17 Haziran 2017 12:39

'Öğrencilere saldırının takipçisi olacağız'

İstanbul KESK Kadın Meclisi, sağlık meslek lisesi öğrencilerinin hastaneye alınmamasına ve darbedilmesine tepki gösterdi.

Paylaş

Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde zorunlu staj yapmak için hastaneye giden Özel Buğra Anadolu Sağlık Meslek Lisesi öğrencilerinin, okul idaresinin hastaneye staj ücreti ödemediği gerekçesiyle hastaneye alınmamasına ve özel güvenlik görevlileri tarafından darbedilmesine İstanbul KESK Kadın Meclisi tepki gösterdi.

Kadınlar adına konuşan Eğitim Sen İstanbul 5 No’lu şube kadın sekreteri Hatice Altan Tunç Eğitim Sen İstanbul 5 No'lu Şube Kadın Sekreteri Hatice Altan Tunç okudu. Tunç, yaşanan olayların eğitimde ve sağlıkta özelleştirmenin boyutunu gözler önüne serdiğini belirtti ve değişimi şu sözlerle açıkladı:

"Eğitimde 4+4+4 öncesinde, 2011-2012 eğitim öğretim yılındaTürkiye’de sadece 45 özel meslek lisesi varken, son üç yıl içinde kamu kaynaklarıyla yapılan doğrudan destek ve teşvikler sonucunda okul sayısı 9 kat artmış ve 2015-2016 eğitim öğretimyılı itibariyle bu sayı 419’a çıkmıştır. Aynı dönemde özel meslek liselerine giden öğrenci sayısı ise tam 23 kat artış göstererek 4 bin 348’den 99 bin 217’ye yükselmiştir. Bu durumun en temel nedeni, devletin özel mesleki ve teknik liselere giden öğrenci başına 4 bin 500 TL ile 5 bin 500 TL arasında değişen miktarlarda doğrudan parasal destek sunmasıdır. Bu şekilde özel meslek liselerinde ucuz ve nitelikli işgücü yetiştirilmesi hedeflenmekte, mesleki eğitim alan gençler ise geleceğin yeni işsiz adayları olarak bu okullara yönlendirilmektedir."

'ÖĞRENCİLER KÖLE GİBİ ÇALIŞTIRILMAKTA VE SÖMÜRÜLMEKTE' 

Meslek liselerinde okuyan öğrenciler okul dönemlerinin belirli zamanlarında çeşitli kurumlarda stajlarını tamamlayarak diplomalarını almaya hak kazandığını aktaran Tunç, "Staj yaptıkları yerler de asgari ücretin 1/3 ü gibi cüzi bir maaşla çalışan öğrenciler bulundukları  kurumlar tarafından adeta bir köle gibi çalıştırılmakta ve sömürülmektedir. Öğrencilerin ucuz iş gücü olarak kullanıldığı hastane atölye fabrika gibi alanlarda iş güvenlikleri sağlanamadığı gibi özellikle kadın öğrenciler  cinse saldırı tehdidi  altındalar. Pendik Eğitim Araştırma Hastanesinde yaşananlar da farklı değildir. Okul ile hastane arasında yaşanan protokol uyuşmazlığının cezası öğrencilere kesilmiş hak ettikleri maaşlar verilmemiş buna karşın itiraz eden öğrenciler güvenlik güçleri tarafından saldırıya uğramıştır" dedi. 

'ÇOCUKLARIMIZ SAĞLIK BAKANLIĞI'NA BAĞLI BİR KURUMDA ŞİDDET, TEHDİT VE TACİZE UĞRAMIŞTIR'

Ali Ercan K. isimli özel güvenliğin çekim yapan kız öğrenciyi tecavüzle tehdit ettiğini belirten Tunç, olayın geldiği durumun vahametini şu sözlerle ifade etti:

“Çocuklarımızın, en korunaklı olması gereken yer olan okullarda, yurtlarda, eğitim kurumlarında son zamanlarda sıklıkla bu ve benzeri olayların yaşandığına tanıklık ediyoruz.Türkiye’nin imzaladığı Çocuk Hakları sözleşmesinin19. maddesine göre 'çocuğun yetiştirilmesinden sorumlu olanlar, bu haklarını çocuklara zarar verecek şekildekullanamazlar. Devlet çocuğu anne-babanın ya da çocuğunbakımından sorumlu başka kişilerin her türlü kötü muamelesinden korumak, çocuğun istismarını önlemek ve bu tür davranışlara maruz kalan çocukların tedavisini amaçlayan sosyal programlar hazırlamakla yükümlüdür. 

Çocuklarımzın devletin Sağlık Bakanlığı’na bağlı bir kurumda şiddet, tehdit ve tacize uğramıştır.Bu şahıs tehdit etme cüretini kadın cinayetlerine karşı yargı tarafından verilen indirimlerden, hükümet yetkililerinin erkeği yücelten kadını aşağılayan açıklamalarından almaktadır. Taciz, tecavüz, şiddet, savaş ve gerici saldırılarla hayatlarımız kuşatılıyor. Toplumsal cinsiyet eşitsizliğini giderme yönündeetkili ve kalıcı düzenlemeler yapılamayan toplumumuzda beden dokunulmazlığı ceza kanununda yer bulmakla beraber; adaletuygulamalarına yansımamış, cinsel saldırı ya da istismara maruzkalan kadın ve çocuklar, toplum ve adaletin uygulamaları ilegünden güne yıpratılmaya çalışılmaktadır. Erkek şiddetine karşı kadınların taleplerini gören kapsamlı yasalar çıkarılmalı, çocuk istismarcıları desteklenmek yerine cezalandırılmalı, olayın üstü kapatılmamalıdır"

'TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ' 

KESK’ li kadınlar Sağlık Bakanlığına seslenen Tunç son olarak şunları söyledi:

"Acil olarak sorumlular hakkında gerekli hukuki işlemleri başlatınız ve çocuklarımızın stajlarıyla ilgili mağduriyetlerine son veriniz.Biz bir çocuğumuzun daha şiddete ve cinsel tehdide uğramaması içinbu olayın takipçisi olacağımızı buradan duyuruyoruz yaşananların üstünün kapatılmasına ve meşrulaştırılmasına, EĞİTİM haklarının engellenmesine asla izin vermeyeceğiz." (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Saçılık’ın yerde sürüklenmesi iç tüzüğe uygun görülmemiş!

SONRAKİ HABER

Ayçiçeğini ‘köse’ hastalığı vurdu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa