20 Haziran 2017 08:21

Documentarist Belgesel Günleri başladı

25 Haziran'a kadar devam edecek olan Documentarist İstanbul Belgesel Günleri, izleyicilerini bekliyor. Tüm etkinlikler ücretsiz.

Paylaş

Documentarist İstanbul Belgesel Günleri başladı. Gösterimler 25 Haziran’a kadar devam edecek. Bu yıl 10’uncu yaşını kutlayan festivalin onur konuğu Finlandiyalı sinemacı Pirjo Honkasalo olarak belirlendi. Festivalin tüm gösterim ve etkinlikleri ücretsiz olacak.

Türkiye'deki yeni kuşak belgeselcileri ve seyirciyi her sene dünya belgesel sinemasının en iyi yapıtlarıyla buluşturan festivalin programı 10’uncu yıla özel seçkiler ve bir dizi yenilikler içeriyor. Film gösterimleri Beyoğlu’nda Aynalı Geçit, Goethe Enstitüsü ve Atlas Sineması’na ek olarak Kadıköy'de Barış Manço Kültür Merkezi’nde de görülebilecek.

Festivalde, onur konuğu şerefine düzenlenen “Ustaya Saygı: Pirjo Honkasalo” seçkisinde Rus-Çeçen savaşının çocuklar üzerindeki etkilerini çarpıcı bir şekilde ele alan “Melankoli’nin Üç Odası” (Melancholian 3 huonetta, 2004) ve ödüllü son filmi “Beton Gece” (Betoniyö, 2014) adlı filmleri de yer alıyor. Honkasalo festival kapsamında 21 Haziran’da ayrıca bir sinema dersi verecek.

BELGESELLER HATIRLATILACAK

Programın 10’uncu yıla özel seçkilerinden birini, geçmiş yıllarda festivale konuk olmuş ustaların birer filminden oluşan “Ustalardan Seçme Filmler” bölümü. Seçkide bugüne kadar Documentarıst’in toplu gösterilerle Türkiye seyircisine tanıttığı Helena Třeštíková, Heddy Honigmann, Johan van der Keuken, Alan Berliner, Stefan Jarl, Zelimir Zilnik gibi belgesel ustaları birer filmiyle hatırlatılacak.

10’uncu yıl seçkilerinden bir diğeri ise bugüne kadar Documentarıst’ten ödül alan bütün filmleri yeniden seyirciyle buluşturacak olan “Documentarist’ten Ödüllü Filmler” bölümü. Yarışmasız bir festival olmakla birlikte Documentarıst son 7 yıldır Türkiye’den genç belgeselcilere Johan van der Keuken Yeni Yetenek Ödülü adında bir özel ödül, son 3 yıldır da buna Uluslararası Film Eleştirmenleri Fedeasyonu jürisinin değerlendirdirdiği uluslararası bölümden bir filme FIPRESCI Ödülü veriyor.

Bu seneki “Yeni Yetenek Ödülü” jürisi Braxton Hood, Gülen Güler, Ayşe Çetinbaş, Yusuf Güven ve Selim Yıldız’den oluşuyor. FIPRESCI jürisinde ise Yeşim Tabak, Şenay Aydemir ve Yeşim Burul yer alıyor. Festival programının seçkisini, çoğu ilk kez gösterilecek olan Türkiye’den Belgeseller bölümü oluştururken, Uluslararası Panorama’da aralarında “Radio Kobane”, “Normal Autistic Film”, “Burma Book Story”, “The Promise” ve “Miss Kiet’s Children” gibi önemli belgesellerin de olduğu son dönemin öne çıkan yapıtları yer alıyor. (KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Ağbal’dan ‘memurların satın alma güçleri arttı’ iddiası

SONRAKİ HABER

‘Tılsımlı Yüzük’ Can Yayınlarından çıktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...