21 Haziran 2017 08:23

ABD ile Rusya uçakları bir kez daha karşı karşıya geldi

ABD ile Rusya uçakları, Baltık Denizi üzerindeki hava sahasında bir kez tehlikeli bir biçimde yakınlaştı.

Paylaş

ABD ile Rusya arasında Suriye hava sahasının ardından Baltık Denizi üzerinde de gerginlik yaşandı.

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon, Rusya ordusuna ait bir jetin, Baltık Denizi üzerinde uçmakta olan ABD keşif uçağının yaklaşık 1,5 metre yakınından geçtiğini açıkladı. Rusya ise ABD uçağının, jetlerine yönelik provokatif harekette bulunduğunu belirtti.

BBC'nin haberine göre olayın Kaliningrad'ın yaklaşık 40 kilometre açığında, uluslararası hava sahasında yaşandığı belirtildi.

Hadiseyi "tehlikeli" olarak niteleyen ABD'li yetkililer Rus pilotun çok hızlı seyrettiğini ve uçak üzerindeki hakimiyetinin zayıf olduğunu söyledi.

Pentagon Sözcüsü Jeff Davis ise "Uluslararası hava sahasında uçuyorduk ve bu harekete neden olacak hiçbir şey yapmadık" dedi.

Sözcü, olay sırasında US RC-135 tipi keşif uçağının uydu alıcı-vericisinin açık olduğunu da ekledi. Bu sinyal sistemi uçağın diğer uçaklar tarafından fark edilebilmesini sağlıyor.

Rusya Savınma Bakanlığı ise Rus Su-27 tipi uçağın ABD uçağına eskortluk ederken, ABD uçağının tehlikeli hareketlerde bulunduğunu açıkladı. Bakanlıktan yapılan açıklamada, olaydan 10 dakika sonra bölgeye başka bir ABD casus uçağının daha geldiği, o uçağın da yolunun kesildiği belirtildi.

BALTIK'TA SIK SIK YAŞANIYOR

CNN'e konuşan ABD'li yetkililer, ABD ve Rus uçaklarının Haziran ayı başından bu yana Baltık Denizi üzerinde yaklaşık 30 kez yakınlaştığını ancak bunların çoğunun "güvenli" olduğunu söyledi.

ABD'nin öncülüğündeki Uluslararası Koalisyon, pazar günü Rakka'nın güneyinde Suriye ordusuna ait bir uçağı düşürmüş bunun ardından Rusya, ABD ile Suriye hava sahasındaki iş birliğini sonlandırma kararı almıştı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Tarım işçilerini taşıyan kamyonet TIR’a çarptı: 3 işçi öldü

SONRAKİ HABER

Düzce Belediyesinden 'Rabia' heykeli

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...