21 Haziran 2017 03:38

‘PETKİM işçilerinin kazanması demokrasinin kazanmasıdır’

Direnişteki PETKİM işçilerini ziyaret eden EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan hak elde etmenin de özgürlüğün de tek yolunun mücadele olduğunu söyledi.

Paylaş

Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Selma Gürkan, PETKİM’de direnişte bulunan işçileri ziyaret etti. Gürkan, EMEP Genel Merkez ve il, ilçe yöneticileri ve parti üyeleriyle birlikte gerçekleştirdiği ziyarette konuşmasına, “Direnişteki kararlılığınızı saygı ve sevgi ile selamlıyorum” diyerek başladı.

İşçi ve emekçilerin anayasal haklarını kullanabilmek için bile mücadele etmeleri gerektiği bir dönemden geçildiğini dile getiren Gürkan, “Toplu Sözleşme anayasal bir haktır. İşçilerin bu hakkı kullanması demokrasinin bir gereğidir. Hiçbir patronun hiçbir işverenin ben bu hakkın kullanımını kısıtlayacağım. Engelleyeceğim, duymazdan geleceğim deme lüksü yoktur” dedi. 

OHAL uygulamalarının patronlara, işverenlere, çok uluslu sermayeye yönelik olmadığını ifade eden Gürkan, “Bir yıldır devam eden OHAL koşullarında şirketler büyümeye,kâr etmeye devam etmiştir. Manisa’da askerleri zehirleyen yemek şirketi 4 kat büyümüştür” dedi. Cumhurbaşkanı’nın “Teröre bulaşmayanın hayatına OHAL değmemektedir” sözlerini hatırlatan Gürkan, “Oysa bir yıllık OHAL uygulamaları süresi boyunca, 5 kere işçilerin grevi ertelenmiştir. OHAL uygulamaları işçilerin hayatına tam da grev yasakları ile değmiştir. Varlık Fonları KHK’larla geçerken bugün Varlık Fonu yasası gerekçe gösterilerek ÇAYKUR Katar’a teminat olarak gösterilmiştir. Zeytinlikler gasp edilmeye çalışılıyor,toplu gösteri ve yürüyüş hakları yasaklanıyor. Hak, özgürlük, demokrasi isteyen bütün toplumsal kesimlerin hayatına birinci elden değiyor. İşgüvenliği ile ilgili tedbirlerinin uygulanmasını üç yıl daha ertelediler. OHAL uygulamaları hayatımızın tam ortasında yer alıyor” dedi. 

Konuşmasında Adalet Yürüyüşüne de değinene Gürkan, “Herkes, adalet ve demokrasi istiyor, hak istiyor, sizin burada talep ettiğiniz gibi. TİS talebiniz gibi, insanlar bulunduğu yerde yaşadığı sorunların yarattığı talepleri ifade etmek istiyorlar. Cumhurbaşkanı hak talep edenlere hukuku, yargıyı hatırlatıyor. Hangi haktan, hangi hukuktan bahsedeceğiz, memlekette hukuk mu kaldı ki? Hak ve hukuktan bahsedeceksek anayasal hakların tanınmasından bahsetmemiz gerekiyor” dedi. 

HAK VE ÖZGÜRLÜKLERİ ELDE ETMENİN YOLU MÜCADELEDEN GEÇİYOR

Hak elde etmenin de özgürlük elde etmenin de tek yolunun mücadele olduğunu dile getiren Gürkan, “İşçiler grev yapa yapa grev hakkını kazandı, toplu pazarlık yapa yapa bu hakkı kazandı. Demokrasi isteyenler bedel ödeyerek kazandılar. Kimseye biat etmeyeceğiz, kimseden lütuf beklemeyeceğiz. Sizin, PETKİM işçilerinin burada ortaya koyduğu gibi, birliğimiz ve mücadele azmimizle kazanmanın yolunu açmaya çalışmalıyız” dedi. 

Kazanmanın bir tek yolunun ortak ve birlikte olduğunu vurgulayan Gürkan, “Birliğinizle, ortak mücadele, azminizle kazanacağınıza inanıyorum. PETKİM işçisinin kazanması demek Türkiye işçi sınıfının kazanması demektir, Türkiye’de demokrasinin kazanması demektir. Anayasal hakkın kullanılmadığı hiçbir yerde demokrasiden bahsedilemez. Ben bütün işçi ve emekçileri, bütün toplumsal kesimleri bu mücadelenin ortağı olmaya, bu direnişle dayanışmaya çağırıyorum” dedi.

Petrol-İş Aliağa Şube Başkanı Ahmet Oktay da, “Böylesi günlerde başımız dara sıkıştığında yanımıza gelen ziyaret eden tüm emek dostlarına teşekkür ediyoruz. Bugünlerde yanımızda olmayanları sorgulamak gibi bir misyonumuz da var. Emek Partisi bugüne kadar ortaya koyduğu politikalarla hep emekten yana olmuşlardır. Bunu bir kez daha bizlere gösterdiler” dedi.(İzmir/EVRENSEL)


 

ÖNCEKİ HABER

Küçükçekmece'de kuyumcu soygunu

SONRAKİ HABER

AP'de ‘Türkiye'yle müzakereler askıya alınsın’ talebi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa