19 Haziran 2017 05:41

Hamzaoğlu: HDK'yi 81 ilde var edeceğiz

HDK'nin gerçekleştirmiş olduğu "Örgütlenme Çalıştayı"nı değerlendiren HDK Eş Sözcüsü Onur Hamzaoğlu ‘Hedefimiz, HDK'yi 81 ilde var etmektir’ dedi.

Paylaş

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eş Sözcüsü Onur Hamzaoğlu, HDK'nin geçtiğimiz günlerde düzenlemiş olduğu "Örgütlenme Çalıştayı"nı değerlendirdi. Yerel meclislerin önemine dikkat çeken Hamzaoğlu, yerel meclisleri yeniden canlandıracaklarını belirterek, "Hedefimiz, HDK'yi 81 ilde var etmektir" dedi. 

Referandum'da yaşanan hukuksuzluğa ve "gayrimeşru" sonuçlarına vurgu yapan Hamzaoğlu, çalıştayın yapılmasına ilişkin de şu bilgileri verdi: "Bu süreçte toplumsal muhalefet yükseldi. Hem 'hayır'cıların meşruiyeti artırdığını hem de var olan saray iktidarının gayrimeşruluğuna su taşıdığını izledi. Dolayısıyla bu süreçte bir 'hayır' cephesi veya bloğu yok. Bununla beraber 'evet'çileri ve ne anlama geldiğini de görerek, bir yol izlemiz gerekiyor. Bu bize bu dönem için 2011'deki seçimlerin emek ve demokrasinin bloğunun yakalamış olduğu başarının ardından ortaya çıkan HDK gereksiniminin esasının benzer koşullarını gösteriyor. Bu anlamda referandum süreci ve sonrasında ortaya çıkan tablo en azından HDK için değerlendirilmesi gereken koşullardır. Hem kendimizi hem de konunun öznesi olan halkları değerlendirmesi gereken bir dönem ortaya çıkardı. Biz de bunun için kendi bileşenlerimiz dışında da siyasi partiler ile programlı toplantılar gerçekleştirdik. Bu anlamda uzun zamandan beri hazırlandığımız bir çalıştayı gerçekleştirdik."

'HDK ÖRGÜTLENMENİN ÖNEMLİ BİR ARACIDIR'

Genel meclis ve eğitim, sağlık ve ekoloji gibi meclis üyelerinin de çalıştaya katıldığını kaydeden Hamzaoğlu, "Bu toplantıda şu sonuçlar çıktı. HDK örgütlenmenin önemli bir aracıdır. Türkiye'deki koşullar bunu zorunlu kılmaktadır. HDK varlığını tüm Türkiye'de buna göre düzenlemeli ve planlamalıdır. HDK yerellik ve meclisler kavramıyla bundan 6 yıla yakın zaman önce var olmuştu ve heyecan veren kısmı da oydu. Şimdi de aynı şekilde HDK meclisleri, her bir yerelde ve her bir sorun alanı üzerinden sadece siyasal aidiyeti olanların değil; aksine olmayanların daha çok içinde olduğu bir inisiyatiftir. Doğrudan doğruya o sorunu o yerelde yaşayanlar çözecektir" diye konuştu. 

'YEREL MECLİSLER CANLANDIRILACAK'

2011 ile 2013 yılları arasında pek çok yerelde meclislerin kurulduğunu kaydeden Hamzaoğlu, "O dönemde buralarda başarılı işler yapıldı. Daha önce deneyimlemediğimiz alanlarda da bunları kurmak gerekiyor. Mahallelerdeki yerel meclislerden bahsediyorum. Fabrika, hastane, okul gibi meclislerden bahsediyorum. En azından bunun gerekliliği ortaya çıktı" dedi. Türkiye'deki siyasal atmosferden dolayı meclislerin öneminin gündemden düştüğüne dikkat çeken Hamzaoğlu, "Bu meclisleri canlandıracağız. Olmayan yerlerde de yeniden kurulabilir" diyerek, yerel meclislerin önemine vurgu yaptı. 

