20 Haziran 2017 10:12

Mehmetalan köyünden toprak alamadılar

Edremit Mehmetalan köylüleri, MTA görevlilerinin toprak örneği almalarına izin vermedi. (Fotoğraf: Arşiv)

Paylaş

Özer AKDEMİR
İzmir

Balıkesir Edremit'e bağlı Mehmetalan köylüleri, köylerinin maden ve baraj yapımı nedeniyle yok edilmek istendiğini belirterek direnmeye devam ediyor. Tarlalarından izinsiz bir şekilde toprak örnekleri almak isteyen ve kendilerini Maden Tetkik ve Arama (MTA) görevlileri olarak tanıtan kişilerin önünü kesen köylüler, toprak örneklerine el koydu.

KÖYÜMÜZÜ KİMSEYE SATTIRMAYIZ

Köyün arazilerinden numune alan aracın önünü kesen köylüler, kendisini MTA Genel Müdürlüğünde çalışan Jeoloji Mühendisi Hayrullah Yıldız olarak tanıtan kişiye ve yanındakilere müdahale etti. MTA mühendisi olduğunu söyleyen ve Türkiye'nin her yerinden bu tür toprak örnekleri alarak çevre, maden, tarım, hayvancılık gibi konularda araştırma yapılması için MTA laboratuvarlarına gönderdiklerini ileri süren Yıldız, kendisinin baraj projesi ile hiçbir ilgisinin olmadığını iddia etti.  Köylüler ise, birkaç yıl önce köylerine gelen üniversite hocalarının köylerinin de bulunduğu geniş bir alanı maden ruhsat alanı ve baraj olarak haritada gösterdiklerini belirterek, “Sizler buraları maden alanı olarak belirleyip yabancılara satıyorsunuz. Bu madenler için baraj yapmaya çalışıyorsunuz. Yalansa yalan deyin. Köyümüzü kimseye sattırmayız” dedi. MTA görevlilerine “Neden kimseye sormadan bu saatte geliyorsunuz” diye soran köylülere “Ben Valiliğe yazı yazdım, bütün köylülere dert anlatamam. Köylünün bu duyarlılığına hayran kaldım, tebrik ediyorum. Ama ben zarar verecek bir insan değilim. Ben devletin adamıyım” diyen kişiye “Biz artık inanmıyoruz kimseye. Ben senin ne olduğunu nerden bileyim. Burası bizim toprağımız” dedi.
Bir köylü kadın da “Tarlamda bir mezar yeri kadar kazılmış çukur duruyor. İsminizi verin size dava açacağım” diyerek MTA görevlilerine tepki gösterdi.

YILLARDIR TEYAKKUZ HALİNDEYİZ

Olayla ilgili görüştüğümüz Köy Muhtarı Metin Aktaş, kendilerini MTA mühendisi olarak tanıtan kişilerin 34 plakalı bir araçla köylerine ait tarlalardan toprak örnekleri aldığını görünce olaya müdahale ettiklerini belirterek, “Biz zaten Zeytinli Çayı üzerine kurulmak istenen baraja karşı yıllardır direniyoruz. Köylü iki-üç senedir teyakkuz halinde. Bu kişilerin kimseye haber vermeden, izin almadan vatandaşların tapulu arazisinden toprak örnekleri alması üzerine köylü olarak hep birlikte yollarını kestik” dedi. Kişilerin bölgedeki madenlerle ilgili araştırma yaptıklarını söylediğin aktaran Aktaş, “Bu durumdan ne benim ne de başka bir köylünün haberi yok. Hatta daha o gün Balıkesir Büyükşehir Belediyesine ve DSİ Bölge Müdürlüğüne dilekçeler vererek köyümüzle ilgili yapılacak işlemler öncesi haber verilmesini talep etmiştim. O gün bu kişiler köyümüze gelerek toprak örnekleri almak istediler” diye konuştu.

JANDARMADAN TOMA TEHDİDİ

Köylünün gelenlerin aracının önünü keserek aldığı 4 poşet toprağı istediğini, uzun tartışmalar ve gerginliklerin ardından olay yerine jandarmanın geldiğini belirten Aktaş, “Jandarma bu kişilere değil köylülere çıkıştı. Yolu kesip arazilerinden izinsiz alınan toprakları isteyen köylümüze TOMA çağırarak müdahale etme tehdidinde bulundu. Bütün köylüler ise burası bizim köyümüz, toprağımız. Gerekirse bu uğurda cezaevlerine de gideriz diyerek kararlı bir şekilde durdu. Bunun üzerine MTA görevlileri olduklarını söyleyen kişiler aldıkları numuneleri bırakıp gitmek zorunda kaldı” dedi. Köylülerinin Zeytinli Çayı civarlarında çay bahçeleri, kampları olduğunu söyleyen Aktaş, “Şu anda bütün köylüler teyakkuz halinde bekliyoruz. Baraj yapılırsa köyümüz haritadan silinecek. Köyümüzün haritadan silinmesini istemiyoruz” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Hükümetlere ‘Mültecileri koruyun’ çağrısı

SONRAKİ HABER

AKP ilçe başkanı şikayet etti, Milli Eğitim sürdü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...