10 Temmuz 2012 12:34

Miting hazırlıkları yasağa rağmen sürüyor

DTK ve BDP tarafından 14 Temmuzda Diyarbakır’da düzenlenecek olan “Özgürlük İçin Demokratik Direniş” mitinginin çalışmaları valiliğin yasaklama kararına rağmen sürerken Başkaban Yardımcısı Beşir Atalay'dan yasak gerekçesine dair ilginç bir açıklama geldi. Atalay, 14 Temmuzun "Silvan terör

Miting hazırlıkları yasağa rağmen sürüyor
Paylaş

MİTİNG ÇALIŞMALARI COŞKUYLA SÜRÜYOR

Adana, Antalya, Batman, Siirt, Mardin, Şırnak ve Diyarbakır’da gerçekleştirilen halk toplantıları ve şölenlerde tüm halka 14 Temmuzda İstasyon Meydanı’nda olma çağrısı yapılıyor. EMEP Gaziantep İl Örgütü de yasak kararına tepki gösterdi. 

Siirt’te yapılan halk toplantısında konuşan BDP Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak, “Kürt halkının geleceklerine sahip çıkmasını, Kürt sorunun barışçıl ve demokratik yöntemler ile çözmek ve akan kanın durmasını ve barışın sağlanmasını, Kürt halkının diliyle, kimliğiyle, tarihiyle, barış içerisinde yaşamasını istiyoruz. Onun için de 14 Temmuz mitingine güçlü bir şekilde katılacağız ve en güçlü şekilde taleplerini haykıracağız. Abdullah Öcalan’ın özgürlüğünü isteyeceğiz” dedi. 14 Temmuzda Diyarbakır’da yapılacak mitingin valilik tarafından yasaklanmasının hukuka aykırı olduğunu ifade eden Kışanak, kararın en kısa süre içerisinde düzeltilmesini umduklarını söyledi. Siirt’in Kurtalan ilçesinde BDP tarafından yapılan basın toplantısıyla da halk mitinge davet edildi. Mardin’in Derik ilçesi ile Şırnak’ın İdil ilçesinde de halk toplantıları düzenlendi.

TOPLANTILAR YAPILIYOR

Adana’da ise miting çalışmaları kapsamında Seyhan İlçesi Dağlıoğlu, Gülbahçesi, Hürriyet ve Barbaros mahallelerinde halk toplantıları düzenlendi. Toplantılarda AKP hükümetinin Kürt sorununa yaklaşımı eleştirilerek, 14 Temmuz mitingine güçlü katılım çağrısı yapıldı.

Antalya’da ve Alanya, Manavgat, Kemer, Kepez, Muratpaşa ilçelerinde de miting için halk toplantıları düzenleni. Halk toplantılarına BDP PM üyesi Hamdullah Müftüoğlu ve BDP Antalya İl Başkanı İhsan Nergiz katıldı. Müftüoğlu ve Nergiz yaptıkları konuşmalarda, akan kanın durması ve Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü talepleriyle düzenledikleri mitingin önemine dikkat çekerek, 14 Temmuzda tüm güçleriyle Diyarbakır’da olacaklarını söyledi.

BDP Bismil İlçe binası önünde bir araya gelen yüzlerce kişi ise Nato Caddesi’ne yürüdü. Buurada halka seslenen BDP Bismil İlçe Eşbaşkanı Nizamettin Azad, Abdullah Öcalan üzerindeki tecride dikkat çekerek, “Halk olarak 14 Temmuzda yeni bir direnişe hazırlanıyoruz” dedi. Batman’da gerçekleşen halk şöleninde konuşan BDP Batman İl Başkanvekili Ayşe Ağılgat, yasaklamaya rağmen o miting alanında olacaklarını belirtti.

EMEP’TEN YASAĞA TEPKİ

EMEP Gaziantep İl Örgütü Başkan Mecit Bozkurt yaptığı açıklamada, mitingin sudan gerekçelerle yasaklandığını belirtti. Mitingin yasadışı gösterilmesinin anlamsız olduğunu ifade eden Bozkurt, yasak kararının Kürt halkının taleplerinin görmezden gelindiğini bir kez daha ortaya koyduğunu söyledi. “AKP hükümeti iş, bu sorunun gerçek muhatabı olan Kürtler olunca bin bir dereden su getirterek ‘ya benim istediğim gibi olacaksın’ ya da ‘sesini çıkarmayacaksın’ demektedir” diyen Bozkurt, bu tutumun nafile olduğunu belirtti. DTK ve BDP’nin kararının desteklediklerini söyleyen Bozkurt, valiliği yasak kararından vazgeçmeye çağırdı. (HABER MERKEZİ)


ATALAY'IN RET GEREKÇESİ

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Ankara Sanayi Odası'nın 18. Gündem Toplantısı öncesinde gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Atalay, BDP ve DTK’nin 14 Temmuz tarihinde Diyarbakır'da yapmayı planladığı mitingle ilgili valiliğin bir açıklaması olduğunu belirterek, valiliğin durumu tekrar değerlendirdiğini söyledi. Atalay, 14 Temmuz’un özel bir tarihi işaret ettiğini savunarak, "O tabii dikkat çekici. Onun dışında doğrusu demokratik ortamlarda toplantı, gösteri hakkını kullanmak vatandaşların kendi hakkıdır, yeter ki kurallara uysunlar. Ama Valiliğin ret sebebi olarak hem geçen sene Silvan terörünün yıl dönümü, hem de ‘demokratik özerklik’ gibi içeriği doldurulmayan, saçma diyebileceğimiz bir şeyin yıldönümü olduğu için valilik izin vermemiştir" değerlendirmesini yaptı.

3. YARGI PAKETİNE DE DEĞİNDİ

3. Yargı Paketi'nin soruşturma kısmıyla ilgili dava açılma safhasına kadar olan usulün tamamen değiştiğini söyleyen Atalay, "Tutuklamalar, tutuklu yargılamalar neredeyse bu yasayla istisnai uygulama haline geldi. Basın yoluyla işlenen suçlar vardır, davalarla ilgili haber yapan basın mensuplarını ilgilendiriyordu. 5 bin civarında açılmış dava vardı, onların hepsi ertelendi. Bu üçüncü yargı paketiyle. Adli kontrol mekanizması geldi, bizim beklediğimiz yaklaşık 10 bin kişi adli kontrolden faydalanacak ve cezaevinden çıkacak. Yargı süreçlerinin hızlanması sağlandı. Üçüncü Yargı Paketimiz henüz genişçe tartışılmış değil, ama demokratikleşme anlamında önemli. AİHM boyutu var. Soruşturmaların olağanüstülükten çıkartılması gibi önemli adımlar var. Yargının eline yeni imkanlar verildi, yorum yargının, yargıya geniş bir alan tanındı. Tutukluluk talebi veya kararı, süreleri vardı onların hepsi kaldırıldı, yargıya daha geniş alan tanınmış oldu" dedi. (ANKARA)

ÖNCEKİ HABER

Tekellerin gözü termik santrallerde

SONRAKİ HABER

‘KPSS skandalı piyasacı anlayışın sonucu’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa