün tatil yapılmasını zorunlu kılıp, haftada 6 günden fazla çalışmayı yasaklayan Hafta Tatili Hakkındaki Kanununu yürürlükten kaldırdılar. ‘Üretimi desteklemek’ dedikleri işçiyi haftanın 7 günü  çalıştırmak olsa gerek. İşçinin hafta tatiline bile göz koyan bir anlayış işçiye köle gözüyle bakan anlayıştır. 93 yıl önce işçiye verilen hakların 93 yıl sonra AKP Hükümeti tarafından işçinin elinden alınmak isteniyor” dedi.

Yeni Kanuna göre, 50’den az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan şirketlerde, iş sağlığı ve iş güvenliği hizmetleri, işverenler ya da işveren vekili tarafından yürütüleceğini kaydeden Ağbaba, “İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası’nı ertelemek yeni iş cinayetlerine davetiye çıkarmaktır. Bundan sonra iş cinayetine kurban gideceklerin vebali AKP’li bakanların ve milletvekillerinin boynundadır” ifadelerini kullandı. (EKONOMİ SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Kapanması istenen altın madeni yeni ÇED için başvuruyor

SONRAKİ HABER

Ramazan Bayramında hava sıcaklığı normalin üzerinde olacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa