10 Temmuz 2012 08:59

Füzeyi sadece AKP’liler mi gördü?

Suriye tarafından düşürülen TSK’ye ait savaş uçağının “Uluslararası hava sahasında ve füzeyle vurulduğunu” iddia eden AKP’li yetkilileri yalanlayan açıklamalara her gün yenisi ekleniyor.Radikal gazetesinden Deniz Zeyrek’in haberine göre, uçağın uluslararası hava sahasında düşürüld

Füzeyi sadece AKP’liler mi gördü?
Paylaş

Radikal gazetesinden Deniz Zeyrek’in haberine göre, uçağın uluslararası hava sahasında düşürüldüğü ve füzeyle vurulduğu tezi inandırıcılığı kaybetti. Türkiye, dış politikasını artık yeni bir teze dayandırmak zorunda.

Türkiye, savaş uçağının uluslararası hava sahasında ve bir füze atışıyla vurulup düşürüldüğünü ilan ederek, Suriye konusundaki tezini açıklamıştı. Aradan geçen süre zarfında, sık sık elinde radar ve telsiz kayıtları olduğunu, bunları yayınlayarak tezini kanıtlayabileceğini söyleyen Türkiye, başta ABD ve Rusya olmak üzere, çeşitli ülkelerin uçağın Suriye hava sahasında vurulduğunu açıklamasına rağmen, söz ettiği radar ve telsiz kayıtlarını da yayınlamadı.

‘NAMERT’ DOĞRU MU SÖYLEMİŞ?

Wall Street Journal gazetesi, uçağın Suriye hava sahasında vurulduğunu en açık biçimde ilan eden yayın organı olmuştu. Başbakan Erdoğan’ın “namert” gibi ağır ifadelerle eleştirdiği WSJ ise, kendini “Bize bilgileri Amerikalı yetkililer” verdi diyerek savunmuştu. Ardından Suriye Devlet Başkanı Esad’ın Türkiye’yi elindeki kayıtları açıklamaya çağırmasına rağmen, Türkiye’den herhangi bir açıklama gelmedi. Üstelik, Türkiye, elinde bilgi bulunduğunu düşündüğü ABD ve İngiltere’ye “Elinizdeki verileri paylaşın” çağrısında bulunmasına rağmen, bu çağrısı da yanıtsız kalmış, müttefiklerden geçiştirici ve tutarsız açıklamalar gelmişti. Son olarak, Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov’un da Türkiye’yi ima ederek, “Elimizde objektif veriler var” demesi, Türkiye’nin iddialarının aksine, uçağın Suriye hava sahasında ve uçaksavar ateşi ile düşürüldüğünün itirafı olarak değerlendirildi.

BULGULAR AKP’Yİ YALANLIYOR

AKP’nin tezini yalanlayan Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ve Genelkurmay Sözcüsü Tuğgeneral Baki Kavun’un ardından MİT yetkilileri de ellerinde uçağın füzeyle vurulduğuna dair bir veri olmadığını açıkladı.
Elinde uçağın füzeyle vurulduğuna dair radar ya da telsiz kaydı bulunmayan Türkiye, Nautilus Gemisi’nin fotoğrafladığı uçak parçalarında da füze tezini destekleyecek bulguya rastlayamadı. İlk önce Savunma Bakanı, ardından da Genelkurmay “Füze izi yok” açıklaması yaptı. “Radar güdümlü füze olsa GES tespit ederdi” iddiası nedeniyle gözlerin çevrildiği MİT de şu ana dek füze izine rastlayamadı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Mısır Meclisi 5 dakika toplandı

SONRAKİ HABER

İhracatın değeri azaldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...