21 Haziran 2017 10:19

Yüksekdağ'ın duruşmasına çağrı: Sözlerinin arkasındayız

HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Dilan Dirayet Taşdemir, parti üyeliği ve vekilliği düşürülen Figen Yüksekdağ'ın davasına katılım çağrısı yaptı.

Paylaş

HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Dilan Dirayet Taşdemir, parti üyeliği ve vekilliği düşürülen eski HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ'ın 4 Temmuz’da görülecek davasına ilişkin HDP Genel Merkezi’nde basın toplantısı düzenledi.

‘YARGILANAN KADIN MÜCADELESİDİR’

Taşdemir, 13 Haziran’da Diyarbakır’da Kürt siyasetçilere yönelik yapılan operasyonda 23 kadının da gözaltına alındığı hatırlattı ve bu kişilerin kadın siyasetinin öncüleri olduğunu söyledi.

Taşdemir, şunları söyledi: "Bu operasyonun gerekçeleri ve algı operasyonları neticesinde ortaya çıkan bu gibi operasyonların yabancısı değiliz. 2009’da da aynı arkadaşlarımız benzer gerekçelerle tutuklandı. Bugün de cemaatten kalma bu mirası AKP’nin sürdürmek istediğinin farkındayız. Bu yıldırma adımlarına karşı mücadelemizi sürdüreceğiz. Kadınlar olarak arkadaşlarımızın serbest bırakılmasını talep ediyoruz. Algı yönetimleriyle, komplolarla sürdürülen operasyonların bizler açısından geçerliliği yoktur. Yargılanmak istenen kadın mücadelesi, kadın perspektifidir. Tüm kadınlar Diyarbakır’daki arkadaşlarımıza ses vermelidir.”

‘YÜKSEKDAĞ’I 4 TEMMUZ’DA YALNIZ BIRAKMAYALIM’

Taşdemir, 4 Temmuz Salı günü Ankara 16. Ağır Ceza Mahkemesi'nde Yüksekdağ’ın 242 gündür cezaevinde tutulmasına neden olan davanın ilk duruşmasının gerçekleşeceğini hatırlattı ve "Bunun öyle sıradan bir tutum olmadığını biliyoruz. Bunun Yüksekdağ’ın mücadele tarzından, kimliğinden ve duruşundan kaynaklı olduğunu biliyoruz. Figen Yüksekdağ bir Türk, kadın ve sosyalist, HDP fikriyatını yükselten, kadın özgürlük mücadelesini yücelten bunu duruşuyla yükselten güçlü bir lider. Onun şahsında HDP hedef alınıyor, kadın mücadelesi hedef alınıyor. Kürt halkının demokrasi ve barış mücadelesi yalnızlaştırılmak isteniyor. Biz kadınlar bu politikaları mahkum etme açısından, bir kez daha adalet istemek için tüm kadınlara çağrımızdır: Yüksekdağ’ı 4 Temmuz’da yalnız bırakmayalım.”

Taşdemir, şöyle devam etti: “Vekillerimiz şahsında suç olarak isnat edilen konuları paylaşmak istiyorum. Çünkü uydurulan, hikayeleştirilen konuların hiçbiri bu fezlekelerde yok. Aslında HDP’nin fikriyatı tüzüğü, programı, hala sürdürdüğümüz çalışmalarımız yani aslında siyasetimiz yargılanıyor. Yüksekdağ hakkında 8 fezleke var, basın açıklaması, röportaj ve MYK kararı. Bu fezlekeler 2011, 2012 ve 2013 yıllarına ait. Bu yıllarda soruşturma yok. Ama ne tesadüftür ki 2016’da tam da Cumhurbaşkanı 'Dokunulmazlıklar kaldırılmalı, HDP’liler hesap vermeli' sözlerinin ardından soruşturmalar başlatıldı. Bu fezlekeleri hazırlayan bir çok hakim ve savcı da terör örgütü üyeliğinde cezaevinde. Ama onların hazırladığı ve talimatla başlatılan bu yargılamalar iktidarın zorlamasıyla sürdürülüyor. Biz adil bağımsız bir yargı olmadığını çok iyi biliyoruz. Olsaydı arkadaşlarımız yargılanmıyor olacaklardı.”

SEGBİS TEPKİSİ

HDP’li vekillerin mahkeme salonlarına getirilmemesine de tepki gösteren Taşdemir, “Mahkeme salonlarında da benzer şeyler yaşanıyor. Siz 6 milyon insanın oyunu alan insanları yargılayacaksınız. O kadar çok korkacaksınız ki duruşma salonuna getirmeyeceksiniz. Arkadaşlarımız SEGBİS’i reddettiğinde onları zorla SEGBİS’e getirme kararı alacaksınız. Bu ne kadar korktuğunuzun göstergesidir. Bu yargılamaların bu kadar hızlanması ve hukuksuz yürütülmesinin anlamı da bir an önce cezalandırmak ve milletvekilliklerini düşürmek. Birçok dosya için SEGBİS’e zorla getirilme kararı alınmasını kınıyoruz."

‘4 TEMMUZ’DA RENKLERİMİZLE ANKARA ADLİYESİNDEYİZ’

Taşdemir, son olarak şu çağrıyı yaptı: "Figen Yüksekdağ tüm kadınları savunmaktadır ve bunun için cezalandırılmak istenmektedir. Bizler biliyoruz ki Figen Yüksekdağ miting meydanlarında da olsa 4 duvar arasında da olsa kadın mücadelesini sahiplenmeye devam edecektir. Bizler Yüksekdağ’ın yoldaşları, dostları olarak, kadın mücadelesine inananlar olarak bu tarihi sorumluluk bizlerin omuzundadır. Bizler 4 Temmuz’da renklerimizle, sözlerimizle Ankara Adliyesi’nde olacağız. Figen Yüksekdağ’ın mücadelesini sahipleniyoruz, Figen Yüksekdağ’ın sözlerinin arkasındayız, Yüksekdağ’ın söylediği sözler bizim sözümüzdür. Tüm STÖ’lere, demokratik kitle örgütlerine tüm kadınlara çağrımdır. 4 Temmuz’da herkesi Figen’in yanında olmaya davet ediyorum. Umuyorum ki yargı da bu pozisyonundan vazgeçer ve arkadaşlarımızın özgürlüğünü sağlayacak kararlara imza atar.” (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

HDP MYK: Hukuk değil guguk devleti

SONRAKİ HABER

HDP’li Yıldırım’a ‘Cumhurbaşkanına hakaretten’ ceza

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...