17 Haziran 2017 12:33

Erdoğan'ın Kılıçdaroğlu'ya yargı tehdidine CHP'den ilk yanıt

Erdoğan'ın Kılıçdaroğlu'ya yargı tehdidine karşı CHP'li vekiller Evrensel'e konuştu: Erdoğan yargıya talimat verme suçu işliyor.

Paylaş

Cem GURBETOĞLU/Cansu PİŞKİN
Ankara-İstanbul

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun başlattığı Adalet Yürüyüşü’ne “Yargı yarın sizi de davet ederse şaşmayın” sözlerine CHP'den ilk açıklamalar gedli. CHP'li vekiller Evrensel'e konuştu. CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Bülent Tezcan, 'gök kubbeyi dar ederiz' derken, Barış Yarkadaş Erdoğan'ın sözlerini 'yargıya talimat verme suçu' diye niteledi.  CHP'li vekil Sezgin Tanrıkulu da , Erdoğan'ın buı sözlerle anayasal suç işlediğini söyledi. 

BÜLENT TEZCAN: 'KILIÇDAROĞLU'YU DA GÖZALTINA ALIN' TALİMATI, GÖK KUBBEYİ DAR EDERİZ

Evrensel'e konuşan Bülent Tezcan'ın açıkmaları şöyle: "Bir Tayyip Erdoğan klasiğiyle karşı karşıyayız. Erdoğan’ın yargıya talimat verdiği bundan önce de çok örnek var. Bu da onun yargıya talimat verme biçimi. Erdoğan aslında bu sözüyle savcılara 'Kemal Kılıçdaroğlu’nu da gözaltına alın' talimatı vermek istemiştir. Daha önce gazetecilerle ilgili benzeri örtülü talimatları verip herkesin hızla harekete geçtiğini gördük. Bu söz bile başlı başına bu Adalet Yürüyüşü’nün ne kadar anlamlı olduğunu gösteriyor. Sayın Başkan, CHP Genel Başkanıdır, ana muhalefet partisi lideridir. Mecliste adalet bırakmaz, yargıda adalet bırakmazsanız Türkiye’de hiçbir alanında adalet bırakmazsanız, adaletin aranacağı tek yol sokak kalmıştır. Sayın Genel Başkan da özgürlüğü adaleti, herkes için adaleti savunmak üzere yola çıkmıştır. Tayyip Erdoğan’ın tehditleri bizi korkutmaz. Erdoğan iki gün önce anayasanın 138. maddesinden bahsederken bugün tam o söylediklerinin tersine kendisi savcılara talimat veriyor. Biz biliyoruz ki kulaklarını Erdoğan’ın dudaklarına dikmiş savcıların, hakimlerin olduğu bir ülkede yaşıyoruz şu anda. Ama bütün bunlara rağmen işte bu sebeplke yürüyoruz, yürümeye devam edeceğiz. Ne söylerse söylesin, Türkiye Tayyip Erdoğan’ın diktatörlük heveslerine teslim olmayacak kadar önemli ve büyük bir ülkedir. Sayın Erdoğan’ın bu talimatına uyma gafletine düşecek bir savcı olacağını zannetmiyorum ama öyle bir şey olursa gök kubbeyi dar ederiz. O kadar kolay değil her şey." 

BARIŞ YARKADAŞ: YARGIYA TALİMAT VERME SUÇU

Maçka Parkı’nda süren Adalet Nöbeti’ne katılan CHP’li milletvekilleri Sezgin Tanrıkulu ve Barış Yarkadaş da Erdoğan’ın sözlerini İstanbul Maçka Parkı’ndaki Adalet Nöbeti’nden değerlendirdi.

CHP Milletvekili Barış Yarkadaş şöyle konuştu: "AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yargıya talimat verme suçudur. Bu açıklama Enis Berberoğlu'nun nasıl tutuklandığının da işaretidir. Erdoğan'ın açıklamalarında ortaya çıkan bir gerçek de şudur ki yürüyerek adaletin aranamayacağını, hukukun bulunamayacağını söyleyerek hukukun ve adaletin olmadığını açıkça işaret etmiştir. Normalde ‘Siz neyi arıyorsunuz? Bu ülkede zaten adalet de hukuk da var’ demesi gerekirdi. Ama bu şekilde ifade etmesi hukukun ve adaletin ortadan kaldırıldığının en net ifadesidir. Bu açıklaması sebebiyle aslında teşekkür ediyoruz. Bizim söylemek ve anlatmak istediğimizi bütün kamuoyuna söylemiş oldu.”

SEZGİN TANRIKULU: ERDOĞAN ANAYASAL SUÇ İŞLİYOR 

CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu da Erdoğan’ın sözlerine ilişkin, “Erdoğan geçtiğimiz yıl Can Dündar ve Erdem Gül tahliye edildiğinde ‘Ben bu Anayasa Mahkemesi’ni de kararlarını da tanımıyorum, uymayacağım’ demişti. Yargı kararları eleştirilebilir, tartışılabilir dolayısıyla bunu eleştirmek ve protesto etmek en temel haklardan bir tanesi. Ve kendisi Cumhurbaşkanı iken bu sözleri sarfetmiştir. Bugünkü açıklamaları kendisi açısından bir ironi. Şiddete başvurmadan ve şiddete teşvik etmeden herkes sivil protesto hakkını kullanabilir. Bu en temel anayasal haktır. Buna müdahale etmek ve yargıyı devreye sokmak ise anayasal suçtur. Erdoğan bugün yargıya adete ‘ne duruyorsunuz’ diye talimat vermiştir. Bunu söylemek anayasal suçtur. Erdoğan'ın kendisi de yargı da bu anayasaya uymak zorundadır. Burada da Ankara’dan İstanbul'a yürüyüşte şiddete başvurmayan bir protesto yöntemi uygulanmaktadır. Olağanüstü Hal koşullarında da bu en temel haktır. Dolayısıyla buna müdahale etmek anayasal suçtur” dedi. 

ÖNCEKİ HABER

Küçük Prens büyüdü

SONRAKİ HABER

Saçılık’ın yerde sürüklenmesi iç tüzüğe uygun görülmemiş!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...