21 Haziran 2017 01:35

Alsancak'taki translara polis baskısı iddiası!

Aksancak'ta devriye gezen polislerin, Azra Has Sokağı'nda ikamet eden ve çalışan translara sistematik olarak baskı uyguladığı iddia edildi.

Paylaş

Metehan UD
İzmir

İzmir’in Alsancak ilçesinde devriye gezen polislerin, Azra Has Sokağı'nda (Bornova Sokağı) ikamet eden ve çalışan transları tehdit ettiği iddia edildi. Gazetemize konuşan Azra Has Sokağında yaşayan translar, polislerin sürekli para cezası kestiği, GBT kontrolü ve zorla HIV testi yaptırdığını, ayrıca transların oturduğu mekanlara da giderek “ortalıkta dolaşmayın’ dediğini söyledi. Baskının bir süredir artarak devam ettiğini dile getiren translar, polislerin kendilerine artık Alsancak’ta çalışmanın yasak olduğunu söylediğini de aktardı. 

Translar yaşadıklarını şöyle anlattı:  “Polisler bize ‘Artık burada çalışamazsınız. Karabağlar’a, Pınarbaşı’na gidin’ diyor. Kimi zaman hakaret de ediyor. Biz de zar zor çalışmaya devam ediyoruz. Sokakta rahat hareket edemiyoruz. Yeni atanan emniyet müdürü de geldi. Devriye araçları ile sürekli yanımızdalar, bir araç gidiyor, bir kaç dakika sonra diğeri geliyor. Sokağa insan sokmuyorlar. Binaya giren komşularımıza bile GBT yapıyorlar. Biz söyledikleri yerlerde de çalışmak istemiyoruz. O bölgeler şiddet olayına açık ve can güvenliğimizin olmayacağı yerler. Buranın yerlisiyiz artık ve burada evlerimiz var” dedi. 

RANT İDDİASI

Translar, baskının son zamanlarda artmasının sebeplerinden birinin sokaklarda yapılması planlanan çevre düzenlemesi ile birlikte, bölgenin daha çok ranta açılacak olması olduğunu öne sürdü. Öte yandan polislerin, marketlere ve kafelere de girerek, gece belli bir saatten sonra translara bir şey satmasına engel olduğu da öğrenildi.

‘SİSTEMATİK BİR BASKI SÖZ KONUSU’

Konuyla ilgili gazetemize konuşan Siyah Pembe Üçgen Derneği’nin koordinatörlerinden Demet Yanardağ da translara yönelik sistematik bir baskı, yok etme ve ötekileştirme söz konusu olduğunu ifade ederek “Anayasa’da koruma altına alınan insanların barınma ve serbest dolaşım hakkı elinden alınmaya çalışılıyor. Anayasayı bile tanımayan bir sistemle karşı karşıyayız ne yazık ki. Bugün Alsancak’ta olanlar ülkenin başka yerlerinde de oluyor. İş verilmeyen, istihdam edilmeyen bu insanlar nerede yaşayacak. Bu soru işareti. Translara gidecekleri yerlerde de baskı olacak  Ya toplu katliam yapacaklar, ya da izin verecekler halkın içerisinde yaşamamıza” dedi. 

Transların da toplumun bir parçası olduğunu dile getiren Yanardağ şunları söyledi: “Toplum bizi kabul ediyor artık ve ötekileştirmiyor. Kabullenemeyen devlet. Alsancak halkı ile bir sorunumuz yok. Bundan öncede Hüseyin Çapkın, transları ‘İzmir’den süreceğiz’ demişti ve kendisi şu an FETÖ’den tutuklu. Translar hiç bir yere gitmeyecek, devlet bizimle yaşamayı öğrenmek zorunda çünkü varız.” 

ÖNCEKİ HABER

Sömürerek büyüyorlar!

SONRAKİ HABER

Samsun ve Ordu için aşırı yağış uyarısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...