10 Temmuz 2012 12:41

‘KPSS skandalı piyasacı anlayışın sonucu’

Ataması Yapılmayan Öğretmenler Platformu (AYÖP) MYK Üyesi Hasan Basri Ekici, KPSS’de yaşanan skandalların kaynağında piyasacı eğitimin yattığına dikkat çekti. Daha önce yaşanan kopya ve şifre skandallarında sorumluların açığa çıkartılmamasının benzer bir olayın tekrar etmesine yol açtığını belirten Ekici, yaşanan

‘KPSS skandalı piyasacı anlayışın sonucu’
Paylaş
Hasan Akbaş

Ekici, sadece sınavın iptal edilmesi talebiyle değil, olaya ilişkin bütün sorumluların açığa çıkartılması için de seferber olacaklarını söyledi. Ekici sorularımızı yanıtladı.

Sınav devam ederken çeşitli dershanelerin İnternet sitelerinde ve Beyaz Kalem Yayınevinin sitesinde sorular yayınlandı. ÖSYM de, yayınevi de açıklama yaptı. Bu açıklamalar şüpheleri gideriyor mu?
57 tane genel kültür sorusu Beyaz Kalem Yayınevinin İnternet sitesinde yayınlandı. Bu yayınevinin yaptığı açıklamalar kamuoyu nezdinde hiç tatmin edici değil. Bilhassa ÖSYM’nin açıklaması tüm adaylarla alay eder bir şekildedir.  ÖSYM “B0azı adaylar  soruları hafızalarına kaydedip, İnternet ortamına sunmuşlar” şeklinde bir açıklama yapıyor. Bu hiçbir şekilde akla mantığa sığan bir açıklama değil. Aksine olayın üzerini bahanelerle örten bir aklama tarzıdır. Ben zannetmiyorum ki hiçbir aday bu şekilde bir şey düşünsün ve harfi harfine soruları ezberleyip İnternet’te paylaşsın.
Yayınevi ise ilk açıklaması kamuoyu nezdinde inandırıcılığı olmayınca yeniden bir açıklama yapmak zorunda kaldı. İkinci açıklamasında da adaylardan birer ikişer soruyu kendilerine ulaştırmalarını istediklerini söylüyor ki bu suçun itirafı anlamına gelir. Soruların dışarı çıkmasını ya da yazılı olarak çıkarılmasını istemek bu adayların sınavlarının iptali ve o sınavın iptal edilmesi anlamına gelir. Çünkü orada bu sınavın bir güvenliğinin kalmaması ve sınavın da bu ortamda geçersiz sayılması demektir. Sürekli bocalayan, ifadeleri değişen bu kurumlar samimi açıklamalar yapmıyor.

Sınavın iptal edilmesi için sosyal paylaşım sitelerinde kampanyalar başladı, sokak eylemlerine bile başladılar.
Biz AYÖP olarak, daha önce yaşanan kopya skandallarının ardından bir gerçeği gördük. Sınavların iptalini istemek sorunları çözmüyor. Bu çaba sadece sorumluların, sorumluluklarından sıyrılmalarına neden oluyor. 2010 yılında yapılan KPSS’de sorumluların daha ceza almadığı ortada. Kopya çektirenler, çekenler, yardımcı olanlar ve arkasındaki daha nice organizasyon açığa çıkmamıştır, cezalandırılmamıştır.
Cumhurbaşkanı bile bu olayın üzerine gittiğini söyledi, ama bugün gelinen noktada bahse konu kişilerin hepsi devlet kurumlarında yönetici, idareci görevlerine devam ediyor. Biz AYÖP olarak tek başına sadece bu sınavın iptal edilmesini değil, aynı zamanda bu yaşananlara sebep olan tüm sorumluların açığa çıkartılıp yargı önüne çıkarılmasını istiyoruz.
Bu son yaşananlarda bir kez daha ortaya çıkartmıştır ki bu piyasacı anlayış sürdükçe, bu skandallar tekrar etmeye devam edecektir.
MEB, ÖSYM, Emniyet, her kimse sorumluları, açığa çıkartılmaları şart olmuştur. Sınavın iptal olması halinde yeniden adaylara ağır yükler bindirilecek, maddi manevi yeniden bir hazırlanma sürecine girilecek. Bu da diğer bir mağdur etme yolu olacak. Çözümün geçici formül ve yöntemlerle çözülemeyeceği artık açık ve nettir.

