21 Haziran 2017 00:32

‘Adaletin cübbesine düğme takılmasın' diye nöbetteyiz

Maçka Demokrasi Parkı'nda devam eden 'Adalet Nöbeti'ne tanıklık ederek nöbete katılanların taleplerini dinledik.

Paylaş

Şerif KARATAŞ
İstanbul 

Maçka Demokrasi Parkı bugünlerde tutulan Adalet Nöbetiyle gündemde. İstanbul’da havanın bulutlu ve zaman zaman yağmurun bastırdığı bir günde Adalet Nöbeti’nin bir gününe tanık olmak için gidiyoruz.  

CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu’nun MİT TIR’ları ilgili haberden dolayı tutuklanmasının ardından, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Ankara’dan İstanbul’a başlattığı Adalet Yürüyüşü ile eş zamanlı olarak İstanbul Maçka Demokrasi Parkı’nda Adalet Nöbeti başladı. Nöbete katılanların ortak görüşü ise nöbetin başladığı ilk günde söylendiği gibi herkes için adalet herkese adalet. 

Beşiktaş Stadyumun üst tarafı ile Taksim Gezi Parkı’nın aşağısında kalan Maçka Demokrasi Parkı’ndaki Adalet Nöbeti CHP İstanbul İl Örgütü’nün çağrısıyla başlamıştı. Adalet nöbetine CHP’lilerin yanı sıra adalet isteyen yurttaşlar da katılıyor. 

SABAT 10’DAN AKŞAM 23’E KADAR NÖBET

Adalet Nöbeti sabah saat 10’dan başlayıp akşam saat 23’e kadar sürüyor. Her gün CHP’nin farklı üç ilçe örgütü dönüşümlü olarak nöbete katılıyor. CHP’lilerin dışında adalet isteyenlerin de nöbete katılıyor, destek ziyaretleri yapıyorlar. Nöbete katılanlar polis aramasından geçtikten sonra nöbet alanına varıyor. Polis beklediği yerde adalet nöbetine katılan görevliler de bekliyor. Parka gittiğim pazartesi günü nöbet sırası CHP’nin Güngören, Bahçelievler ve Silivri ilçe örgütlerindeydi... Şişli Belediyesi kadın işçileri alanın temizliğini yapıyor. CHP üyesi Hasan Tatlı’nın Adalet Yürüyüşünde yaşamını yitirmesinden dolayı daha önceden belirlenen etkinlikler ve konserler iptal edildi. Kurulu ses düzeninde ise ağırlıklı olarak Zülfü Livaneli ve Ahmet Kaya’nın sesinden şarkılar çalınıyor. Yastan dolayı hareketli şarkılar çalınmıyor. Sabahtan gelenler ağırlı olarak orta yaş ve orta yaşın üzerinde... Havanın sabah saatlerinden itibaren bulutlu olmasına karşın öğlen saatine doğru çocuklarıyla gelen kadınlar da var. Çay ikramının olduğu nöbete küçük gruplar halinde süren tartışmalar da var. Bu tartışmalarda kulak misafiri oluyoruz. CHP’ye yönelik dokunulmazlıkların kaldırılmasındaki tutumuna ilişkin eleştiriler yapılırken, Adalet Yürüyüşü’nün geç kalınmasına karşı önemli olduğu belirtiyor. Bundan sonrasına dair herkesi kucaklayan bir mücadele hattı vurgusu öne çıkarken, bunun CHP çatısından ziyade acil talep üzerinden bir ortak mücadele birlikteliğinin olması yönünde. Bunda da referandum sürecinin önemli bir etkisini olduğunu da belirtelim. 

‘O DÜŞERSE BİR DAHA KALKAMAZ’ 

