18 Haziran 2017 06:50

İsveç’te sendikalara yönelik baskılar artıyor

Sendikacı Pettersson sendikalara saldırılardaki artış için gelir adaletsizliğini işaret etti, 'Emekle sermaye arasındaki çatışma yoğunlaştı' dedi.

Paylaş

Murat KUSEYRİ
Stockholm
 

İsveç’in başkenti Stockholm’de düzenlenen bir panelde konuşan İsveç İşçi Sendikaları Konfederasyonu (LO) Ekonomi Şefi Ola Pettersson, işçi ve sendikalara yönelik baskı ve saldırılardaki artışın başta gelen nedeninin gelir adaletsizliğindeki artış olduğunu söyledi.
Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu’nun (ITUC) 2017 yılı İnsan ve Sendikal Haklar Raporu’nun yayımlanması dolayısıyla düzenlenen panele İsveç’in işçi, memur ve akademisyenleri örgütleyen ve milyonlarca emekçiyi temsil eden konfederasyonlarının başkanları ve Dış Yardım Bakanı Isabella Lövin’in Müsteşarı Ulrika Modeer konuşmacı olarak katıldı.

EMEK VE SERMAYE ARASINDA ÇATIŞMA YOĞUNLAŞTI

Panelden önce Petersson, ITUC’un son raporununda belirtilen  sendikal hak ihlallerindeki artışın nedenlerini ele alan bir konuşma yaptı.
Ekonomik ve siyasi gelişmelerle sendikacılar ve işçilere yönelik saldırılar arasında bir ilişki bulunduğunu söyleyen Pettersson, “Son yıllarda paylaşılacak kaynaklardaki azalma anlaşmazlık ve çatışmaların artmasına neden oldu. Emek ile sermaye arasındaki çatışma yoğunlaştı” dedi.

SENDİKALAR SİSTEM KARŞITI TEHDİT OLARAK GÖRÜLÜYOR

Kaynakların daha adil dağıtılmasını istedikleri için sendikaların sisteme karşı bir tehdit olarak görüldüklerini, bu nedenle de patronlar ve hükümetlerin emekçi örgütlerine yönelik baskıları artırdığını söyledi.
Türkiye, İran ve Mısır’da hükümetlerin iktidarlarını korumak ve sürdürmek için siyasi amaçlarla insan ve sendikal hakları ihlal ettikleri ve sendikalara baskı yaptıkları değerlendirmesini yaptı.
Dış Yardım Bakanının Müsteşarı Ulrika Modeer de kendilerinin de sendikalara yönelik saldırılarda belirgin bir artış gözlediklerini ve alınacak önlemlerin belirlenmesi için Dış Yardım Kurumu’nu (Sida) görevlendirdiklerini söyledi.

İSVEÇLİ TEKELLER YURT DIŞINDA YASALARA UYMUYOR

Unionun Federasyonu Başkanı Marina Aman, sendikal hak ihlallerinin artmasında İsveç tekellerinin de sorumlu olduklarını belirttikten sonra, “Ben İsveç tekellerinin sorumluluklarını üstlenmelerini istiyorum. Burada toplu sözleşme yapıyor ve yasaları uyguluyorlar. Ama aynı şirketler yurt dışında tamamen farklı davranıyor ve sendikal hakları ihlal ediyorlar” şeklinde konuştu.

TÜRKİYE, SENDİKAL HAKLARI EN ÇOK İHLAL EDEN 10 ÜLKE ARASINDA

Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu’nun (ITUC) 2017 yılı İnsan ve Sendikal Haklar Endeksi’nde Türkiye, 139 ülke arasında  insan ve sendikal hakları en fazla ihlal eden 10 ülke içinde yer alıyor.
Raporda insan ve sendikal haklar açısından en kötü ülkeler Katar, Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır, Filipinler, Kolombiya, Kazakistan, Kore Cumhuriyeti, Guatemala, Türkiye ve Bangladeş olarak sıralanıyor.
15 Temmuz darbe girişiminden sonra sendikacılara yönelik baskı ve tutuklamaların arttığına, protesto gösterilerinin yasaklaklandığına somut örnekler verilerek dikkat çekiliyor.

ÖNCEKİ HABER

Kolombiya'da bombalı saldırı: 3 ölü, 10 yaralı

SONRAKİ HABER

Suudi Arabistan, Türkiye’nin üs teklifini reddetti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...