20 Haziran 2017 08:01

'Mültecilerin entegrasyonu hızlı bir şekilde başlamalı'

Halkların Köprüsü Derneği ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı, Dünya Mülteciler Günü’nde öncelikli olarak mültecilere statülerinin verilmesini istedi.

Paylaş

Mültecilerle ilgili yaptığı çalışmalar ve açıklamalar ile bilinen Halkların Köprüsü Derneği ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı, 20 Haziran Dünya Mülteciler Günü nedeni ile bir basın toplantısı düzenledi. Dernek binasındaki basın toplantısında mültecilerin yaşadıkları sorunlar ve çözüm önerileri dile getirildi. 

Toplantıda hükümetin, Ortadoğu politikaları, mültecilere statü vermemesi, Geçici Koruma Statüsü'nün tanıdığı kısıtlı haklar, üzerinden 6 yıl geçmesine rağmen gerekli hukuki entegrasyona başlanmaması, vatandaşlığın sadece diplomalı ve zengin Suriyelilere verilmek istenmesi eleştirildi. 

‘TÜRKİYE SURİYELİLERİ GERİ GÖNDEREBİLME YETKİSİNİ MUHAFAZA EDİYOR’ 

Türkiye'nin 1951 BM Sözleşmesi’ne koyduğu mültecilerle ilgili coğrafi çekinceyi eleştiren Halkların Köprüsü Derneği Başkanı Prof. Dr. Cem Terzi şöyle konuştu: "Pek çok eleştiri almasına rağmen Türkiye, mülteciler için çekim merkezi olmama gerekçesiyle coğrafi sınırlamayı kaldırmayan çok az sayıda ülkeden biridir. Mültecilere mültecilik yerine geçici koruma statüsü verilmesinin nedeni, Türkiye’nin soruna hak temelli değil, yardım temelli yaklaşması ve istediğinde Bakanlar Kurulu kararı ile bütün Suriyelileri geri gönderebilme yetkisini kendisinde muhafaza etmek istemesidir. Geçici koruma statüsündeki Suriyelilerin uluslararası koruma başvuru imkânı yoktur. Türkiye’deki milyonlarca Suriyeli mültecinin burada onurlu bir yaşam kurmalarını sağlayacak haklara erişimleri ve bu insanların başka ülkelere mülteci olarak gitmeleri engellenmektedir" dedi. 

SURİYELİLER VE SURİYELİ OLMAYAN... 

Suriyeli mültecilere Geçici Koruma Statüsü ile tanınan kısıtlı hakların diğer ülkelerden gelen mültecilere tanınmamasını da ayrımcılık olarak nitelendiren Cem Terzi, Suriyeliler dışındaki mültecilerin statü ve hakları Suriyelilere kıyasla çok daha olumsuz olduğunu ve Türkiye’de Suriyeliler ve Suriyeli olmayan yabancılar olarak ayrımcı, ikili bir yapı oluştuğunu kaydetti. Hükümet Suriye politikasındaki hatalarını ve Suriyelilerin kalıcı olduğu gerçeğini çok geç kabul ettiğini de ifade eden Terzi mültecilerin kamusal hizmetlere erişim ülke genelinde standartlaştırılamamış yerel yöneticilerin insafına terk edildiğini vurguladı. 

'MÜLTECİLERE STATÜSÜ VERİLMELİ'

Hükümetin zengin ve diplomalı Suriyelilere vatandaşlık verileceğini açıklamasına da değinen Terzi şunları söyledi "Türkiye toplumu da doğru bilgilendirilmediği, açık bir tartışma ortamı yaratılmadığı ve demokratik rıza için bir çaba gösterilmediği için vatandaşlık konusuna tepkili hale gelmiştir.  Mültecilerin belli kriterler göz önüne alınarak vatandaşlığa kabul edilmeleri milyonlarca yoksul mülteciyi dışarıda bırakır. Bu kriterler değişmek zorundadır; vatandaşlık başvurusu hakkı herkese tanınmalıdır. Vatandaşlığa alınmayanlar da bugünkü statüsüz duruma mahkûm edilmemelidir. Mülteci statüsü ve onurlu bir yaşam sağlayacak imkanlar sağlanmalıdır. Bugün milyonlarca mültecinin sosyal entegrasyonu Türkiye’nin önündeki temel meseledir". 

'GÖÇ BAKANLIĞI KURULMALI'

Derneğin çözüm önerilerinin aralarında, Ortadoğu'da barışçıl çözümün sağlanması, mültecilerin yaşadıkları sorunlar karşısında yapıcı çözümlerin üretilmesi, Göç Bakanlığı'nın kurulması, coğrafi çekincenin kaldırılarak bütün mültecilere statü verilmesi, yeni istihdam alanlarının yaratılması ve şeffaf bir politika izlenmesi bulunuyor. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Aram Yayınevi çalışanı gözaltına alındı

SONRAKİ HABER

Cavaliers’ın sahibinden LeBron James’i kızdıran karar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...