CHP, grup toplantısını 'Adalet Yürüyüşü'nde yaptı

'Adalet Yürüyüşü' 6. gününde devam ediyor. CHP grup toplantısı, yürüyüş güzergahındaki Çamlıdere'de yapıldı.

20 Haziran 2017 09:36
Paylaş

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Bize doğuştan gelen, anayasal haklarımızı lütuf olarak sunmaya çalışanlar var. Birisi benim haklarımı bana lütuf olarak hatırlatıyorsa ben de ona diktatörlüğünü hatırlatıyorum” dedi.

Partisinin milletvekili Enis Berberoğlu’nun tutuklanmasının ardından Ankara’dan İstanbul’a Adalet Yürüyüşü başlatan Kılıçdaroğlu, yürüyüşün 6. gününde, haftalık olağan grup toplantısını güzergah üzerinde yaptı.

Kılıçdaroğlu’nun konuşması için Çamlıdere İlçesi yol ayrımında, üzerinde Atatürk fotoğrafının olduğu “Adalet” yazılı bir platform ve kürsü kuruldu. Milletvekilleri de getirilen sandalyelerde oturdu. Yürüyüşçüler ise “Asla Yalnız Yürümeyeceksin” yazılı dev pankart açtı.

Kılıçdaroğlu’nun anons edilmesinden önce, Grup Başkanvekili Levent Gök, yürüyüş katılımcılarını, dün geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybeden Hasan Tatlı için bir dakikalık saygı duruşuna davet etti.

BERBEROĞLU’NUN MESAJI OKUNDU

Saygı duruşunun ardından ise Gök, Berberoğlu’nun adalet yürüyüşçülerine gönderdiği mesajı okudu. Gök’ün aktardığına göre Berberoğlu, “Maltepe’den Kızılcahamam’ı dayanışma duyguları ile selamlıyor, sizlere güç ve sabır diliyorum. Ben nerede olduğumu biliyorum, sizler de neden orada yürüdüğünüzü ve eziyet çektiğinizi. Amacımız, her zaman olduğu gibi yine aynı ama bu kez ben içeride, sizler dışarıdasınız. Sizlerin dışarıdaki işiniz, benim içerideki yatışımdan daha zor. Ama sonuç getirecek olduğuna inanıyorum. Hepinizi yürekten selamlıyor, teşekkür ediyorum” dedi.

‘YÜRÜŞÜN ÖNDERİ’ DİYE ANONS EDİLDİ

Gök, daha sonra, “Grubumuzun tarihi bir oturumunu gerçekleştiriyoruz. Bugün hem CHP’liler, hem bütün Türkiye ayağa kalkmış vaziyette bu toplantıyı izliyor. Sizleri izliyor. Bu yürüyüşün önderi, ‘Eğer demokrasi için bir bedel ödemek gerekiyorsa bu bedeli öncelikle ben ödemeye hazırım’ diyen CHP’nin Genel Başkanı” sözleriyle Kılıçdaroğlu’nu konuşmasını yapmak üzere kürsüye davet etti.

‘TARİH YAZIYORUZ’

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, yağmurluğu ve yakasında Tatlı’nın fotoğrafıyla yaptığı konuşmada şunları söyledi:

“Önemli bir gündeyiz, bir tarih yazıyoruz, bir adalet tarihi yazıyoruz, sıradan bir tarih değil. Bu yürüyüşümüze katılmak isteyip de katılamayan, bize binlerce mesaj gönderen milyonlar var. Buradan bütün o vatandaşlarıma şükranlarımı sunuyorum. Sizler bulunduğunuz ilde adaleti dillendirdikçe bizim gönlümüzde hep var olacaksınız. Aramızda olmadığınız için sakın üzülmeyin. Şunu bilin, burada binlerce kişi var ve Anadolu’nun her köyüne, her ilçesine, iline adalet üzerine selam ve saygılarımızı gönderiyoruz.

‘BÜTÜN MASUMLAR, BÜTÜN MAZLUMLAR İÇİN YÜRÜYORUM’

Soruyorlar, ‘Neden bu yürüyüş?’ Bunu sorana, şunu sormak isterim ‘Sen adaletten ne anlıyorsun?’ Bir haksızlığa uğradığı zaman mı yoksa herhangi bir insan haksızlığa uğradığı zaman mı adaletten söz edeceksin? Adaleti hep birlikte savunmak ortak görevimiz değil midir?

Ben kendim için yürümüyorum, adalet arayan bütün masumlar, bütün mazlumlar için yürüyorum. Kim adaletten şikayetçiyse adalet istiyorsa ben onun yanındayım ve onun hakkını sonuna kadar savunacağım. Bu benim insanlık görevimdir.  CHP’ye oy vermiş ve ya vermemiş kim olursa olsun, eğer biri haksızlığa uğramışsa ben onun hakkını savunmuyorsam, kendimi yerine insan yerine koymam.

O haksızlığa uğruyorsa ben haksızlığa uğramış olacağım. O nedenle adalete karşı durmak değil, adaleti savunmak insanlığın görevidir. Adaletin olmadığı bir yerde devlet yoktur, insanlık yoktur.

‘CUMHURBAŞKANINA “LÜTUF” YANITI’

Bize doğuştan gelen haklarımızı ve ya anayasal haklarımızı lütuf olarak sunmaya çalışanlar var. ‘Efendim yürüyorsunuz, lütfediyoruz biz size.’ Bunu tarihte firavunlar söylerdi, günümüzde de diktatörler söylüyor. İnsan olarak doğdum ben, benim doğuştan haklarım vardır. Demokratik bir ülkede yaşıyorum, anayasal haklarım vardır.

Ben bir insan olarak adaleti savunacağım ve hep adaletten yana olacağım. Birisi benim haklarımı bana lütuf olarak hatırlatıyorsa ben de ona diktatörlüğünü hatırlatıyorum. ‘Sen diktatörsün’ diyorum.

‘ADALET ALLAH’IN EMRİDİR’

Adalet için yürüdüğüm bu yolda, tek başına yürümeye karar vermiştim. Beni bu yolda yalnız bırakmayan bütün vatandaşlarıma içtenlikle, şükranlarımı, saygılarımı ve muhabbetlerimi sunuyorum. Burada olmayan ama bize destek veren, adaleti savunan bütün yurttaşlarıma yine muhabbetlerimi gönderiyorum. Hiç ama hiçbir zaman üzülmeyin, umutsuzluğa kapılmayın. Nerede bir baca tütüyorsa bilin ki orada adaleti savunan bir kişi vardır. Hep beraber insanlık için, çocuklarımız, torunlarımız için adaleti savunacağız.

Biz adalet olmadığı için yürüyoruz, adalet olsa niye yürüyelim? Adaletin olmadığı bir yerde ne yapacağız, yürüyoruz, haklarımızı arıyoruz. ‘Sivil itaatsizlik’ diyorlar, ‘neden izin almadılar?’ Adaleti savunmak için kimseden izin alınmaz, adalet Allah’ın emridir.”
 

Reklam
ÖNCEKİ HABER

ABD: Çıkarlarımız için her şeyi yapacağız

SONRAKİ HABER

Maltepe'de iş yerinde patlama

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...