21 Haziran 2017 01:13

COVERIS patronundan grev intikamı: 11 işçi işten atıldı

İşçilerin TİS görüşmelerinin tıkanması üzerine 9 gün grev yaptığı COVERIS fabrikasında daralma gerekçesiyle 11 işçi işten atıldı.

Paylaş

Vedat YALVAÇ
İstanbul

İstanbul Kıraç’ta bulunan COVERIS fabrikasında daralma gerekçesiyle 11 işçi işten atıldı. Bir taraftan fabrikaya yeni işçi  alındığını söyleyen işçiler, daralma gerekçesinin gerçeği yansıtmadığını ifade etti. İşçiler işten atmaların toplusözleşmenin tıkanması nedeniyle çıktıkları 9 günlük grevin intikamı olduğunu düşünüyor. Daha önce yaşanan işten atmalarda sendikacıların “Onlar kendi isteği ile çıktı. Biz istemediğimiz sürece burada tek bir kişi işten atılamaz” dediğini hatırlatan işçiler, sendikacıları işçilere sahip çıkmaya çağırdı. 

12 Haziran’da işten çıkarıldıklarını belirten 3 yıllık işçi Hüseyin Kalik, “İşten atıldıktan sonra genel müdürle görüştüm. Daralmaya gidiyoruz yapacak bir şeyim yok. Benimle birlikte 5 kişiyi daha işten attılar. Fabrikanın daralmaya gittiğine inanmıyoruz. Çıkarıldığım gün 5 kişi de işe alındı. Fabrikada yetkili bir kişi genel müdüre ‘Hüseyin Kali neden işten atıldı’ diye sormuş. O da ‘Ben Hüseyin Kali’yi tanımam. Bize liste geldi. Biz de çıkardık’ demiş. Bununla da yetinmeyen patron, şimdi de 5 arkadaşımızı daha işten atmış. Atılan işçiler arasında 4 yıllık, 5 yıllık, 15 yıllık, 20 yıllık işçiler var” diye konuştu. 

SESSİZ KALINDIKÇA İŞÇİ ATILACAK

Sendikacıları kendilerine sahip çıkmamakla eleştiren Kali şöyle devam etti: “Yılbaşında da 14 arkadaşımız işten atıldı. Biz de bunun üzerine tepki gösterdik. Sendikada bize ‘Onlar gönüllü çıktı. Biz istemeden buradan kimse çıkarılamaz’ dedi. O zaman  temsilci mesai kalmamızı istedi. Biz de mesai kalmayarak işten atmalara tepki göstermiştik. Temsilci de ‘Bunun bedelini ödersiniz’ demişti.” İşten atılan bir başka işçi olan Günay Bakla da fabrika yönetimi tarafından işçilere gözdağı verildiğini söyleyerek şunları anlattı: “İmalat müdürü tek tek odasına çekmiş arkadaşlarımızı. ‘Çıkmak istiyorsanız bütün haklarınızı verebiliriz’ diyerek işten atmakla tehdit etmiş.” İşten atıldıktan sonra sendika temsilciliğine gittiğini söyleyen Bakla, “Temsilciler ‘işten atmalarla ilgili bizim bilgimiz yok. Biz bir şey yapamayız’ dediler. Şube yöneticileri de ne aradı ne sordu. İşten atmalara sessiz kalındığı sürece de işten atmalar devam edecek” diye konuştu. 

SENDİKANIN ARKAMIZDA DURMASINI İSTİYORUZ

İşçilerin sendikacılardan korkmadan konuşmaları gerektiğini savunan Hüseyin Kali şöyle konuştu: “Çoğu arkadaşımız sendikacılardan korktuğu için toplantılarda konuşamıyor. Yıllardır işyerinde canla başla çalışarak bedeller ödüyoruz. Bu süreçte sendikanın arkamızda durması lazım. Biz sendikaya, örgütlülüğe karşı değiliz. Örgütlü olmadan hiçbir sorunumuzu çözemeyiz zaten. Tek istediğimiz sendikanın arkamızda durması. Taslak hazırlandığı zaman sendikacılar yüzde 40’a yakın zam istediler. Sosyal haklarda da çok iyi zamlar istediler. ‘Bize ‘Arkamızda durun biz her türlü bu zamları alırız’ dediler ve biz de arkalarında durduk. ‘Grev’ dediler greve çıktık. Ancak sendika bizim arkamızda durmadı ve yüzde 6 zam aldık.”

“Atılan işçiler ayak bağı olur düşüncesiyle işten atıldı” diyen Günay Bakla da şöyle devam etti: “Çok konuşanlar susturulmak isteniyor.”

BORÇLARIMIZIN OLDUĞUNU TEMSİLCİLER BİLİYORDU

Ekonomik olarak büyük zorluklarla yüz yüze bırakıldıklarını belirten Hüseyin Kali, “Borcumuz, harcımız vardı. Bunların hepsini temsilciler de fabrika yönetimi de biliyordu. Borçlarımız yüzünden canımı dişime takıp çalışıyordum. Performansımda hiçbir sorun yoktu. Bugüne kadar yüz kızartıcı bir sorun da yaşamadım fabrikada” diye konuştu. Evli olan Kali, her ay 1700 lira ev kredisi ödediğini belirtti. Borçlar nedeniyle çocuk sahibi olmaktan bile kaygılandıklarını anlatan Kali, “Gözümün yaşına bakmadan kapının önüne koydular” diyerek tepki gösterdi. Bir çocuk babası Günay Bakla da “Eşim çalışmıyor. 7 aydır burada çalışıyordum. Şimdi bir an önce az çok demeden yeniden iş bulmam gerekiyor” diye konuştu. 

TELEFONLARIMIZA GERİ DÖNMEDİLER

Konuya ilişkin sorularımızı yanıtlaması için aradığımız Lastik-İş İstanbul Şube yöneticilerini aradık. Şube Başkanı Ali Öztürk’ün dışarıda olduğunu, Şube İdari Sekreteri Sinan Turan’ın da telefonunun meşgul olduğunu söyleyen sekreter, “Numaranız bırakın biz sizi ararız’ dedi. Ancak sendikadan herhangi bir geri dönüş olmadı. 

İŞÇİLERİN GREVİ 9 GÜN SÜRMÜŞTÜ 

COVERIS patronu ile DİSK/Lastik-İş arasında süren toplusözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine 18 Mayıs’ta greve çıkan işçiler, 9 günün sonunda ücretlerine yapılan yüzde 6’lık zam sonrası grevini sonlandırmıştı. Plastik çatal, kaşık, bıçak ve yoğurt kapları üreten, Pınar ve Sütaş gibi büyük firmalara iş yapan COVERIS’te 150 civarı işçi çalışıyor.

ÖNCEKİ HABER

‘Bir dahaki dönem işçinin merkezinde Otocam olacak’

SONRAKİ HABER

PETKİM işçileri: 3 yıllık TİS’i kabul etmiyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...