  • Ramis Ünal (solda) ve Fikret Tükenmez 

CHP Güngören ilçesinden gelenlerle sohbet ediyoruz. Aralarında ikisi ‘80 öncesi sendikacılık yapmış. Darbe döneminde kendi tabirleriyle ‘yaşanabilecek ne varsa kendi paylarına’ düşeni almışlar. Tabi olumsuzluk olarak. Fikret Tükenmez DİSK’e bağlı Nakliyat İş Sendikası genel merkezi yöneticiliği, Ramis Ünal ise Türkiye Maden İş Sendikası iş yeri baş temsilciliğini yapmış. Fikret Tükenmez, adaleti bütün toplum için istediklerini belirtiyor. Bunun içinde adalet nöbetinde olduklarını anlatıyor. Ülkenin giderek monarşik bir yönetimle yönetilmek istendiğini anlatan Tükenmez, buna karşı bütün toplumla birlikte bir mücadelenin yürütülmesinden yana.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ve Hükümetten yürüyüşle ilgili yapılan açıklamalarına ilişkin de Tükenmez, “12 Eylül’de işkencelerden korkmadık.Onlardan da korkmuyoruz. Korkusu olan düşer. O düşerse bir daha kalkamaz. Bu ülkenin zindanları da bizim, meydanları da” diyor. Ramis Ünal, 12 Eylül’de idamla yargılanmış, sonra beraat etmiş. Ünal, düşüncelerini şiirler dile getirmeyi seviyor. Tükenmezle benzer görüşler dile getiren Ünal, yaz diyor; “Nöbet tutuk grev çadırlarında Polisi, jandarmayı diktiler karşımıza İki bardak çayla akşamı yaptık Diz çökmedik şu emek düşmanlarına.” Ali Demir, “Ömür biter yol bitmez, tek yol devrimin yoludur,  adalet yoludur” diyor. Esenler’den gelen Rıdvan Metin CHP delegesi. Aşık Mahzuni Şerif başta olmak üzere çok sayı da halk ozanıyla yol arkadaşlığı yapmış biri. Sohbete zaman zaman sözünü ettiği ozanlardan okuduğu dörtlüklerle ve zaman zaman anılarını anlatarak katılıyor. Sağcı -solcu demeden herkes hakları için bir araya gelirse o zaman adalet sağlanır” diyor Metin. 

‘ADALETTEN VAZGEÇMEYECEĞİZ’

Akşam saatlerine doğru alan giderek kalabalıklaşıyor. Gençler gelmeye başlıyor. Ses düzenin önü doluyor. Zaman zaman adalet talebini dile getiren sloganlar atılıyor. Başakşehir ilçesi kadın kollarından Hülya Karadiş ve Hülya Öztürk’le konuşuyoruz akşam saatlerinde her ikisi de herkes için adalet istedikleri için nöbet alanında olduklarını anlatıyorlar. Hülya Öztürk, devlet kapısında AKP’li olmayanlar ya  da AKP’den onay almayanlar iş bulamadığını düşünüyor ve bunun ısrarla yazmamızı istiyor. “Adaletin cübbesine düğme takılmaması için buradıyız” diyen Hülya Karadiş, “Daha önce hiç böyle olmamıştı. İnsanlar şimdi herhangi bir dava için mahkemeye gidiyorlar. Ama neyle karşılaşacaklarını bilmiyorlar. Korkuyorlar. Yargı bu duruma düşürüldü” diyor. Karadiş, adaletin bir gün Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ve Başbakan Binali Yıldırım’a da gerekli olacağını söylüyor. Referandum döneminde maruz kaldıkları baskılardan da söz ediyor her ikisi de. Buna karşı çalışmalardan vazgeçmediklerini hatırlatıp, adalet talebinden de ısrarcı olacaklarını söylüyorlar.  

Murat Sarıbayır, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ve hükümetten ‘Adalet Yürüyüşü’yle ilgili yaptıkları açıklamanın toplumun yürüyüşe ilgi göstermesinden dolayı yaşandığı düşünüyor. Sarıbayır, bu durumunda adalet talebinin ne kadar haklı olduğunu gösterdiğini belirtiyor. 

  • Yeni evlenen çift hatıra fotoğrafı çektirdikten sonra adaletli günler dileyip gidiyorlar

İftardan önce Dersim Dernekleri Federasyonu yöneticileri ve üyeleri ile Beşiktaş Hayır İnisiyatifi de Adalet Nöbetini ziyaret ediyor. Akşam saatlerinde  yağmur iyice bastırıyor. Yağmur altında oruçlu olanlar iftarlarını açarken, acıkanlar da eşlik ediyor iftara. 

Ve Adalet Nöbetinin bir günü bastıran yağmur eşliğinde bitiyor.

ÖNCEKİ HABER

Diyarbakırlılar: Haksızlığa uğrayana sırtımızı dönmeyiz

SONRAKİ HABER

Şişecam'da 'fırın kapanacak' söylentisi: 250 işçi tedirgin

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...