Manisa'da yine kışlada zehirlenme: 731 asker etkilendi

Manisa'da yaklaşık 731 asker, akşam yemeğinin ardından zehirlenme şüphesiyle hastanelere kaldırıldı. Yemek şirketinde 24 çalışan gözaltına alındı.

17 Haziran 2017 18:01
Paylaş

Manisa 1. Piyade Er Eğitim Tugay Komutanlığı'nda akşam yemeği sonrası rahatsızlanan yüzlerce asker kusma ve bulantı şikayetiyle hastanelere kaldırıldı.  Manisa Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan yapılan açıklamada 731 askerin etkilendiği olayla ilgili soruşturma kapsamında 21 kişinin gözaltına alındığı belirtildi. Ardından ise 3 kişi daha gözaltına alındı ve gözaltı sayısı 24'e yükseldi.  

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, hastanelerde tedavi gören askerleri ziyaret etti. Ayrıca Bakan Fikri Işık, söz konusu yemek şirketinin sözleşmesinin feshedildiğini açıkladı.

VALİ GÜVENÇER ASKERLERİ ZİYARET ETTİ

Manisa Valisi Mustafa Hakan Güvençer, Merkezefendi Devlet Hastanesi'nde tedaviye alınan askerleri ziyaret etti, sağlık durumları hakkında bilgi aldı. Hastane çıkışında kısa bir açıklama yapan Vali Güvençer "Askerlerimizin neyden etkilendiği tam olarak belli değil. Edindiğimiz bilgilere göre 400'e yakın askerimiz rahatsızlandığını öğrendik, şu an araştırıyoruz. Üzücü olan durum, düne nazaran durum biraz daha ciddi" dedi.

MANİSA'DA SON 1 AYDA 4'ÜNCÜ ZEHİRLENME VAKASI

Manisa'da daha önce, 24 Mayıs tarihinde 1. Piyade Eğitim Tugay Komutanlığındaki 350 asker gıda zehirlenmesi dolayısıyla rahatsızlanmış ve 1 asker yaşamını yitirmişti. 27 Mayıs'ta da Kırkağaç 6. Jandarma Komando Eğitim Alayında 70 asker gıda zehirlenmesi yaşamıştı. Son olarak da dün akşam General Seyfettin Çalbatur Kışlası 1. Piyade Er Eğitim Tugay Komutanlığında 69 asker yine gıda zehirlenmesi sebebiyle hastaneye kaldırılmıştı. 

CHP MİLLETVEKİLİ BİÇER'DEN CANLI YAYIN

CHP Manisa Milletvekili Tur Yıldız Biçer, Periscope üzerinden yaptığı canlı yayın ile hastanede yaşananları aktardı. 

 

CHP MANİSA MİLLETVEKİLİ NURLU: ASKERLERİ KİM ZEHİRLİYOR?

CHP Manisa Milletvekili Mazlum Nurlu da "Manisa’nın en büyük askeri birliklerinde peş peşe yaşanan zehirlenme olayları artık sabrımızı taşırmaktadır" diyerek tepkisini dile getirdi.

Nurlu, açıklamasında "AKP’nin ihale verdiği yandaş yemek şirketleri korundukça, vatan evlatları zehirlenmeye devam etmektedir. Mübarek ramazan ayında iftar yemeklerinde askerleri zehirleyenlerden mutlaka hesap sorulmalıdır. Manisa Milletvekili ve Milli Savunma Komisyonu Üyesi olarak daha önceki zehirlenme vakaları ile ilgili Mecliste Araştırma Komisyonu Kurulması için verdiğim araştırma önergesini reddeden AKP milletvekilleri dün ve bugün yaşanan zehirlenmelerden sorumludurlar" dedi.

'TÜM SAĞLIK PERSONELİ GÖREVE ÇAĞRILDI'

Askerlerin neden zehirlendiklerinin araştırılması ve ihale alan şirketlerin siyasi bağlantılarını ortaya çıkarmak amacıyla Mecliste Araştırma Komisyonu kurulması için yeni bir önerge vereceklerini belirten Nurlu, "Ayrıca TBMM Milli Savunma Komisyonunun CHP’li üyeleri olarak, artık her gün yaşanan zehirlenme olaylarını görüşmek, Milli Savunma Bakanlığından ve Genelkurmay Başkanlığından bilgi almak üzere komisyonun acilen toplanması için başvuru yapacağız. Çünkü artık bu olaylar sıradan bir zehirlenme vakası değildir. Manisa’nın en büyük birliklerinde her gün askerler zehirleniyorsa ve hiçbir tedbir alınmıyorsa ortada çok ciddi bir sorun vardır ve bu sorun giderek büyümektedir. Bugün yaşanan zehirlenme vakası maalesef alınmayan tedbirlerin sonucudur. Durum çok vahimdir. Manisa’daki tüm sağlık personelinin acilen göreve çağrılması endişelerimizi artırmaktadır. Manisa’da zehirlenen askerlerimize acil şifalar diliyorum" dedi. 

YEMEK ŞİRKETİNİN SÖZLEŞMESİ FESHEDİLDİ

Manisa'da 1'inci Piyade Eğitim Tugay Komutanlığı Albay Arif Seyhun Kışlası'nda 571 askerin zehirlenme şüphesiyle hastanelere kaldırılması üzerine kente gelen Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, hastanelerde tedavi gören askerleri ziyaret etti. Ayrıca Bakan Fikri Işık, söz konusu yemek şirketinin sözleşmesinin feshedildiğini açıkladı.

Manisa Büyükşehir Belediyesi ile merkez Şehzadeler ve Yunusemre belediyeleri, yeni ihale yapılıncaya kadar 6 bin askerin 3 öğün yemek ihtiyacını karşılamaya başladı.

BAŞSAVCI ŞİMŞEK: GÖZALTI SAYISI 21'E YÜKSELDİ

Manisa Cumhuriyet Başsavcısı Akif Celattin Şimşek, "Kışlaya yemek veren yüklenici firmanın denetim, gözetim ve kontrol sorumlusu olarak 19 kişi şüpheli sıfatı ile gözaltına alınmış, bu sayı an itibari ile 21'e yükselmiştir. Konuyla ilgili en ufak bir husus atlanmaksızın her türlü emare araştırılmaktadır" dedi.

Başsavcısı Akif Celattin Şimşek'in konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklaması şöyle:

"17 Haziran 2017 tarihinde Manisa'da bulunan Albay Arif Seyhun Kışlası'nda, akşam yemeğinin ardından bir grup askerin baş dönmesi ve mide bulantısı şikayeti ile müracaatı üzerine gıda zehirlenmesi tanısı konulmuş ve il merkezinde bulunan çeşitli hastanelere, ilk belirlemelere göre 731 askerimizin sevki sağlanarak tıbbi müdahale gerçekleştirilmiştir.

Tedavi sonucu şu an itibariyle hayati tehlikesi olan askerimizi yoktur. Cumhuriyet Başsavcılığımızca meydana gelen mükerrer vaka üzerine ikinci bir soruşturma başlatılmış, mağduriyete uğrayan askerlerimizden kan ve idrar örnekleri, akşam yemeğinde servis edilen tavuk ve diğer gıdalardan, kullanılan su ve diğer tüm malzemelerden numune alınmış, gerekli uzman bilirkişi incelemesine gönderilmiştir. Yürütülen soruşturma kapsamında, Manisa İl Emniyet Müdürlüğümüz de özel bir büro oluşturularak gerekli çalışmalar en titiz bir şekilde devam etmektedir.

Kışlaya yemek veren yüklenici firmanın denetim, gözetim ve kontrol sorumlusu olarak 19 kişi şüpheli sıfatı ile gözaltına alınmış, bu sayı an itibari ile 21'e yükselmiştir. Konuyla ilgili en ufak bir husus atlanmaksızın her türlü emare araştırılmaktadır.

Halkımızın ve kamuoyunu  provokasyona meydan verecek yaklaşımlardan uzak durması ve gelişmelerin kendileri ile paylaşılacağının bilinmesi gerektiğini belirtiriz."  

3 kişinin daha gözaltına alınmasıyla gözaltı sayısı 24'e yükseldi. 

VALİLİK: 44 ASKERİN TEDAVİSİ SÜRÜYOR

Manisa Valiliği'nden yapılan açıklamada, Albay Arif Seyhun Kışlası'ndaki akşam yemeğinin ardından rahatsızlanan askerlerden 44'ünün hastanelerdeki tedavisinin sürdüğü belirtildi.

Açıklamada, 17 Haziran 2017 cumartesi günü Manisa 1. Piyade Eğitim Tuğay Komutanlığı'na bağlı Batı Kışla'da akşam yemeği sonrasında rahatsızlanan askerlerden büyük bölümünün hastanelere sevk edildiği belirtilerek şöyle denildi: "18 Haziran 2017 Pazar günü 09.00 itibariyle hastanelerde 44 askerin tedavisi devam etmektedir. Halen Manisa Devlet Hastanesi'nde 27, Merkez Efendi Devlet Hastanesi'nde 9, Manisa Celal Bayar Üniversitesi Hafsa Sultan Hastanesi'nde 8 asker müşahede  altında bulunmaktadır. Tedavileri devam eden askerlerimizin arasında durumu ağır olan bulunmamaktadır. Askerlerimizin durumu iyiye gitmektedir."

TUR YILDIZ BİÇER: OLAYI ANLATAN ASKERLER TEHDİT EDİLİYOR

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Manisa Milletvekili Tur Yıldız Biçer, yaşadıklarını anlatan askerlerin tehdit edildiğini söyledi. Biçer görüntülerden tespit edilen askerlerin tedirgin olduğunu belirterek halkı gençlere sahip çıkmaya çağırdı.

(HABER MERKEZİ)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Star rafinerisinde TİS imzalandı: Petkim'de anlaşma yok

SONRAKİ HABER

Dizel skandalı: Sağlık ve kapitalist kâr hırsı 

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...