'BİLGİ ÜRETİMİNİN YAPILACAĞI BİR GENEL MERKEZ KURACAĞIZ'

HDK'nin 6 yıldır kurulduğunu; ancak hala bir merkezinin olmadığına dikkat çeken Hamzaoğlu, "Pek çok niyet olmasına rağmen bunu hayata geçiremedik. Bu bir kurum için zorunluluktur. En azından kurumun organlarının bir şekilde kalıcı bir mekanda faaliyet göstermesi ve oradaki üretim alanlarının sağlaması için gerekir. Biz merkezi bir koordinasyon ve bilgi üretim alanı alarak düşünüyoruz ve böyle de düşünmemiz gerekir. Koordinasyon derken; yerellerin aralarındaki koordinasyon kadar bölgelerin aralarındaki koordinasyondan bahsetmekle birlikte bilgi üretim alanları üretilmesi kastediliyor. Örneğin, bu alanlar eğitim, sağlık, ekoloji, ulaşım ve emek gibi bu alanlarda dünyada ve Türkiye'de durumları nedir. Ne gibi politikalar uygulanıyor. Türkiye için sorun alanları nedir. Bu sorun alanları nasıl çözülür ve bizim modelimiz nedir? Bunların bilgisini genel anlamda merkezde üretip, bunu da hem organlarımız hem de doğrudan doğruya Türkiye kamuoyuyla paylaşmak gibi bir merkezi faaliyeti tekrar düzenleme eğilimleri belirlenmiş oldu" dedi. 

'HEDEFİMİZ 81 İLDE HDK'Yİ VARETMEKTİR'

HDK’nin, Türkiye'nin örgütü olmak durumunda olduğunu vurgulayan Hamzaoğlu, "Metropollerde ve bölgede örgütlenmemiz daha kolaydır. Bu doğrudur. Ancak, Türkiye'de gidilmemiş bir il, ilçe ve belde kalmazsa HDK bu ülkede umut olabilir. HDK, bu ülkenin umudunu örgütleyen bir yapı olabilir. Sorun alanlarının neler olduğunu, onların nasıl çözülebileceğini halklar, emekçiler, kadınlar ve gençler için ortaya koyabilen ve bunun içinden Türkiye halklarını, işçilerini, emekçilerini, kadınlarını, gençlerini örgütleyen bir yapı olmak durumundayız. Ve de tabi ki siyasi hedefler için de partimiz (HDP) üzerinden bunları bir şekilde seçim dönemlerinde uygulanabilen araçlar ile gündeme getirmemiz gerekir. Hedefimiz 81 ilin mahalle ve beldelerinde HDK'yi var etmektir. Bu anlamda var olabiliriz ve yeni yaşamı Türkiye'de hayata geçirecek uygulamalarr yerellerden başlatan bir hareket de olabilir. Bunu sağlayacağız" diye konuştu. 

'DOĞANIN TALANI DEVRİMİ ÖRGÜTLEMEK İÇİN YETERLİDİR'

Doğa talanının Türkiye koşullarında "devrim" yapmanın gerekçesi olabilecek kadar büyük ve önemli bir konu olduğunu belirten Hamzaoğlu, "Biz bu alanda maalesef başarılı değiliz. Doğanın talanı Türkiye'de devrimi örgütleyebilmek için yeterli, geçerli ve nesnel bir durumdur. Bunu biz bir şekilde daha organize ve daha da araçlarını geliştiren bir boyutta öne çıkarmalıyız. Yaşanan sorunun sadece o bölgeye ait olmadığını, bütünlüğü içerdiğini ve bununla mücadelenin mümkün olduğunu, bunu durdurmanın ve geriletmenin mümkün olduğunu, bunun da doğal olarak tabi ki kapitalizm ile mücadeleden geçtiğini ve kapitalizme alternatif bir yaşamla oluşabileceğini, birlikte yaşayarak ve paylaşarak sağlamamız gerekiyor" diye konuştu. 

Türkiye'de bir "faşizm"in olduğuna işaret eden Hamzaoğlu, HDK üzerinde uygulanan sansüre dikkat çekerek, "Sansürleniyoruz. 70'lerdeki gibi yüz yüze, göz göze, ev ev, kapı kapı, fabrika fabrika, mahalle mahalle birebir paylaşmak ve örgütlenmek gerekir. Araçlara güvenip, sorumluluğumuzu yerine getiremeyiz" dedi. (DİHABER)
 

ÖNCEKİ HABER

Adalet Yürüyüşü'nde 5. gün: ‘Herkes için adalet istiyoruz’

SONRAKİ HABER

Ayrancılar HES’i Bendimahi Çayı'nı kuruttu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...