20 Haziran 2017 09:30

ABD: Çıkarlarımız için her şeyi yapacağız

ABD'nin Rakka'da Suriye ordusuna ait bir uçağı düşürmesi sonrası açıklamalar gelmeye devam ediyor.

Paylaş

ABD’nin Rakka’da Suriye ordusuna ait bir uçağı vurarak düşürmesinin ardından Rusya’dan gelen tepkiye Beyaz Saray’dan yanıt geldi. Beyaz Saray Sözcüsü Sean Spicer, “Çıkarlarımızı korumak için yapabileceğimiz her şeyi yapacağız” dedi. Spicer, “Ruslarla iletişimimizi sürdüreceğiz” diye de ekledi.  

‘SAVAŞIN EŞİĞİNDE DEĞİLİZ’

Bölgede farklı fraksiyonlar arasındaki düşmanlıkların kimseye faydası olmadığını belirten Spicer, ABD’nin çıkarlarını korumak için ise yapabilecekleri her şeyi yapacaklarını belirterek, “Suriye rejimi ve diğerleri, şunu anlamalılar ki, IŞİD’e karşı oluşturulan koalisyon güçleri kendini savunma hakkını koruyacaktır” dedi. 

Bir basın mensubunun, “Ruslarla savaşın eşiğinde miyiz?” şeklindeki sorusuna ise Spicer, “Hayır değiliz” diyerek cevap verdi.

‘RUSYA İLE ABD’NİN ÇATIŞMA TEHLİKESİ YOK

Öte yandan Rus yetkililerden de konuyla ilgili açıklamalar gelmeye devam etti. Rusya Federasyon Konseyi Savunma ve Güvenlik Komitesi Başkanı Viktor Ozerov, Rus ve ABD’li hava grupları arasında doğrudan çatışma tehlikesi bulunmadığını savundu.

Sputnik’e demeç veren Ozerov, Savunma Bakanlığının açıklamasının ardından ABD veya bir başka ülkenin Rus hava grubuna karşı herhangi bir eylemde bulunamayacağını belirterek, bu nedenle Rusya ve ABD arasında doğrudan çatışma tehlikesi bulunmadığını belirtti. 

ABD’NİN DÜŞÜRDÜĞÜ UÇAĞIN PİLOTU BULUNDU

Bu arada ABD’nin Rakka’da düşürdüğü uçağın kaybolan pilotu Ali Fahed’in bulunduğu ve hayati tehlikesinin olmadığı belirtildi.

Sputnik’e bilgi veren yerel bir kaynak, “General Süheyl el Hasan’a bağlı askerler düşürülen uçağın pilotunu kurtardı. Teğmen Fahed şimdi hastanede, hayati tehlikesi yok” dedi.

Pilotun Rakka’nın güneyinde yaklaşık 30 kilometre uzaklıkta bulunduğunu belirten kaynak, pilotun düştüğü bölge IŞİD militanlarının bulunduğu mevzilere yakın olduğu için kurtarma operasyonunun zorlu geçtiğini aktardı.

NE OLMUŞTU?

Suriye’de Rakka vilayetinin güneyinde önceki gün Suriye jetinin, ABD öncülüğündeki Koalisyon’a bağlı uçaklar tarafından düşürülmesiyle sonuçlanan gerginlik Suriye ordusu ile Suriye Demokratik Güçleri’ni ve onları bölgede destekleyen Rusya ile ABD’yi karşı karşıya getirdi. 

Rusya, ABD ile Suriye hava sahasında yaptığı iş birliğini askıya alma kararı aldı. Rus Savunma Bakanlığı, Suriye’de Rusya-Hava Uzay Kuvvetleri’nin operasyon sahasında tespit edilecek savaş uçakları ve insansız hava araçları da dahil koalisyona ait her türlü hava aracına Rus füze savunma sistemleri tarafından “önleme yapılacağını” da vurguladı. 

Suriye Demokratik Güçleri’nden yapılan açıklamada Rakka’daki mevzilerinin Suriye ordusu tarafından vurulması durumunda misilleme yapılacağını açıkladı.

SURİYE ORDUSU İLE SDG KARŞI KARŞIYA

Gerginliği yükselten temel neden ise Suriye ordusuyla SDG’nin bölgede karşı karşıya gelmesi. Ordu Rakka’nın güneybatı kırsalında Resafa kasabasına ilerlemesi esnasında SDG güçleri de Tabka’nın güneyine doğru ilerlemeye başladı. Suriye ordusu, SDG’nin Resafa’da önünü kesmesinin Deyrizor’a doğru ilerlemesini engelleme anlamı taşıyacağını ve bu durumda SDG’yi hedef alacağını açıkladı. Aynı gün (18 Haziran Pazar) ABD öncülüğündeki Koalisyon, Suriye ordusuna ait uçağı düşürdü. 

Bu arada Suriye ordusu da, Rakka vilayetinin güneybatı kırsalındaki stratejik Resafa kasabasını IŞİD’den aldı. 

Ordu güçlerinin Resafa’yı ele geçirmesi, buradan Deyrizor’a doğru ilerleyebilmesi ve bu hat üzerindeki petrol sahalarına hakim olabilmesi anlamına geliyor. Ayrıca Suriye Demokratik Güçleri’nin de Tabka’nın güneyinde daha fazla ilerleyememesine yol açıyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

‘Mısır Devrimi’ ders kitaplarından çıkarılıyor

SONRAKİ HABER

CHP, grup toplantısını 'Adalet Yürüyüşü'nde yaptı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...