10 Temmuz 2012 09:10

Açık sinemayla yaz geçer

İstanbul’un sanat mekanlarından SALT Beyoğlu’da bu yaz videolarla geçecek. Adını Murathan Mungan’ın 1992 yılında yayınlanan şiir kitabı ‘Yaz geçer’den alan video programı 31 Temmuza kadar sürecek. Programın bugünkü gösteriminde ise ‘The Man in the Background’ olacak.  Açık Sinema’da il

Açık sinemayla yaz geçer
Paylaş

Açık Sinema’da ilk gün gösterimde ‘Stalin by Picasso or Portrait of Woman with Moustache’, ‘The Man in the Background’ ve ‘Berlinmuren’ vardı. Bugün ‘Yaz Geçer’ video programı saat 14.00’te ‘Berlinmuren’ ile başlayacak. Lars Laumann’ın çektiği bu video, İsveçli Eija-Riita Berliner-Mauer’in Berlin Duvarı’na duyduğu aşkın hikayesini anlatıyor. 9 Kasım 1989’da Berlin Duvarı’nın yıkılışını hayatının en acı günü sayan kadın, İsveç’in kuzeyindeki Liden’de yaşamakta; giyotin ve Berlin Duvarı modelleri sergileyen bir müzenin yöneticiliğini yapmakta; Berlin Duvarı ile insanların nesnelere duydukları aşkı konu alan çeşitli İnternet sitelerinin moderatörlüğünü yürütmektedir. 2008 yapımı ‘Berlinmuren’i ingilizce ve altyazısız olarak bugün izleyebilirsiniz.
‘Yaz geçer’de günün diğer filmi ‘Stalin by Picasso or Portrait of Woman with Moustache’ Lene Berg’ 2008 yapımı olan film, sanat ve sanatsal özgürlük ya da özgür olmayış ile imgelerin, özellikle de tarihi isimlerin görüntülerinin okunma ve kullanılma yöntemlerini ele alıyor.
Pablo Picasso, arkadaşı Louis Aragon’un isteği üzerine Mart 1953’te Josef Stalin’in bir portresini çizer. Çizim, Les lettres françaises adlı haftalık Fransız komünist dergisinde, aynı tarihe yaşamını yitiren Sovyet liderini öven çeşitli metinler eşliğinde yayımlanır. Bu video, çok sade yöntemler ile çoğunlukla kolaj ve seslendirmeler aracılığıyla az çok hatırlanan bu çizimi ve sebep olduklarını anlatır.
Soğuk Savaş’ın ilk yıllarından kalma bu anekdotun belki de en ilginç yanı, böyle basit bir karakalem çizimin nasıl bu kadar çok duygu, tartışma ve gizeme yol açmış olduğudur.

SOĞUK SAVAŞ YILLARINDA KÜLTÜREL ÖZGÜRLÜK TARTIŞMALARI

Video programında gösterilecek olan ‘The Man in the Background’ Lene Berg imzası taşıyor. ‘Kültürel Özgürlük Kongresi (Congress for Cultural Freedom/CCF), CIA’in Soğuk Savaş dönemindeki gizli operasyonlarının en cesur ve etkili olanlarından biri sayılmaktadır. CCF, Encounter gibi edebi ve politik dergiler yayımlamış, dönemin önde gelen kimi Batılı düşünürlerini bir araya getiren onlarca konferans düzenlemiştir. Egoist, özgür düşünceli ve hatta Amerikan karşıtı görüşlere sahip akademisyen ve sanatçılardan oluşan bu organizasyon bir şekilde, komünizmin tüm iltifatlarına rağmen sanat ve düşüncenin ölümcül bir düşmanı olduğunu duyurmak üzere Paris’teki merkezinden kitlelere ulaşmayı başarmıştır.”
-CIA’in web sitesi, “On Intelligence”tan alınan bu alıntı filmin ana meselesini de anlatıyor.
The Man in the Background, CCF Direktörü Michael Josselson ve eşi Diana’nın 1958’de 8 mm filmle çektiği bir dizi görüntü üzerine kuruludur. Çift, Batı Avrupa seyahatindedir; son durakları, dünyanın her yerinden arkadaşları ve meslektaşlarıyla bir seminere katıldıkları Rodos’tur. Görüntüler her ne kadar birer tatil anısı gibi dursa da, ifşa etmedikleri unsurlar onları sıradan olmaktan çıkarır: Josselson, kültür ve sanat alanında çalışan bir CIA ajanıdır ve çiftin katıldığı seminer CIA tarafından finanse edilmektedir; tıpkı CCF’in 1950 ve 1960’lardaki pek çok etkinliği gibi.
‘The Man in the Background’ bugün 18.00’de izlenilebilir.  SALT Beyoğlu’da Açık Sinema gösterimleri gün boyu tekrarlı olacak.
(İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İhracatın değeri azaldı

SONRAKİ HABER

Gözaltında ölümler Stockholm’de protesto edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...