17 Haziran 2017 12:35

Saçılık’ın yerde sürüklenmesi iç tüzüğe uygun görülmemiş!

Yüksel Caddesi’nde polis şiddetine maruz kalan Kezban Saçılık’ın yaşadıklarını iç tüzüğe ‘uygun görmeyen’ Meclis Başkanlığı önergeyi iade etti.

Paylaş

Yüksel Caddesi’nde polis şiddetine maruz kalan, yerde sürüklenen ve kafasına tekme ile vurulan Kezban Saçılık’ın yaşadıklarını iç tüzüğe ‘uygun görmeyen’ Meclis Başkanlığı, bu konuda verilen önergeyi gündeme almayarak, iade etti.  24 Mayıs günü açlık grevi yapan Nuriye Gülmen ve Semih Özakça ile dayanışmak için gelenlere dönük müdahale sırasında Saçılık’ın yerlerde sürüklendiği ve bir polis memurunun yüzüne tekme attığı kameralara yansımıştı. 

HDP Sözcüsü ve Urfa Milletvekili Osman Baydemir, medyada geniş yankı bulan bu müdahaleyi bir soru önergesi ile Başbakan Binali Yıldırım’a sordu. Ancak Baydemir’in vermiş olduğu önerge Meclis Kanun ve Kararlar Başkanlığı tarafından “İç tüzüğe uygun değil” denilerek, iade edildi. Başkanlık tarafından iade edilen soru önergesinde Baydemir, Başbakan Yıldırım’a şu soruları yöneltmişti:

“*Kezban Saçılık’ı yerlerde sürükleyen ve yüzünü tekmeleyen kolluk kuvveti hakkında adli- idari herhangi bir işlem yapılmış mıdır? Bu kolluk göreve devam etmekte midir?

* Gözaltına alınanların götürüldükleri polis merkezinde de darp, yumruklama, hakaret gibi uygulamalarla birlikte ‘bizim de güç ve işkence kullanma hakkımız var’ diyen kolluk kuvvetleri kimlerdir? Bu kolluk kuvvetleri hakkında adli- idari herhangi bir işlem yapılmış mıdır? Bu kolluk kuvvetleri göreve devam etmekte midir?”

Söz konusu önergeyi işleme koymayan Kanun ve Kararlar Başkanlığı, iade gerekçesinde polis saldırısının kameralara yansıdığına dair kullanılan ifadeler ile önergenin birinci sorusunun “iç tüzük niteliklerine uygun olmadığı”nı savundu. 

Başkanlığın iade gerekçesi olarak öne sürdüğü önergenin ilgili bölümleri ise şöyleydi:  “Yüksel Caddesi’ndeki müdahale esnasında Hayata Dönüş Operasyonu sırasında kolu koparılan Veli Saçılık’ın annesi Kezban Saçılık yerlerde sürüklenmiş, bir kolluğun yüzüne tekme attığına dair fotoğraf kareleri medyada yer almıştır. Gözaltına alınanların götürüldükleri polis merkezinde de darp, yumruklama, hakaret gibi uygulamalarla birlikte ‘Bizim de güç ve işkence kullanma hakkımız var’ diyen kolluk kuvvetleri kimlerdir?” (Ankara/DİHABER)

ÖNCEKİ HABER

Erdoğan'ın Kılıçdaroğlu'ya yargı tehdidine CHP'den ilk yanıt

SONRAKİ HABER

'Öğrencilere saldırının takipçisi olacağız'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa