21 Haziran 2017 07:06

AB Türkiye’ye mülteciler için 222 milyon avro ödemiş

Türkiye ile AB arasındaki mülteci mutabakatı çerçevesinde Türk hükümetine doğrudan 222 milyon avro ödendiği belirtildi.

Paylaş

Türkiye ile AB arasındaki mülteci mutabakatı çerçevesinde Türkiye hükümetine doğrudan 222 milyon avro ödendiği belirtildi. Türk hükümeti AB mali yardımlarının ikinci büyük alıcısı oldu.

DW türkçe'nin haberine göre, Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasında geçen yıl imzalanan mülteci mutabakatı çerçevesinde Türk hükümetine bugüne kadar doğrudan 222 milyon avro ödendiği belirtildi. 

AB Komisyonu verilerine göre bu para Sağlık ve Eğitim Bakanlıkları ile Göç İdaresi Genel Müdürlüğü'ne aktarıldı.

Böylelikle, Türk hükümeti AB'nin mülteciler için mali yardım yaptığı kuruluşlar arasında ikinci sırada yer aldı. AB, Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı'na ise 310 milyon euro yardım yapmıştı.

Bild gazetesinde bugün yer alan haberde de, mutabakat çerçevesinde AB'nin yapacağı yardımın sivil toplum kuruluşları için öngörülmesine rağmen, Türk hükümetine doğrudan 222 milyon avro ödendiği belirtilmişti. Haberde, Türk hükümetinin mülteci mutabakatından bilinenden daha fazla yarar sağladığı iddia edilmişti.

TÜRK HÜKÜMETİNE AYRILAN KAYNAK

Türkiye ile AB arasında geçen yıl mart ayında imzalanan mutakabatta, Türkiye'deki mültecilere yardım için AB'nin 3 milyar avro vermesi öngörülüyordu. Mutabakata göre, bu paranın sadece yardım kuruluşları aracılığı ile mültecilere aktarılması planlanmıştı. Ancak Brüksel, geçen yıl temmuz ayında bu konudaki uygulamayı değiştirdi. AB Komisyonu'ndan geçen yıl temmuz ayında yapılan açıklamada, "yapılan masrafların belgelenmesi karşılığında” Türk hükümetine ödeme yapılacağı belirtilmişti.

Türk hükümeti için toplam 660 milyon avro kaynak ayrıldı. Bu paranın 300'er milyon avrosu eğitim ve sağlık bakanlıkları, 60 milyon avrosu da Göç İdaresi Genel Müdürlüğü  için öngörüldü. AB, bugüne kadar Sağlık Bakanlığı'na 120 milyon avro aktardı. AB Komisyonu'ndan yapılan açıklamada, bu paranın hedefinin "yaklaşık 2 milyon kişinin sağlık hizmetlerinden faydalanmasını sağlamak olduğu” belirtildi.

Eğitim Bakanlığı'na ise "yaklaşık 500 bin Suriyeli çocuğun eğitim imkanlarından yararlanabilmesi için” 90 milyon avro ödendi.

Göç İdaresi Genel Müdürlüğü'ne ise Yunanistan'dan geri gönderilen mültecilerin bakımının sağlanması için 12 milyon avro ödeme yapıldı.

‘TÜRKİYE'NİN BÜTÇESİ İÇİN DEĞİL’

Böylelikle, Türk hükümeti için toplam 222 milyon avro ödenmiş oldu. AB Komisyonu'nun bir sözcüsü bu paranın "Türkiye'nin bütçesi için ödenmediğini” vurgulayarak, bu kaynağın mültecilere ayrılacağını belirtti.
Türkiye ile AB arasındaki mülteci mutabakatı çerçevesinde öngörülen 3 milyar avrodan bugüne kadar toplam 811 milyon 400 bin avro ödendi. Gönderilen para çeşitli projelere aktarıldı. (DIŞ HABERLER)
 

ÖNCEKİ HABER

Fransa'da yolsuzluk iddiaları iki bakanı istifa ettirdi

SONRAKİ HABER

Filipinler'de IŞİD bağlantılı örgütten köy baskını

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...