17 Haziran 2017 12:47

Ayçiçeğini ‘köse’ hastalığı vurdu

Kırklareli'de bu yıl 195 bin dekar ayçiçeği tarlasını ‘köse’ adı verilen hastalık vurdu. İl genelinde yüzde 50 ürün kaybı bekleniyor.

Paylaş

Kırklareli'de bu yıl 195 bin dekar alana ekimi yapılan ayçiçeği tarlalarını ‘köse’ adı verilen hastalık vurdu. İl genelinde yüzde 50 ürün kaybı beklenirken, Hastalığa tohumların neden olduğu belirtilirken, üreticiler büyük tedirginlik yaşıyor. Kırklareli Ziraat Odası Başkanı Ekrem Şaylan, “Çok büyük sıkıntılar bekliyor bizi” dedi.

Tüm muhtarlarla iletişime geçerek hasar tespiti yaptıklarını söyleyen Şaylan, köse hastalığının bitkinin büyümesini engelleyip, verimi de yüzde 50’ye kadar düşürdüğünü ifade etti. Şaylan, “Tüm bilgileri bir araya getirip ne kadar alanda etkili oldu hastalık onu belirleyeceğiz. Tahminen yüzde 15 tarla civarında hastalık görülüyor. Burada tohum firmalarına da iş düşüyor. Tohumları satarken birçok vaatlerde bulunuyorlar. Bu hastalığa yakalandığı zaman da birçok firmanın tohumlarının arkasında durmadığını görüyoruz. Köse hastalığı yağışlarla beraber yayılıyor. Bu devam ederse ekonomik olarak üreticiyi zor durumlar bekliyor. Bir daha yer hazırlayıp, gübreleme yapıp yeniden ekmemiz gerekiyor. Bu yeniden masraf demek oluyor. Tohum firmalarından destek bekliyoruz” dedi.

YÜZDE 50 KAYIP BEKLENİYOR

Ayçiçeklerinde ‘köse’ hastalığının en fazla görüldüğü ve 25 bin dekar alanda etkili olduğu Babaeski ilçesinin  Ağayeri, Ertuğrul, Çiğdemli ile Kuleli köylerinde üreticiler, yüzde 50 ürün kaybı beklediklerini ifade etti. Babaeski Ziraat Odası Başkanı Şahin Arslan, hastalığın ilaç ve çaresinin bulunmadığını belirterek, “Bu hastalık 7-8 yıl önce de görülmüştü ama bu kadar etkili değildi” dedi. Üreticinin yaşanan mağduriyetinin giderilmesi için tohum satan firmadan yardım beklediğini söyleyen Arslan, “Bazı firmalar zararı karşılarken bazıları karşılamayıp konuyu geçiştiriyor. Bu konu hakkında ilimizde ziraat odaları bir araya gelerek toplantı yaptık. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığını bilgilendireceğiz” dedi. 

ÜRETİCİNİN ZARARI BÜYÜK 

Babaeski’nin Ağayeri köyünden Üretici Kadir Can, “Zararım çok büyük, bankadan kredi çektim borcumu ödemek için tarlamın bir kısmını satmak zorunda kalacağım. Ne ekerseniz ekin mahsulde bu hastalığın 7 yıl sürdüğü söyleniyor. Bu bizi çok korkutuyor. Tohumu satan firma sahip çıkmıyor. Sigorta zararı karşılamıyor” dedi.

Üreticilerden Serdar Ergül de 5 bin 200 dekar ayçiçeği ektiğini, 550 dekar alanda hastalık görüldüğünü belirterek, “Yetkililer bize yardımcı olmazsa çiftçiyi çok zor günler bekliyor” dedi. (Kırklareli/DHA)

ÖNCEKİ HABER

'Öğrencilere saldırının takipçisi olacağız'

SONRAKİ HABER

Kani Beko: İşçilerin ayağa kalkma zamanı geldi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...