19 Haziran 2017 12:45

Emekçi, BES’e güvenmedi

2 milyon kamu emekçisinin neredeyse yarısı, ‘Tasarruf oranlarını artırmak için’ zorunlu tutulan BES'ten cayma hakkını kullandı.

Paylaş

AKP’nin yıl başından itibaren ‘tasarruf oranlarını artırmak için’ zorunlu tuttuğu Bireysel Emeklilik Sistemi’nden (BES) cayanların oranı artmaya devam ediyor. Uygulama ile Türkiye genelindeki 2 milyon kamu emekçisi BES’e otomatik katılırken bunların neredeyse yarısı cayma hakkını kullandı.

Daha önce BES’i bulunanlar hariç tutulduğunda cayma oranını yüzde 38’ler civarında. Hükümete göre ise cayma hakkının yüksek olmasının nedeni iyi tanıtım yapamayan BES şirketleri.

Cumhuriyet gazetesinin haberine göre Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, sistemden cayan kişi sayısının beklentilerinin üzerinde olduğunu belirterek bu noktada sahada çalışma yapan şirketlere sorumluluk düştüğünü ifade etti. Sahada olması gereken şirketlerin yeterince çalışmadığını belirten Şimşek, “Olumsuz propaganda ve yanlış yönlendirmeler maalesef sistemin özünü perdelemiş durumdadır. Bu nedenle şirketlerimizin tanıtım faaliyetlerine ağırlık vermeleri gerekiyor. Sistemin doğru tanıtılabilmesi için çalışanlarla işverenlerin bilgilendirilmesi büyük önem taşıyor” dedi.

Sisteme 1 Nisan’dan itibaren 45 yaş altı kamu çalışanları ile 250- 1000 çalışanı bulunan özel sektör dahil olurken, bu kapsamdaki çalışanların 2 aylık cayma süresi 15 Haziran’da doldu.

Öte yandan bireysel emeklilik sisteminde katılımcı sayısı 6.8 milyon kişiye, fon tutarı ise verilen devlet katkısıyla toplam yaklaşık 69 milyar liraya ulaştı. Otomatik katılım sistemi ile de 6 ayda 490 milyon liraya yakın fon birikimi yapıldı.  (EKONOMİ SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Manavgat’ta yağmur üreticiyi vurdu

SONRAKİ HABER

CHP Milletvekilleri Enis Berberoğlu'yu ziyaret etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...