10 Temmuz 2012 08:45

‘Susma haykır taşerona başkaldır’

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi’nde çalışan  taşeron sağlık çalışanları gasp edilen haklarına sahip çıkmaya devam ediyor.Günlerdir iş bırakma eylemi yaparak üniversite yönetimine sesini duyurmaya çalışan işçiler, bugün yine iş bıraktı. Üniversite yönetiminin, maaş kesint

‘Susma haykır taşerona başkaldır’
Paylaş
Eda Yıldırım / Nadir Çıdam

Günlerdir iş bırakma eylemi yaparak üniversite yönetimine sesini duyurmaya çalışan işçiler, bugün yine iş bıraktı. Üniversite yönetiminin, maaş kesintilerini ve yol ücretlerinin ödenmemesini içeren yeni iş sözleşmesi dayatmasını protesto eden işçiler, sözleşmenin,  kölelilik düzenini kabul etmek anlamına geldiğini söyledi. SES Aksaray, İstanbul Tabip Odası, Dev Sağlık-İş ve Tez Koop-İş İstanbul 5 No’lu Şube üyeleri de iş bırakarak işçilere destek verdi. Sabah iş başı yapmayarak hastane bahçesinde bir araya gelen işçiler, “Susma haykır, taşerona başkaldır”, “Taşeron işçisi kazanacak”, “yönetim istifa” sloganlarıyla hastane bahçesinde yürüyüş yaptı.

TAŞERON İŞÇİLER ARTIK SUSMAYACAK

Haseki Kardiyoloji Enstitüsünde çalışan işçilerin de katıldığı yürüyüşün ardından Cerrahpaşa’ya yürüyen sağlık emekçileri, burada çalışanlarla ortak açıklama yaptı.

İşçiler adına konuşan Güneş Cengiz, taşeron sağlık çalışanlarının artık emek sömürüsüne izin vermeyeceğini belirtti. Daha önce yıllık izin, kadrolu çalışma gibi birçok sosyal haktan yoksun olduklarını  kaydeden Cengiz, mücadele ederek bu hakları kazandıklarını söyledi. Güneş, aynı mücadeleyi yine ortaya koyacaklarını vurguladı.

‘700 TL’YLE ONLAR GEÇİNSİN’

Eylem devam ederken sohbet ettiğimiz işçiler, bu sözleşmeyi imzalamamakta kararlı olduklarını dile getirdi. 8 yıldır İstanbul Tıp’ta  hasta bakıcı olarak çalışan Hüseyin Çepni, zaten düşük ücretle çalıştıklarını, yüzde 30’a varan yeni kesintilerle bin lira olan ücretinin 700 liraya düşeceğini söyledi. “Yol ücretlerinin de ödenmemesiyle bir de 200 lira yol ücreti gidecek.  Ben şimdi  bu maaşla kira mı ödeyeyim, faturaları mı ödeyeyim, çocuk mu okutayım” diyen Çepni, üniversite yönetiminin bu uygulamadan vazgeçmesini istedi. Yoğun bakım servisinde hasta bakıcı olarak çalışan Aydın Er, “Bizi yönetenler bize layık gördükleri maaşla bir ay geçinsinler,  ben bir sene çalışmaya razıyım” diye konuştu.

‘BANKALARIN İNSAFINA TERK EDİLDİK’

900 lira aldığını yeni kesintiyle 600 lira alacağını söyleyen Nurşen Gürsoy ise, “Biz bu parayla nasıl geçineceğiz. Üniversite yönetimi bu uygulamadan vazgeçmezse, çok ciddiyim klinik binasından kendimi atarım” diye isyan etti. Ev aldığı için banka kredisi ödemek zorunda olduğunu söyleyen Erdem Arslan da, “Yakında evleneceğim. Ben 700 liraya düşen maaşımla düğünümü mü yapayım, banka kredisini mi ödeyeyim” diye konuştu. Erdem, üniversite yönetiminin, işçileri  bankaların insafına terk ettiğini dile getirdi.

YÖNETİMDEN SES YOK

Üniversite yönetiminin, bugün taşeron işçilerle ilgili yapacağı toplantı da görüşme kurulunun eksik olduğu gerekçesiyle ertelendi. Öte yandan iş bırakan işçilere yönelik tutanak baskıları da sürüyor. Monoblok Temel Ameliyathane servisinde çalışan işçiler hakkında tutulan tutanakların ardından Kardiyoloji ve Dahiliye servisi amirleri de eyleme katılan işçileri tutanakla tehdit etti. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Mor Gabriel için imza kampanyası

SONRAKİ HABER

RedHack sansür bahanesi mi?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...