21 Haziran 2017 01:02

‘Bir dahaki dönem işçinin merkezinde Otocam olacak’

Şişecam’da sözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlandı. Lüleburgaz'daki cam işçileri 'Bir dahaki dönem işçinin merkezinde Otocam olacak' diyor.

Paylaş

Fırat TURGUT
İstanbul

Şişecam’da sözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanmasının ardından işçiler arasındaki tartışmalar biraz durulmuş olsa da devam ediyor. Sözleşmede saat ücreti zammında kademelere göre 1.85 ila 1.91 TL (brüt) üzerinde anlaşılmış, iki yıllık sözleşme talebi ve idari maddeler de kabul edilmişti.

Otocamın gruptan ayrılıp ayrılmadığı konusunda ise sendika tarafından yapılan açıklamada, “Yapılan anlaşma ile Şişecam Otomotiv AŞ işvereni, işveren sendikası üyesi olmamasına rağmen, Cam İşverenleri Sendikasına üye işyerleri ile birlikte tek tutanak hazırlanarak, cam grup toplu iş sözleşmesi bölünmemiş ve tüm işyerleri için aynı şartlarda ve aynı süre için toplu iş sözleşmesi imzalanmıştır” denilmişti.

Otocam’ın ayrılması konusunda hâlâ net bir açıklama yapılmadığını vurgulayan Lüleburgaz’dan bir cam işçisi, “Bizim ön görümüz bir dahaki dönem Otocam’la ilgili ayrı görüşmeler olacak, ayrı sözleşmeler imzalanacak. Bir dahaki sözleşmede işçinin taleplerinin merkezinde Otocam meselesi olacak” diye konuştu.

Şişecam patronunun giderek işçilerin birliğine saldıracağını, birliği dağıtmak istediğini dile getiren işçi, “Otocam durdu mu, siparişi zamanında göndermedi mi patron otomotiv firmalarına tazminat ödemek zorunda kalıyor. Mesela Otocam’la ayrı görüşecek, bizimle ayrı. Bir taraf ikna edilecek, üretime devam edecek diğer taraf grev yapacak. Böyle işçiyi bölecekler yani. 2014 grevinde 3 fabrikanın işçileri kapının önüne çıktığımız zaman yolu kapattık. Tekirdağ, Lüleburgaz, Edirne, Çorlu yollarını kapattık. 2 bin 500 kişi. İşveren bunu gördü. 2 bin 500 kişinin aynı anda hareket etmesi işvereni tedirgin eder. Diğer illerdeki fabrikaların gözleri de hep burada. Burayı dağıttı mı diğer yerleri de dağıtır” dedi.

Patronda iyi niyet aramadıklarını belirten işçi, “Hiçbir zaman da olmayacak. İşverenin saldırıları artıracağını düşünüyoruz. Önümüzdeki dönem bizi bir dünya şey bekliyor. Oradan yürüyeceğiz. Şimdi bize düşen görev bu saldırılara karşı gard almak. Aramızdaki birliği ve örgütlülüğü daha güçlendirmek olmalı. Bunu başarırsak hem her türlü saldırıyı püskürtürüz hem de görüşmelere de sözleşmeye de işçinin iradesi tamamıyla yansır” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Şişecam'da 'fırın kapanacak' söylentisi: 250 işçi tedirgin

SONRAKİ HABER

COVERIS patronundan grev intikamı: 11 işçi işten atıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...