17 Haziran 2017 16:16

'Hasta mahpus Murat Aktaş serbest bırakılsın'

İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonunun düzenlediği F Oturumu'nun 273'üncüsü hasta mahpus Murat Aktaş için gerçekleştirildi.

Paylaş

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonunun hasta mahpusların durumuna dikkat çekmek için düzenlediği F Oturumu'nun 273'üncüsünü Murat Aktaş için gerçekleştirildi.

Galatasaray Meydanı'nda bir araya gelen insan hakları savunucuları, "Tecrit öldürür, dayanışma yaşatır", "Hasta mahpuslar serbest bırakılsın", "Tecrit öldürür, F Tipi Hapishaneler kapatılsın" yazılı pankartların yanı sıra "273. hafta F oturması Murat Aktaş serbest bırakılsın" pankartı açarak hasta mahpusların fotoğraflarını taşıdı. 

'NURİYE VE SEMİH'İN SESİNİ DUYURMAMIZ GEREK'

Hapishane Komisyonu olarak Türkiye'de son zamanlarda yaşanan hak ihlallerine dair konuşan Aylin Hacaloğlu, "Nuriye Gülmen ve Semih Özakça açlık grevlerinin 101. günündeler. AKP hükümeti onların haklı taleplerine kulak vermek yerine ölüme mahkum etmeye çalışıyor. Onların sesini duyurmamız gerekiyor. Meclis'in de onların haklı taleplerini görmesi gerekiyor" dedi. 

'İÇERİDEKİ MAHPUSLARIN SAĞLIK HAKKI ENGELLENİYOR' 

Murat Aktaş'ın kardeşi Emre Aktaş, abisinin serbest bırakılmasını talep ederek şunları söyledi: Murat abimin 13 yıllık mahpusluk sürecinde 8 yıla yakın belirli rahatsızlıkları var. Abimin sağlık sorunlarının çözülmesi hapishane koşullarında çok zor. O imkanları devlet sağlamıyor, içerideki mahpusların sağlık hakkını engelliyor. Buna karşı halkın bu duruma sessiz kalmaması gerekiyor. Hasta tutsakların serbest bırakılmasını istiyoruz.

'YAŞAM HAKKI EVRENSELDİR' 

Haftanın açıklamasını Meryem Bars okudu. Hasta mahpus Murat Aktaş'ın durumuna dikkat çeken Bars, "1974 doğumlu Murat Aktaş, 2004 yılında gözaltına alındıktan sonra tutuklanarak Metris Hapishanesine götürülür. Şuan Edirne F Tipi Hapishanesinde tutulan Murat Aktaş'ın sağlık sorunlarının başlaması yaklaşık beş yıl önce bacak bileğinde yaşadığı yoğun ağrılarla olmuştur. Hapishane koşullarında revir, hastane, muayene, doktor olaylarını bu alanda bulunan herkes çok iyi bildiği için tanı ve tedavi için uzun yıllar geçtiğini belirtmemizin abartı olmayacağını düşünüyoruz. Yapılan ameliyatla biyopsi için ayak bileğinden alınan parça aylarca hapishane revirinde tutularak tahlil için gönderilmez. Murat Aktaş'ın onlarca dilekçe ve suç duyurusunda bulunmasıyla 6 ay sonra hastaneye gönderilen parçanın sonucunu almak daha zor olmuştur" diye konuştu. 

"İki yıl önce kanser şüphesi ile alınan biyopsiden sonra herhangi bir tedavi yapılmayan M.Aktaş, fazla ayakta kalamıyor, yürümekte zorluk çekiyor ve yoğun ağrı çekiyor" diyen Bars, "Ayrıca mide ve bağırsak hastalıkları nedeniyle endoskopi ve kolonoskopi yapılmış, bağırsakta nodül olduğu belirtilmiş olmasına karşın herhangi bir tedavi uygulanmamıştır. Murat Aktaş verilen yemekleri yiyemediği için kilo ve güç kaybı yaşamaktadır" dedi. Bars son olarak, "Yaşam hakkı evrenseldir ve uluslararası sözleşmelerle güvence altına alınmıştır. Bu nedenle Murat Aktaş ve tüm hasta mahpusların tedavileri sağlanmalıdır. Tedavi koşulu olmayan veya tedavi edilemeyen hastalıkları olan mahpuslar çok geç olmadan serbest bırakılmalıdır" diye konuştu. 

Eylem, "Hasta mahpuslar serbest bırakılsın", "Murat Aktaş serbest bırakılsın", "İnsan, haklarıyla insandır" sloganları ile son buldu. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Haber alınamayan öğretmenin ailesi İHD’ye başvurdu

SONRAKİ HABER

77 yaşındaki Ümmühan Nine Başbakanlığa açtığı davayı kazandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...