21 Haziran 2017 04:28

Suudi Kralı Selman, veliaht prensliğine oğlunu getirdi

Suudi Arabistan Kralı Selman, veliaht prensliğine Muhammed bin Nayif'in yerine oğlu Muhammed bin Selman'ı getirdi.

Paylaş

Suudi Arabistan Kralı Selman, veliaht prensi olarak Muhammed bin Nayif'in yerine ülkenin "gayriresmi lideri" olarak tanımlanan 31 yaşındaki oğlu Muhammed bin Selman'ı getirdi.

81 yaşındaki Kral Selman'ın 2015'te tahta geçmesinin ardından Muhammed bin Selman, Savunma Bakanlığı görevini üstlenmişti. Muhammed bin Selman, hırslı kişiliği ve agresif politikalarıyla tanınıyor.

EKONOMİ VE SAVAŞ POLİTİKALARININ ARKASINDAKİ İSİM

Babası, tahta oturana kadar fazla tanınmayan Muhammed bin Selman, ekonomi politikalarında da önemli oranda söz sahibi. Ekonomi ve Kalkınma İşleri Konseyi Başkanı Muhammed bin Selman geçtiğimiz yıl, Suudi Arabistan ekonomisinin petrole olan bağımlılığını sona erdireceklerini söylemişti.

Muhammed bin Selman, devlet petrol şirketi ARAMCO'nun yönetim kurulunun başkanlığını da ele almıştı. Yeni prens, böylece ARAMCO'da böylesi bir pozisyon üstlenen ilk hanedan üyesi olmuştu.

Muhammed bin Selman, Suudi Arabistan'ın 26 Mart 2015'te başlattığı Yemen saldırılarından bir ay sonra göreve gelmişti. Prens Selman, büyük yıkıma, ölümlere ve insani trajedilere yol açan politikaların da sorumlularından. Muhammed bin Selman'ın Katar'a karşı cephe alınmasında da belirleyici olduğu ifade ediliyor.

BEKLENEN KARAR

Muhammed bin Selman'ın tahtta oturan babasının üzerinde büyük bir etkisi olduğu biliniyordu dolayısıyla bu karar uluslararası çevreler için sürpriz olmadı.

The Independent Yazarı Patrick Cockburn, Mayıs ayında Donald Trump'ın Suudi Arabistan ziyareti öncesi yazdığı yazıda Trump ve Muhammed bin Selman'ı "Dünyanın en tehlikeli iki adamı" olarak tanımlamıştı.

Veliaht prenslikten alınan 57 yaşındaki yeğeni Muhammed bin Nayif ise İçişleri Bakanlığı görevini yürütüyordu. Muhammed bin Nayif bu kararla iki görevinden de alınmış oldu. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Hatay'da ölü beyaz balina kıyıya vurdu

SONRAKİ HABER

ABD: Suudilerin hala gerekçe sunmamasına şaşırdık

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...