10 Temmuz 2012 09:41

‘TOKİ topu taca atmaktan artık vazgeç’

İNŞAAT Mühendisleri Odası (İMO), Samsun’da yaşanan sel felaketiyle ilgili Toplu Konut İdaresi’nin (TOKİ) “sorumlu biz değiliz” minvalinde yaptığı açıklamayı eleştirerek, “meslek örgütlerinin uyarılarını dikkate almayan TOKİ, sorumluluğu yerel yöneticilere havale edemez” görüşünü ifade etti. İ

‘TOKİ topu taca atmaktan  artık vazgeç’
Paylaş

İNŞAAT Mühendisleri Odası (İMO), Samsun’da yaşanan sel felaketiyle ilgili Toplu Konut İdaresi’nin (TOKİ) “sorumlu biz değiliz” minvalinde yaptığı açıklamayı eleştirerek, “meslek örgütlerinin uyarılarını dikkate almayan TOKİ, sorumluluğu yerel yöneticilere havale edemez” görüşünü ifade etti. İMO’dan yapılan yazılı açıklamada, “Konutlarının bulunduğu bölgenin imar planlarının TOKİ uygulamalarından çok daha önce belediyelerce hazırlandığı, ÇED yönetmeliğinin 17. Maddesi uyarınca kurum tarafından hazırlanan ‘Proje Tanıtım Dosyası’nın da Samsun Valiliği’nce onaylandığı belirtilmiştir. ‘Bir sorumlu veya suçlu varsa o biz değiliz’ anlamına gelen bu ifadeler, kurumlar arası koordinasyon ve güven ilişkisinin vahim boyutlarını açıkça ortaya koymaktadır” dedi.

TOKİ KANUNU BAŞKA SÖYLÜYOR

Yapılan açıklamada, 24 Temmuz 2008’de yürürlüğe giren TOKİ yasasına göre, TOKİ’nin dar gelirli vatandaşa konut üretme görevi kapsamında vatandaşların can ve mal güvenliğinden sorumlu olduğu belirtildi.
Buna karşın TOKİ’den, “biz değil, belediye ve Valilik imara izin verdi, sorumlu onlar” anlamına gelen açıklamalar yapılmasını eleştiren İMO, “Yaşanan facialarda sorumluluğu üstlenmek yerine, bir başka kurum adres gösterildiği müddetçe mevcut eksikliklerin giderilmesi ve yanlışların düzeltilmesi pek mümkün görünmemektedir” dedi.

‘YÖNETMELİĞİ DE BİLMİYORLAR’

Yapılan açıklamada, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın “Kapıcı dairelerini bodrumdan kurtaracağız” sözleri de eleştirildi. Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliğine göre, hali hazırda giriş katı altına kapıcı dairesi yapılamayacağı vurgulanan açıklamada, “TOKİ, coğrafi yapı ve iklim farklılıklarını dikkate almaksızın Türkiye’nin her yerinde aynı tip konutları inşa etmektedir. Bu durum ise Samsun örneğinde olduğu gibi arazinin düz olduğu yerlerde bodrum katlarının (dolayısıyla da kapıcı dairelerinin) toprak altında kalmasına neden olmaktadır. TOKİ’nin bölgenin özgün koşullarını dikkate almadığı gibi Yönetmelik hükümlerine de uymadığı görülmektedir” denildi.
Açıklamada, Bayraktar’ın “Meslek örgütleri Mert ırmağının sele neden olacağı uyarısını resmi olarak Bakanlığa yapmadılar”açıklamasının da kabul edilebilir olmadığını belirtilerek, İMO’nun ve diğer meslek örgütlerinin düzenledikleri sempozyum gibi etkinliklerin dikkate alınması, önerilerin incelenmesinin gerektiği kaydedildi.
“TMMOB ve bağlı odalarını ‘siyaset yapıyorlar’ diye yaftalamak yerine, bu kurumların bilgi ve deneyimlerinden faydalanmak, görüş ve önerilerini almak tercih edilirse bu benzeri felaketlerin önüne geçmek mümkün olacaktır.” (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Kütahya ulaşım hakkını arıyor

SONRAKİ HABER

Memur-Sen’in ‘hızlı’ yükselişi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa