21 Haziran 2017 00:55

Şişecam'da 'fırın kapanacak' söylentisi: 250 işçi tedirgin

Şişecam işçileri, TİS'te anlaşma sağlanması sonrası Kırklareli Cam fabrikasında fırın bölümünün kapatılacağı söylentileri nedeniyle tedirgin.

Paylaş

Fırat TURGUT
İstanbul

Şİşecam’da sözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanmasının ardından Kırklareli Cam fabrikasında, fırın bölümünün kapatılacağı söylentileri dolaşmaya başladı. 250 civarında işçinin çalıştığı bölümde işsiz kalma tedirginliği yaşanıyor. Henüz resmi bir açıklama yapılmadığını belirten işçiler, bölümün kapatılması durumunda burada çalışan işçilerin Trakya’daki diğer fabrikalara aynı haklarla işbaşı yaptırılmasını istiyor.

Kristal-İş’le Şişecam patronu arasında 8 Haziran’da yapılan görüşmelerde anlaşma sağlanmış, işçiler bir taraftan kazanım elde ettiklerini vurgularken, diğer taraftan “Daha örgütlü olsaydık daha fazla hak kazanırdık” demişti. Sözleşmede anlaşmaya varılmasından 1 hafta sonra Kırklareli Cam fabrikasında, fırın bölümünün kapatılacağına dair bir söylenti dolaşmaya başladı. Bölümdeki makinelerin durduğunu belirten Kırklareli Cam’dan bir işçi, “6 tane makinenin olduğu fırında 2 tane makine çalışıyordu, şimdi onlardan biri de durdur. 1 tane makine çalışıyor şu anda. Ayın 28’inde tamamen duracağını söylüyorlar. Bölümlerde aylık vardiya çizelgeleri asılır. Bu ay şu şu kişiler şu vardiyalarına devam edecekler diye. Ama fırın için vardiya çizelgesi asılmadı. Resmi bir açıklama yapılmadı ama bu yaşananlar fırının kapanacağına işaret ediyor” diye konuştu.

Fırın bölümünde 250 civarında işçinin çalıştığını ifade eden işçi şöyle konuştu: “Ekonomik gerekçeler olduğu söyleniyor. Eğer kapanırsa işten atmalar başlayacak. Mesela Lüleburgaz’daki fabrikada 200 tane sözleşmeli çalışan var. Orada herhangi bir daralmaya gittiği zaman bu 200 işçiyi çıkarabilirdi. Ama Kırklareli Cam’da ciddi bir sözleşmeli çalışan sayısı da yok. Dolayısıyla patron burada çalışan kadrolu işçileri çıkaracak. 10-15-20 yıllık işçiler işlerinden olacak.”

Bölümdeki herkesin işsiz kalma korkusu yaşadığını dile getiren işçi, “Diyelim ki öyle bir şey oldu, bizim talebimiz, 250 tane işçinin Trakya’daki 3 fabrikada aynı haklarla işbaşı yaptırılması olacak” diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

‘Adaletin cübbesine düğme takılmasın' diye nöbetteyiz

SONRAKİ HABER

‘Bir dahaki dönem işçinin merkezinde Otocam olacak’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...