Bu süreçte neler yapacak AYÖP?
Bu konuda mücadelemizi yükselteceğiz, sorumluların açığa çıkartılması için bu sorunu her yönüyle teşhir etmeye devam edeceğiz. Ayrıca yine AYÖP olarak en baştaki talebimiz olan eğitim fakültesinden mezun olan tüm öğretmenlerin artık böyle sınavlara dayandırılarak değil, koşulsuz olarak atamalarının gerçekleşmesidir. 2010 yılında yapılan KPSS’de yaşananları da teşhir ettiğimiz zaman AYÖP’lü onlarca öğretmen gözaltına alındı, hakkımızda çok sayıda dava açıldı. Polisler tarafından onlarca öğretmen adayı kötü muameleye maruz bırakıldı. MEB taleplerimize kör sağır ve dilsiz bir yaklaşım içerisinde olsa da biz geri adım atmayacağız. 2010 Yılında sınav iptali yapıldı. Ama sorumluluk sadece adayların üzerine yıkılarak sorun aklanmış oldu. Bu sefer sessiz kalmayacağız. Bu konuya ilişkin MEB, AKP, ÖSYM’nin sorumluluğu üzerine alarak gerekli adımları atması için seferber olacağız. AYÖP olarak bu süreçte yurdun dört bir tarafında eylemler, basın açıklamaları gerçekleştireceğiz. (Ankara/EVRENSEL)


BEYAZ KALEM’E SORULAR CEP’TEN SIZMIŞ

KPSS Genel Yetenek Genel Kültür sınavından birkaç saat sonra İnternet’te yayınladığı iddia edilen Beyaz Kalem Yayıncılık’ın soruları nasıl ele geçirdiğine dair yeni iddialar gündeme geldi. Yayınevinde çeşitli görevlerde bulunan bir kişinin 7 Temmuz Cumartesi günü yapılan sınavda gözetmen olduğu, bu sırada cep telefonuyla sınav kitapçığındaki sorularını fotoğrafladığı iddia edildi. Gözetmen olan yayınevi çalışanının çektiği fotoğrafları yayınevinde çalışan başka birine gönderdiği belirtilirken, fotoğrafların ilk başta doğrudan şirketle ilişkili bir sosyal paylaşım hesabına konduğu ifade ediliyor. Kısa bir süre sonra soruların bulunduğu fotoğraflar söz konusu hesaptan silinirken, ilerleyen saatlerde bu sorular yayınevinin deneme kitabı formatında İnternet sitesine konduğu çok sayıda kişi tarafından anlatılıyor. Yayınevi ise yaptığı açıklamada, soruları sınava giren öğrencilerin anlatımlarıyla topladıklarını iddia etmiş, soruların da sınavdan 6 saat sonra siteye konduğunu belirtmişti.


YANIT BEKLEYEN SORULAR 

Ekici, “ÖSYM ve Beyaz Kalem Yayınevi tarafından şimdiye kadar yapılan bütün açıklamalar tatmin edici değildir. Sürekli yeni açıklamalar yapanlar bu sorularımızı da yanıtlasınlar” dedi. Ekici’nin gündeme getirdiği sorular şöyle:
1- Sabah oturumu ve öğleden sonraki eğitim bilimleri sorularının ilk beş sorusu saat 14.55’te bir İnternet sitesinde yayınlanıyor ve yayınlanan fotoğrafların sol üst kısmındaki zımba işareti görülüyor. Soruların tamamı mı ele geçirilmiştir?
2- Sorular çalınmamış olsa bile bu sorular saat 14.55’te nasıl başkalarının eline geçmiştir?
3- Saat 17.00’de Beyaz Kalem Yayınevi nasıl olur da tüm soruları kelimesi kelimesine, şıklardaki sıralamalardan tutun da kelimelerin yerlerine kadar birebir aynı olarak yayınlayabilir?
4-Basına sızan fotoğraflardaki soruların formatı ÖSYM’nin formatından farklı 2010 KPSS’de olduğu gibi soruların ham halini andırıyor. ÖSYM bu şaibeyi nasıl ortadan kaldıracak?
5- Soruların sınav esnasında yayınlamış olması ne anlama gelmektedir?

ÖNCEKİ HABER

Miting hazırlıkları yasağa rağmen sürüyor

SONRAKİ HABER

Samsun’da cinayetin itirafı!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...