20 Haziran 2017 13:47

PETKİM patronu, sendika temsilcisine soruşturma açtı

İşçileri direnişte olan PETKİM'de patron Petrol-İş Sendikası işyeri baştemsilcisi hakkında disiplin soruşturması açtı.

Paylaş

PETKİM’de toplusözleşme görüşmelerinin tıkanması nedeniyle başlayan eylemler sürüyor. İşçilerin araçlarını kart basmadan içeriye almaması nedeniyle gerginliğe neden olan patron, son olarak Petrol-İş Sendikası işyeri baştemsilcisi hakkında disiplin soruşturması açtı. Petrol-İş Aliağa Şube Başkanı Ahmet Oktay “Oradan çıkacak karar ne olursa olsun bize göre yok hükmündedir” dedi. 

Patronun işçilerin araçlarını kart basmadan almaması nedeniyle dün yaşanan gerginlik, bugün bu uygulamanın kaldırılması üzerine sona erdi, polis de fabrika bahçesinden çekildi. PETKİM’de ilk kez bu sözleşme döneminde TOMA gördüklerini ifade eden işçiler, gerginliği patronun yarattığını, yemek şirketine parasıyla bile yemek verdirmediğini söyledi. 

24 saat çalışan gece vardiyası yerine bu sabah vardiyasına gelen işçiler işbaşı yaparken, alınan eylem kararı gereği gece vardiyasından çıkan işçiler ise fabrikadan ayrılmayarak bekleyişlerini sürdürüyor. Patron temsilcilerinin sendikanın içeriden işçi çekme ihtimaline karşı, bazı fabrikalarda üretim kapasitesini düşürdüğü belirtildi. Valiliğin sendikayı aradığı ve perşembe günü için bir görüşme ayarlayacaklarını söyleyerek aracı olduğu, bunun üzerine normal mesai düzenine geçildiği ifade edildi. 

Bu arada PETKİM yönetimi, İşyeri Baştemsilcisi hakkında disiplin soruşturması başlattı. Soruşturmaya gerekçe olarak ise eski ismi ‘PETÖS’ yeni adı, “PETKİM Benim” olan işçilerden öneri alma sistemine, işçilerin katılımını engellemek gösterildi. 

Konu ile ilgili hem giren vardiyaya hem de çıkan vardiyaya bir açıklama yapan Petrol-İş Aliağa Şube Başkanı Ahmet Oktay, sendika olarak şirketteki PETÖS sistemini onaylamadıklarını belirterek, “Bu sisteme öneri vermek bir işçinin kendi ayağına sıkmış olduğu kurşundur. Bu sisteme öneri veren arkadaşlarımızı da uyardık. Eğer benim yaptığım işle ilgili herhangi bir değişiklik yapılacaksa, herhangi bir sistem değişikliğine gidilecekse, benim zaten onu yapmam gerekir ve yapıyoruz da, bunun için işveren vekillerine yalakalık yapmama gerek yok” dedi. 

Geçtiğimiz günlerde bu sistemle ilgili bir ödül töreni düzenlendiğini dile getiren Oktay, “Bu olayla ilgili fikrini beyan eden baştemsilci arkadaşımızı işveren yetkilileri disiplin kuruluna sevk etmişler. Bir defa hiçbir sendikal faaliyetten dolayı bizim temsilcilerimizi disiplin kuruluna sevk etmeye kalkmasınlar. Oradan çıkacak karar ne olursa olsun bize göre yok hükmündedir. Kendilerini bir kez daha uyarıyoruz, biz TİS’e odaklandık. TİS’imizi taleplerimize cevap verilecek bir noktaya getirmek için buradayız. Bu mücadeleyi farklı boyutlara çekmeye kalkmasınlar, eğer niyetleri bu olayı çığırından çıkarmaksa biz de çıkarız” dedi.
Ahmet Oktay’ın,“Sistemin adı değişmiş, PETKİM Benim” olmuş demesi üzerine bir işçi, “PETKİM bizim zaten başkan” diye bağırdı. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Antalya'da lise öğrencileri ev baskınıyla gözaltına alındı

SONRAKİ HABER

Çocuk işçilik için meclis araştırması talebi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...